Masz słuszne wątpliwości !
Przestrzegam przed SUPER płynami do szyb - one są do szkła, a nie do warstw antyodblaskowych !!!
Jest pewien paradoks: kiepski płyn jest bezpieczniejszy, a ten lepiej myjący i droższy zawiera aktywne, powierzchniowo czynne dodatki, które mogą zmiękczyć, a nawet rozpuścić powłoki.
Miałem taki przypadek przy kineskopowym Samsungu: czyściłem go kilka razy świetnym płynem (do okien był rewelacyjny) i było dobrze, aż raz trafiła się zaschnięta plamka na dole ekranu. Po zwykłym umyciu uparcie tkwiła na miejscu więc użyłem więcej płynu, potarłem, później jeszcze raz płyn w tym miejscu, plamka jakby rozmazała się. Więc jeszcze więcej płynu na szmatkę i dalej czyszczę, aż okazało się, że to rozmazanie to był efekt rozmiękczenia warstw antyodblaskowych. Wyczyściłem dokładnie ! w tym miejscu zostało tylko szkło !!!
Mówię Wam - paskudny efekt błyszczącej szyby na kawałku ekranu, okropność !
Monitorów raczej nie używamy w smażalniach frytek więc nie są aż tak brudne. Jeśli trzeba usunąć niewielkie zabrudzenia czy plamki od palców to radzę:
jeśli mamy tylko płyn do szyb to rozcieńczyć go wodą (np 1:1) i szybko sprawnie zmyć ekran,
albo użyć PIANKI typu "LCD/TFT cleaner".
U mnie pianka sprawdza się najlepiej tylko:
1) użyć lekko wilgotnej szmatki
2) piankę na szmatkę i tym czyścić
3) wypłukać szmatkę i bardzo mocno wyciśniętą usunąć ewentualne pozostałości/smugi po piance.
Oczywiście specjalne płyny do optyki lub do filtrów też będą dobre.