Strona 327 z 378 PierwszyPierwszy ... 227277317325326327328329337377 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 261 do 3 270 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    a to, co ja widzę podczas obórki zdjęć w Lr to co to jest? sRGB czy szeroki gamut?
    To jest przestrzeń robocza symulowana na monitorze.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    mowisz ze sPVA nie daje rady? czemu?
    Matryca może i daje, bo dalej używam takiej, ale elektronika nie dawała. To był Gateway.

W kwestiach "krucjaty" prowadzonej przez Tom01 - jak najbardziej on widzi półśrodki - półśrodkiem jest np. S2243 - sam na takim półśrodku jadę.

Oczywistym jest, że trzeba znać swoje potrzeby. Jeśli ktoś robi sobie zdjęcia rodzinne i nie zamierza publikować i zarabiać na nich to problemu nie ma.
    Ale jeśli chcemy szlifować swój warsztat dyskutując na temat zdjęć, kolorów, półtonów to jak chcemy to robić używając zwykłego monitora z komputronika za 600zł? Taka dyskusja będzie wyglądała podobnie do dyskusji na temat ruchu na Ziemi, z tym że jedna osoba będzie znajdowała się na Ziemi a inna poza Układem Słonecznym - raczej się nie dogadają.

Wystarczy spojrzeć na wątek
    http://canon-board.info/showthread.php?t=66683

ile tam jest koszmarków wyprodukowanych przez forumowiczów - jak myślicie, czy oni celowo produkowali te koszmarne kolory skóry?
    A może po prostu oni widzą to na swoim monitorze ok, a potem ktoś im pisze że zrobili masakrę.
    Jeśli mamy zamiar dyskutować na temat zdjęć to mówmy o tym samym!

Skoro Tom01 mówi, że to "coś" co ktoś nazwał monitorem nie jest w stanie w sposób akceptowalny wyświetlić kolory, to znaczy, że tak jest i basta!

Cała ta dyskusja wygląda jak rozmowa wizażanek na forum wizaż.pl czy jakoś tam: oo znalazłam fotografa
    - tak a jaki
    - no za 1000zł
    - oooo to fajniusi
    - aaa, super
    - extra na pewno będziesz miała fajne zdjęcia!

Bądźmy poważni. Jeśli ktoś inwestuje w puszkę semipro kilka tysięcy złotych i do tego szkło i lampy to myślę że powinien też być w stanie wyłożyć 3 tysiące na podstawowy monitor, chyba że miejscem docelowym dla jego zdjęć jest jego własny dysk twardy -wtedy nie ma o czym mówić!)

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    To jest przestrzeń robocza symulowana na monitorze.
    ponieważ nie rozumiem, to polecę bardziej łopatologicznie: a jak do tego ma się tryb sRGB lub ten szerokogamutowy?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    ponieważ nie rozumiem, to polecę bardziej łopatologicznie: a jak do tego ma się tryb sRGB lub ten szerokogamutowy?
    Oj ma - tryb pracy to odgórne narzucenie monitorowi jak ma wszytko wyświetlać, natomiast to co próbują wyświetlić na szerokogamutowym monitorze programy, które nie czytają otagowanych treści to inna sprawa.
    Ten temat jest opisany na forum MVA
    http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=1...e5f8fa1afa5c24

też walczyłem z tym problemem

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odi Zobacz posta
    Oj ma - tryb pracy to odgórne narzucenie monitorowi jak ma wszytko wyświetlać, natomiast to co próbują wyświetlić na szerokogamutowym monitorze programy, które nie czytają otagowanych treści to inna sprawa.

dzięki za link
    w każdym razie Lr wygląda jako tako tylko w trybie sRGB - w innym są nienaturalne, wyjarane kolory
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez odi Zobacz posta

dzięki za link. wygląda na to, że trzeba się do tych kolorów przyzwyczaić - w Firefoksie już mi wyświetla normalnie, teraz tylko Lr został
    Ostatnio edytowane przez airhead ; 22-04-2011 o 18:11 Powód: Automerged Doublepost
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Mam monitor skalibrowany, chciałem sobie ustawić ekran z MBP na oko pod ten monitor. Nie mam kalibratora w domu niestety, nie obrabiam zdjęć na matrycy laptopa, ale chciałbym troszkę zbliżyć go do kolorystyki mojego monitora. W jakim programie mogę wygenerować sobie odpowiedni profil?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Nie mam kalibratora (...) chciałbym troszkę zbliżyć go do kolorystyki mojego monitora.
    Nida się...

Coś już napisał

Domyślnie

Nie wiem czy juz było takie pytanie -trochę się rozrósł wątek. Czy mógłby ktoś zrecenzować krótko taki monitor - Lenovo 220x.
    Czy ma sens użycie go do obróbki foto przy założeniu, że mogę co jakiś czas przejechać go Spyderem 3?
    Jak bardzo źle będzie?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmkwol Zobacz posta
    Nie wiem czy juz było takie pytanie -trochę się rozrósł wątek. Czy mógłby ktoś zrecenzować krótko taki monitor - Lenovo 220x.
    Czy ma sens użycie go do obróbki foto przy założeniu, że mogę co jakiś czas przejechać go Spyderem 3?
    Jak bardzo źle będzie?
    Jakiś czas temu pisaliśmy o tym monitorze. Poziomem nie odstaje od Gateway'a.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Jakiś czas temu pisaliśmy o tym monitorze. Poziomem nie odstaje od Gateway'a.
    Dzięki, trochę się zagłębiłem w ten wątek i wychodzi, że to bardziej kwestia elektroniki. Ten Lenovo może mieć niezłą matrycę ale procesor pewnie obrabia tylko w 8-bitach. Dobrze to rozumiem?

Strona 327 z 378 PierwszyPierwszy ... 227277317325326327328329337377 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów