Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
to co tu doradzić, jeżeli kupiła 20d to ma kupować zajechane eizo crt
w tym zestawie jedno i drugie jest szansa, że będzie prawie nówka
A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971
IMHO przesadzasz. Tak samo jak wiele osób tutaj sugerując że zdjęcia da się wyłącznie robić na FF i zestawem eLek.
Do oglądania jpg-ów prosto z aparatu wystarcza wielu amatorom w zupełności ekran laptopa.
Pomijam już, że tu jest bardzo podobnie jak z dźwiękiem - niuanse - po pierwsze trzeba się nauczyć je dostrzegać po drugie nie każdy je widzi.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Do oglądania tak, ale jakakolwiek korekta jest już na ślepo. Nigdy uwierzę, że nie spotkał się*Pan z sytuacją, że zdjęcie wygląda dobrze na naszym ekranie, ale zupełnie inaczej, czasem całkiem bez sensu, na innym monitorze lub na papierze. Pytanie, gdzie leży granica tolerancji na takie różnice.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
I to zapewne grupa docelowa jeżeli chodzi o wyszukiwanie przez Ciebie klientów, natomiast jest to promil normalnych fotografów. Korektę zdjęć bez idealnie wiernego podglądu na ekranie da się przeprowadzić, trzeba tylko wiedzieć jak posługiwać się histogramami, krzywymi i pipetami. Efekt takiego korygowania - możesz wierzyć lub nie - byłby nie do odróżnienia dla zdecydowanej większości ludzi od prac zrobionych na super wypasionych i skalibrowanych monitorach.