Strona 333 z 378 PierwszyPierwszy ... 233283323331332333334335343 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 321 do 3 330 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Coś już napisał

Domyślnie

No tak to jest, dzięki
    p.s. ale pojechałes z tym Evolution , dobry przykład

... ale to dalej nie odpowiada na moje pytanie (przewrotne i może troche retoryczne) czemu ci pro fotografowie pracuja na iMacach zamiast na Eizo...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darek24111 Zobacz posta
    ... ale to dalej nie odpowiada na moje pytanie (przewrotne i może troche retoryczne) czemu ci pro fotografowie pracuja na iMacach zamiast na Eizo...
    iMac 27" jest ładny, duży i efekciarski, a jakość jego wyświetlacza z punktu widzenia fotografii spełnia "minimum socjalne". PA, SV, SX czy CG swą jakością i możliwościami regulacji sponiewierają go, wgniotą w ziemię i przerobią na szmatę - to jest zupełnie inna liga - ale trzeba mieć tego świadomość oraz minimum wiedzy, która jest niezbędna w celu wykorzystania potencjału drzemiącego w tych finezyjnych konstrukcjach.

To, że ktoś jest profesjonalnym fotografem nie oznacza automatycznie, że wszystko musi mieć najlepsze, ma nieograniczone fundusze, oraz że zna się na wszystkim i pracuje zgodnie z wszystkimi szykanami i arkanami sztuki zarządzania barwą.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 23-05-2011 o 11:12

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Witam. Proponuję na początek zapoznać się z listą: http://mva.pl/viewtopic.php?f=40&t=152
    Jak patrzę na listę mam wrażenie, że produkcja upada :cool: ( wycofan, wycofany...), ceny też już nie te, tak się zastanawiam co jest na topie (czytaj: co najbardziej kupują) u fotografików.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    zastanawiam co jest na topie
    Krótko:

NEC PA231|Spectraview 231
    NEC PA241|Spectraview Reference 241
    NEC PA271|Spectraview Reference 271
    NEC PA301|Spectraview Reference 301

EIZO SX2262W
    EIZO CG223W
    EIZO SX2462W|CG243W|CG245W
    EIZO SX2762W|CG275W
    EIZO CG303W

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    Jak patrzę na listę mam wrażenie, że produkcja upada :cool: ( wycofan, wycofany...)
    Lista powstała jakiś czas temu i stare modele są w niej utrzymywane jako wytyczne dla nabywców sprzętu z drugiej ręki. A że dobrej jakości sprzętów jest tyle co kot napłakał, to inna para kaloszy.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    iMac 27" jest ładny, duży i efekciarski, a jakość jego wyświetlacza z punktu widzenia fotografii spełnia "minimum socjalne". PA, SV, SX czy CG swą jakością i możliwościami regulacji sponiewierają go, wgniotą w ziemię i przerobią na szmatę - to jest zupełnie inna liga - ale trzeba mieć tego świadomość oraz minimum wiedzy, która jest niezbędna w celu wykorzystania potencjału drzemiącego w tych finezyjnych konstrukcjach.

To, że ktoś jest profesjonalnym fotografem nie oznacza automatycznie, że wszystko musi mieć najlepsze, ma nieograniczone fundusze, oraz że zna się na wszystkim i pracuje zgodnie z wszystkimi szykanami i arkanami sztuki zarządzania barwą.
    Coraz bardziej sprowadzasz mnie na ziemię i na właściwe (chyba) tory, tzn te tory, które sobie wczesniej obrałem (SX).
    Trzeba przyznac, że iMac kusi... , ale oprócz panelu (oraz jego zasłyszanych problemów z plamami na ekranie od kurzu czy ciepła) pozostaja jeszcze problemy z oprogramowaniem na nowy system, itd...
    Wynika z tego, że dobry komp + SX będzie lepszym wyborem...
    Ostatnio edytowane przez darek24111 ; 23-05-2011 o 12:50

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja ostatnio myślałem o Eizo 2243W jako ciekawym sprzęcie za rozsądne pieniądze (do 2500 zł). Czy ktoś ma doświadczenia z tym sprzętem ?
    Ps: Przeznaczenie rzecz jasna obróbka zdjęć

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie S2233w

Ja mam S2233 (1600p) i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Co prawda ma pewne braki - odwzorowanie szarości, nieco "świeci" w narożnikach, brak piwota i akurat ten model 22 ciut mały jako ewentualnie jedyny monitor (brakuje miejsca na pulpicie), ale to jest chyba najtańszy model EIZO zaczynający "mieć sens" do obróbki, więc nie ma co narzekać.
    Poza tym same zalety - przede wszystkim oczywiście poprawne odwzorowanie barw (przychodzi odbitka, patrzysz przy poprawnym oświetleniu na nią i monitor i widzisz to samo!, nareszcie brak zafarbów, szczególnie skóry), świetna ergonomia (stopka), kultura pracy (nic nie piszczy nie buczy - wymieniam może pierdołę, ale po doświadczeniach z różnymi TN-kami, i to wcale nie najtańszymi zwracam na to uwagę, bo siedząc godzinami po nocach można pier....lca dostać jeśli jakieś popiskiwanie mózg świdruje). Tyle mogę powiedzieć
    Ostatnio edytowane przez bob_ ; 23-05-2011 o 15:28
    piątka, trochę szkła i gadżety

Coś już napisał

Domyślnie

Jak wygląda porównanie iMac 27'' w stosunku do Della u2711 ?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velviana Zobacz posta
    Jak wygląda porównanie iMac 27'' w stosunku do Della u2711 ?
    Różne zestawy wad.

iMacz ma szczątkowe możliwości regulacji czegokolwiek poza jasnością i szybala-lusterko. Faktycznie się brudzi, plami, przefarbia itp. - nie polecam tego usrojstwa palaczom, wielbicielom grilla i pracy przy ogniu nastrojowo trzaskającym w kominku.

Dell - jak każdy szerokogamutowiec bez sprzętowej korekty nierównomierności - jest nierównomierny, fabrycznie nienajlepiej zlinearyzowany czego z uwagi na brak pełnej, sprzętowej kalibracji nie da się do końca poprawić.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 23-05-2011 o 15:49

Strona 333 z 378 PierwszyPierwszy ... 233283323331332333334335343 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów