-
Ja mam dwa pytania dotyczące HDMI.
1) Jak podłączam monitor, to nie ma znacznie, zgodnie ze specyfikacją, czy robię to przez DVI, czy HDMI. Komputer automatycznie wie jaką natywną rozdzielczość ma ekran LCD, obraz idealnie wypełnia ekran etc. Standard. Myślałem, że jak podłączę się do TV LCD czy plazmowego za pomocą HDMI, będzie tak samo, to znaczy, automatycznie wykryje rozdzielczość i dopasuje obraz. Tymczasem jest jak na dawnych monitorach analogowych. Rozdzielczość 1920x1080 powoduje, że obraz nie mieści się na TV, z każdego boku obcięte jest na grubość ikony/paska start. Mniejsze rozdzielczości też nie wyglądają dobrze. Czcionki są zawsze niewyraźne, nieostre, rozmyte z cieniami. Sprawdzałem na kilku różnych TV, i efekt zawsze ten sam. A może to wina kabla, albo karty graficznej laptopa? Ale wtedy z monitorem byłby problem, a nie ma.
2) Sygnał HDMI jak i DVI to sygnał cyfrowy, nie analogowy, w przeciwieństwie do kabli VGA i kabli od głośnika. Ekranowanie nie jest kluczowe dla efektu, sygnał albo jest, albo go nie ma. Każdy kabel HDMI powinien być równie dobry, jeśli idzie o jakość sygnału. Tymczasem oferowane są kable HDMI w cenach od kilkudziesięciu złotych, po wręcz kilkaset, z pozłacanymi końcówkami i cholera wie czym jeszcze. Różnica w cenie potrafi być kilkunastokrotna (!). Skąd bierze się ta różnica w cenie kabli? Czy to tylko marketing i oszustwo, pic na wodę? Czy coś w tym jest?
Uprawnienia umieszczania postów