Strona 285 z 378 PierwszyPierwszy ... 185235275283284285286287295335 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 841 do 2 850 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

W najbliższych dniach kupuję NEC PA231W. Czy fabrycznie nowy egzemplarz bezwzględnie wymaga kalibracji ?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gbh Zobacz posta
    W najbliższych dniach kupuję NEC PA231W. Czy fabrycznie nowy egzemplarz bezwzględnie wymaga kalibracji ?
    Proszę się zapoznać z tym: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=98
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę się zapoznać z tym: http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=98
    Ale tam jest mowa o szerokogamutowym PA241W.
    Moje pytanie dotyczyło tego czy jest konieczność kalibracji nowego monitora czy tez fabryczne ustawienia są na tyle dobre że można sobie odpuścić kalibrację.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gbh Zobacz posta
    Ale tam jest mowa o szerokogamutowym PA241W.
    Moje pytanie dotyczyło tego czy jest konieczność kalibracji nowego monitora czy tez fabryczne ustawienia są na tyle dobre że można sobie odpuścić kalibrację.
    Jedna chwała jaki monitor. Wniosek jaki wypływa z wrażeń użytkownika z wątku, to niemożliwość poprawnego ustawienia monitora przez brak punku odniesienia.

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Z innej beczki. Czy prawda jest ze nalezy edytowc zdjecia tylko na pelnym ekranie? Majac takiego 27' lcd to troche trza sie oczami nabiegac, ale mowia ze to lepiej dla zdjecia. Ze niby jasniej ciemniej lepiej widac na pelnym niz tylko mniejszym okienku.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wagteil Zobacz posta
    Majac takiego 27' lcd to troche trza sie oczami nabiegac
    To usiądź dalej od monitora...
    Ja mam 26" , obrabiam na pełnym ekranie, nigdzie nie biegam oczami .

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z innej beczki. Czy prawda jest ze nalezy edytowc zdjecia tylko na pelnym ekranie? Majac takiego 27' lcd to troche trza sie oczami nabiegac, ale mowia ze to lepiej dla zdjecia. Ze niby jasniej ciemniej lepiej widac na pelnym niz tylko mniejszym okienku.
    Jest to z jednej strony prawda, z drugiej - kompletna bzdura.
    Oglądając zdjęcie w powiększeniu lepiej widzimy różnice pomiędzy walorami barwnymi - człowiek tym lepiej dostrzega różnice między kolorami/odcieniami, im większą powierzchnię żółtej plamki (obszar siatkówki o największym zagęszczeniu czopków) dana plama barwna oświetla. Istnieją nawet dwa modele kolorymetryczne - CIE1931 dla obserwatora standardowego 3 stopnie i CIE1964 dla obserwatora standardowego 10 stopni, stworzone odpowiednio drogą obserwacji mniejszych i większych próbek barwnych.
    Dodatkowo - jeśli zdjęcie wypełnia cały ekran, a ten znajduje się na ciemnym tle, bądź w ciemnym/mrocznym otoczeniu, to więcej widzimy w cieniach.

Jednakowoż to, co zobaczymy na mocno powiększonym zdjęciu oglądanym w ciemności na pełnym ekranie ma niewiele wspólnego z tym, co zobaczymy na odbitce oglądanej zwykle na tle o średniej jasności. Precyzyjna ocena barw powinna zatem zwykle odbywać się w 1:1, oraz na tle o średniej szarości. W przeciwnym razie będziemy zawiedzeni brakiem informacji w cieniach, które widzieliśmy w czasie obróbki w błędnie dobranych warunkach, oraz będziemy cyzelować niuanse barwne, które w docelowej skali są niezauważalne.

W związku z powyższym - jeśli planujemy wykonywać duże powiększenia, to im większy monitor, tym lepiej. Ja np. jestem zachwycony swoją 30-tką, bo w całości mogę na niej oceniać powiększenie 60x40cm w skali 1:1

Bywalec
    Miasto
    Hatboro/Wroclaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    To usiądź dalej od monitora...
    Ja mam 26" , obrabiam na pełnym ekranie, nigdzie nie biegam oczami .
    Wiesz Vitez, to ty chyba na sankach masz fotel. Domyslam sie ze masz wysoka rozdzielczosc monitora, to przy czytaniu tekstu sie przyblizasz a do obrabiania oddalasz

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Wiesz Vitez, to ty chyba na sankach masz fotel. Domyslam sie ze masz wysoka rozdzielczosc monitora, to przy czytaniu tekstu sie przyblizasz a do obrabiania oddalasz
    Przy dużych monitorach trzeba przyzwyczaić się do stylu pracy z oknami, a nie na pełnym ekranie. Przy przekroczeniu pewnej powierzchni ekranowej zaczyna powstawać rzeczywista analogia z biurkiem. Kiedy na biurku leży kartka, czasie pracy skupiamy się nad nią, nie usiłujemy za wszelką cenę ogarnąć wzrokiem całego biurka prawda?

Początki nałogu Awatar DonBolano
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Czy u którego z kolegów piszących tu na forum można kupić skalibrowany już monitorek?
    Na świat spoglądam przez armatę...

Strona 285 z 378 PierwszyPierwszy ... 185235275283284285286287295335 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów