Strona 272 z 378 PierwszyPierwszy ... 172222262270271272273274282322372 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 711 do 2 720 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Woli ścisłości HDMI to nie obraz + dźwięk, a DVI to tylko sam obraz?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oba cyfrowo oczywiście.
    Ostatnio edytowane przez retter ; 29-09-2010 o 18:38 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

HDMI to DVI+SPDIF. To drugie w monitorach oczywiście nie ma żadnego znaczenia.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja bym dodał, że HDMI to DVI + cyfrowy dźwięk + szyfrowanie HDCP, ale bardziej istotne jest to, że HDMI ma około dwukrotnie większą przepustowość niż DVI i dla rozdzielczości np. 2560x1600 wystarczy tylko jeden kabel.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    HDMI ma około dwukrotnie większą przepustowość niż DVI i dla rozdzielczości np. 2560x1600 wystarczy tylko jeden kabel.
    A przy DVI jest inaczej? Przecież DVI Single Link to już historia.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Gadacie o prehistorii panowie. DisplayPort! DisplayPort!

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ostatnio użerając się ze sqviałymi maczkami doszedłem do wniosku, że jedynym powodem dla mnożenia bytów jest wyłącznie pazerna, zasraniutka chciwość - wszystko sprowadza się do kwestii odpowiedniego kabelka/przejściówki, natomiast do momentu, w którym chinle nie zarzucą takowymi rynku (o ile im się to opłaca i zarzucą), producenci grabią nas w rozbrajająco rozbujniczy sposób. Spróbujcie sobie kiedyś podłączyć 30-tkę do nowego Maciusia z p... miniDisplayPortem, pomiotem qvy i szatana...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    oczywiście "rozbójniczy", sorki za ort.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 29-09-2010 o 20:54 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Panie Marcinie, przecież widział Pan porządny kabel MiniDisplayPort<->DisplayPort niemieckiej produkcji za 30 zł. W sensie, ja go miałem jak kiedyś byłem u Pana ;-)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

z mDP>DVI nie ma problemu, problem dlaczegoś pojawia się przy DualLink DVI. Ja wiem, że to kwestia czasu, na razie nie mam maciusia, więc mi to lata, ale jednak ilekroć mam z tym usrojstwem doczynienia, to dostaję pieniaczki - nikt mi nie powie, że w kimś, kto wprowadza 4 różne rodzaje wtyczek spełniających identyczną funkcję pozostała jeszcze elementarna przyzwoitość i resztki człowieczeństwa

Domyślnie

Co najwyżej pozostała smykałka do biznesu ;-)

Domyślnie

Byłem kilka dni temu na Weneckiej 12 i miałem możliwość obejrzenia kilku monitorów, czasu starczyło na s2243 , sx2262 i CG243 (nie mieli sx2462 który chciałem obejrzeć ze względu na matrycę IPS). Muszę przyznać, że wszystko to co pisał w tym wątku Tom01 i Czornyj się potwierdziło.

s2243 - w porównaniu do mojej Belinei 22" dużo lepiej, zarówno na ala' rzeźniku, jak i gradientach. Przykładowe zdjęcia wyglądają bardzo dobrze.

s2262 - widać poprawę w gradientach i rzeźniku (w stosunku do s2243), technik tłumaczy że to ta sama matryca, ale to nie ważne, bo istotna jest elektronika a ta jest całkiem inna. Wielkościowo 22" mi pasują, nawet muszę przyznać że stopka FlexStand bardziej mi odpowiada (schodzi max na dół), natomiast opisy palet w CS to faktycznie miniatury, trzeba to zobaczyć przed zakupem aby nie być rozczarowanym.

CG 243 - rozmawiamy o matrycach IPS , technik odpala ten monitor , włącza się Vista na desktopie i wyszukuje przykładowe zdjęcia - i ... widać jak na dłoni różnicę z matrycami PVA, nie potrafię tego opisać ale zdjęcia faktycznie wyglądają dużo lepiej. Rzeźnik i gradienty wprost idealne. Proszę o podłączenie pod ten sam desktop jednocześnie sx2262 i wyświetlamy zdjęcia na obu. Jest tam jedno zdjęcie, portret kobiety , ostrość ustawiona na jedno oko. Szczegóły, przejścia tonalne,, kolor skóry na CG miód malina, o dziwo na sx2262 wzdłużę lewego policzka jeden wielki zółtawy placek. Pan z Eizo trochę zmieszany, ten placek jest najmniej widoczny gdy patrzymy na prost, powiększa się znacznie gdy patrzymy pod innym kątem. Technik mówi, że to pewnie zła kalibracja... Przy okazji wymienia zalety i wady matryc IPS, np to że w cieniach widać na nich dużo mniej szczegółów niż na PVA, i faktycznie na tym portrecie w ciemnych częściach fryzury więcej widać na sx2262.

Kończymy pokaz, niestety czas goni, odpalam jeszcze pokaz slajdów (do tej pory oglądaliśmy klikając na miniatury w eksploratorze windows) i ... mam przyjemność oglądać "oczejebność" z czerwonymi twarzami włącznie. Pytam technika o co chodzi, on mówi że to przez skalowanie, gdy zdjęcie jest w normalnej swojej rozdzielczości jest ok, natomiast skalowane tak właśnie się zachowują (jakby gubiły profil). Pokaz slajdów leci, gradient masakra, rzeźnik świeci jak kolorowa tęcza.... Czy to oznacza, że na szerokogamutowacach nie można pokazu slajdów odpalać ??

Wychodzę z Alstora z jeszcze większym mętlikiem w głowie niż do niego wchodziłem , bo zaczynam myśleć o matrycy IPS. Faktycznie czerń świeci, Pan z Eizo nawet wyłączył wszystkie światła a na dworze było pochmurno i miałem okazję w takich warunkach się temu przyjrzeć. Czarny kolor delikatnie świeci, ale gdy włączy się kolorowe zdjęcie, właściwie cokolwiek byle by nie czarną smołę nie jest tak źle. Bardziej rzuca się w oczy fakt, że pod kątem zaczynają się mocno przebarwiać narożniki (chyba widziałem srebrzenie i fiolet), ale znów widać to na czarnym tle, na fotach tak mocno to to nie wyłazi... No i siedząc na wprost tego nie widać.

Mam nadzieję , że komuś pomogę tymi wypocinami ;-)
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Strona 272 z 378 PierwszyPierwszy ... 172222262270271272273274282322372 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów