Strona 276 z 378 PierwszyPierwszy ... 176226266274275276277278286326376 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 751 do 2 760 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Co do Spectraview II, to nie trzeba od razu piraćić, można go kupić wysyłkowo za pośrednictwem brokerów:
    A sprawdzone, że to wyślą? Bo ja pytałem i jeśli NEC wyniucha, że to ma pojechać poza Stany to w ogóle nie sprzeda.

Odbitka również oczywiście musi być poprawnie oświetlona, niezależnie od tła za monitorem, a do jej oświetlenia nie powinno się rozświetlać całego pomieszczenia
    To na co patrzymy "ustawia" średnicę źrenicy i jeśli będziemy przenosić wzrok pomiędzy otoczeniem a jasnym monitorem będą naprzemienne wrażenia ciemności i oślepienia.

bo to tylko zwiększa flarę na monitorze obniżając wizualnie kontrast
    Nie jest to wielki problem na omawianych monitorach.

Nie ma różnicy pomiędzy światłem emitowanym, a odbitym - oświetlając odbitkę strumieniem, którego emitancja wyrażona w lx na poziomie odbitki wynosi 3,14 x jaskrawość monitora wyrażona w cdm^2 uzyskamy zgodność wizualną.
    To zrozumiałe, pisałem o "świeceniu" monitora w kontekście niekorzystnego subiektywnego zjawiska. Przy wyrównaniu poziomów, tak jak Pan pisze, efekt zaniknie.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    A sprawdzone, że to wyślą? Bo ja pytałem i jeśli NEC wyniucha, że to ma pojechać poza Stany to w ogóle nie sprzeda.
    Sprawdzone - broker kupuje jako amerykański rezydent, więc NEC nie ma jak się do tego przyczepić.

To na co patrzymy "ustawia" średnicę źrenicy i jeśli będziemy przenosić wzrok pomiędzy otoczeniem a jasnym monitorem będą naprzemienne wrażenia ciemności i oślepienia.
    Właśnie dlatego należy oświetlić tło monitora w zasięgu wzroku, nikt pracując nie kręci głową na boki. Tak naprawdę jednak największy problem jest z ciemnym tłem bezpośrednio wokół monitora, bo z uwagi na zjawisko kontrastu równoczesnego ciemne tło ma wpływ na to, co widzimy na ekranie. Podświetlenie tła, na którym znajduje się monitor eliminuje ten problem.

Nie jest to wielki problem na omawianych monitorach.
    O ile ustawimy je do wysokiego poziomu jaskrawości, co jest dość nieżyciowe. Przy 80-100cdm^2 jest to problem, dlatego też monitory CRT musiały pracować w mrocznym otoczeniu.

To zrozumiałe, pisałem o "świeceniu" monitora w kontekście niekorzystnego subiektywnego zjawiska. Przy wyrównaniu poziomów, tak jak Pan pisze, efekt zaniknie.
    Więc właśnie - poziom świecenia monitora należy wyrównać z poziomem oświetlenia odbitki, niekoniecznie z poziomem światła otoczenia. Optymalne warunki do pracy z obróbką fotografii to stosunkowo ciemne otoczenie, w którym monitor znajduje się na podświetlonym tle, a odbitka oświetlona jest światłem możliwie zbliżonym do D50, które nie zaświetla powierzchni monitora.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Właśnie dlatego należy oświetlić tło monitora w zasięgu wzroku, nikt pracując nie kręci głową na boki.
    Nie zgodzę się. Nikt nie siedzi, a w zasadzie nawet nie powinien, wgapiony tylko w monitor. Co najmniej dwie przesłanki fizjologiczno-medyczne tu zachodzą. Powinno się przenosić okresowo wzrok na otoczenie, szczególnie dalsze niż powierzchnia monitora, trenując mięśnie odpowiedzialne za akomodację. Druga sprawa to patrzenie na otoczenie czyli obraz mniej lub wcale nie migający oraz odpuszczenie koncentracji sprzyja mruganiu, czyli nawilżeniu oka. I reklamowane wszędzie kropelki tu nie pomogą, a nawet szkodzą bo odzwyczajają oczy od naturalnych mechanizmów nawilżania. Każdy okulista o tym wie, ale nie każdy o tym mówi, bo wielu jest zainteresowanych nie tyle dobrem pacjenta co dobrą współpracą z firmami farmaceutycznymi. Zaniedbywanie powyższych rzeczy wróży pogorszeniem kondycji wzroku już po kilku latach. I tu problem oświetlenia czegoś więcej niż tylko stanowiska ma znaczenie kluczowe. No i wspomnieć należy o wcześniej poruszonej zwłoce w optymalnym widzeniu jasnego monitora i ciemnego otoczenia, bo oczy potrzebują czasu na adaptację.

Oczywiście wiem, że dopóki człowiek młody, powiedzmy do trzydziestki, lekceważy zupełnie oczy, pracuje po ciemku, korzysta z absurdalnych rozdzielczości (jak pewien nasz forumowy znajomy). Niestety jak koło 40-tki przyjdą nieciekawe objawy we wzroku, będzie deko za późno.

A nie zaświetlanie monitora? Kaptur.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kwestia pilnowania odruchu mrugania w czasie pracy, jest to do opanowania, czego sam jestem najlepszym przykładem. Mój rekord to 86h pracy niemal non-stop bez snu - bolało mnie potem wszystko, tylko nie oczy.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Mój rekord to 86h pracy niemal non-stop
    Zamiast "gratuluję", powiem "współczuję".

Coś już napisał Awatar motoko
    Miasto
    Westquarter / Szkocja

Domyślnie

A właśnie nie tylko. USB służy do sterowania monitorem, regulacji, przełączania trybów pracy zależnie od użytej aplikacji i ładowania nastaw do monitora.
    No o to mi chodziło, że to nie jest hub USB to wiem. Czyli jeśli dobrze rozumiem podłączyć i zainstalować "ScreenManager Pro for LCD"?
    I cyfra i analog...

Coś już napisał
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Czornyj czy ten graphilite to ten http://shop.colourconfidence.com/pro...249&xSec=10390 jesli tak to czy potrzebuje jakiegos kosmicznego startera, jaka ma dlugosc, i jaka wlasciwie jest jego temperatura barwowa??

Dopiero zaczyna

Domyślnie

(...) korzysta z absurdalnych rozdzielczości (jak pewien nasz forumowy znajomy).
    Przepraszam to do mnie?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    Czornyj czy ten graphilite to ten http://shop.colourconfidence.com/pro...249&xSec=10390 jesli tak to czy potrzebuje jakiegos kosmicznego startera, jaka ma dlugosc, i jaka wlasciwie jest jego temperatura barwowa??
    W tym konkretnym przypadku jest to mały GrafiLite ustawiony na sztorc:
    http://www.colorconfidence.pl/

Jest to zwykła świetlówka kompaktowa z trzonkiem G23 i nie wymaga żadnych cudów. O ile się orientuję, świetlóweczka liniowa ze zdjęcia pasuje do mocowań T4, więc również nic egzotycznego.
    Cytat Zamieszczone przez artur_o Zobacz posta
    Przepraszam to do mnie?
    Raczej chodzi o stiga - on pracuje na dwóch CRT-kach 21" (czyli 19,8"
    powierzchni użytkowej) przy rozdziałce 1792x1344px

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

czornyj to zdjęcie Twoje z oswietleniem sie nie wystwietla. W ogole test rzeznika z Twojej strony tez cos lezy..

Strona 276 z 378 PierwszyPierwszy ... 176226266274275276277278286326376 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów