Strona 319 z 378 PierwszyPierwszy ... 219269309317318319320321329369 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 181 do 3 190 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    wy tu gadacie o precyzyjnych kolorkach dla osoby, ktora kupila najtansze co mogla z lustra.
    Najlepsze jest to, że najdroższe monitory ledwo są w stanie wyświetlić poprawnie to co zarejestrują najtańsze aparaty.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

to co tu doradzić, jeżeli kupiła 20d to ma kupować zajechane eizo crt
    w tym zestawie jedno i drugie jest szansa, że będzie prawie nówka
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Najlepsze jest to, że najdroższe monitory ledwo są w stanie wyświetlić poprawnie to co zarejestrują najtańsze aparaty.
    Miliony fotografów na świecie, również tych, którzy odnieśli sukces komercyjny, najwyraźniej nie mają z tym problemu.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Miliony fotografów na świecie, również tych, którzy odnieśli sukces komercyjny, najwyraźniej nie mają z tym problemu.
    Oj mają, mają. Albo mieli. Wystarczy choćby poczytać fora, a to promile tego, co trafia do ludzi zajmujących się wsparciem technicznym w sprawach koloru.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

IMHO przesadzasz. Tak samo jak wiele osób tutaj sugerując że zdjęcia da się wyłącznie robić na FF i zestawem eLek.

Do oglądania jpg-ów prosto z aparatu wystarcza wielu amatorom w zupełności ekran laptopa.
    Pomijam już, że tu jest bardzo podobnie jak z dźwiękiem - niuanse - po pierwsze trzeba się nauczyć je dostrzegać po drugie nie każdy je widzi.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Do oglądania jpg-ów prosto z aparatu wystarcza wielu amatorom w zupełności ekran laptopa.
    Do oglądania tak, ale jakakolwiek korekta jest już na ślepo. Nigdy uwierzę, że nie spotkał się*Pan z sytuacją, że zdjęcie wygląda dobrze na naszym ekranie, ale zupełnie inaczej, czasem całkiem bez sensu, na innym monitorze lub na papierze. Pytanie, gdzie leży granica tolerancji na takie różnice.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pytanie, gdzie leży granica tolerancji na takie różnice.
    Myślę że dokładnie w punkcie gdzie zadajemy pytanie dla kogo te zdjęcia i za ile :cool:.

BTW: do mnie czasem przychodzą znajomi żeby zobaczyć jak u mnie wyglądają ich zdjęcia - problem znam - ale to nie zmienia faktu, że są to przypadki bardzo odosobnione.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Myślę że dokładnie w punkcie gdzie zadajemy pytanie dla kogo te zdjęcia i za ile :cool:.
    Nie tylko. Znam wielu pedantów, mieniących się amatorami, którzy nie sprzedają zdjęć, a ponoszą potworne koszty i wysiłek w kontrolowany efekt swoich prac.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie tylko. Znam wielu pedantów, mieniących się amatorami, którzy nie sprzedają zdjęć, a ponoszą potworne koszty i wysiłek w kontrolowany efekt swoich prac.
    I to zapewne grupa docelowa jeżeli chodzi o wyszukiwanie przez Ciebie klientów, natomiast jest to promil normalnych fotografów. Korektę zdjęć bez idealnie wiernego podglądu na ekranie da się przeprowadzić, trzeba tylko wiedzieć jak posługiwać się histogramami, krzywymi i pipetami. Efekt takiego korygowania - możesz wierzyć lub nie - byłby nie do odróżnienia dla zdecydowanej większości ludzi od prac zrobionych na super wypasionych i skalibrowanych monitorach.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    trzeba tylko wiedzieć jak posługiwać się histogramami, krzywymi i pipetami.
    Można też wykonać pomnik w granicie dłubiąc ołówkiem. Pytanie tylko po co, skoro wymyślono dłuto.

Strona 319 z 378 PierwszyPierwszy ... 219269309317318319320321329369 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów