Strona 267 z 378 PierwszyPierwszy ... 167217257265266267268269277317367 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 661 do 2 670 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    A gdybym miał patrzeć na podobne testy to musiałbym kupić świetnego gatewaya za tysiaka a nie nec'a za prawie 3. Odpowiedz sobie jak często obrabiasz fotki siedząc pod takimi kątami do wyświetlacza lub tak blisko, żeby dostrzec tę przypadłość IPS? .
    Racja. Przyznam, że po kliknięciu tego posta chciałem go edytować bo, źle to zabrzmiało, ale ehh ten brak edycji...

Bardziej chodziło mi o taką funkcjonalność - wieczór, salon, kilka źródeł światła na ścianach, włączony na LCD pokaz slajdów , które ogląda kilka osób (stąd te kąty). Teraz już wiem, że tak źle nie jest i spokojnie do tego się nada.

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Sugeruję dokonanie wizji lokalnej i ocenę we własnym zakresie tego, co nas bardziej wqvia. W Krakowie mam zaprzyjaźnione salony, mogę zaproponować prezentację PA231, 241 lub 271W i porównanie ich z EIZO CG241W na S-PVA.
    No właśnie, w Trójmieście można pomarzyć o takiej możliwości. (albo czegoś nie wiem...)

Za tydzień będę w Warszawie, i prawdopodobnie skorzystam z pomocy Pana Tomasza :-P
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Każda technologia ma jakieś wady i w zależności od tego, co się chce udowodnić można eksponować jedne, a bagatelizować drugie
    Jeśli Pan pozwoli, zmodyfikowałbym powyższe zdanie następująco: Każda technologia ma jakieś wady i w zależności od zastosowań, warunków w miejscu pracy, trzeba je po prostu uwzględnić.

Wniosek jaki z tego wypływa jest wałkowany do znudzenia. Dobór monitora na siłę może prowadzić do nieporozumień. Pomyłką będzie użycie monitora PVA dlatego, że po ciemku chcemy obrabiać zdjęcia ślubne jak i IPS-owego do użytku ogólnego. Monitor jest jednym z elementów warsztatu pracy. Nikt nie stawia tokarki w pokoju dziennym, i analogicznie nie powinno się wdrażać monitora bez uwzględnienia stanowiska.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Panie Tomaszu, w kwestii matrycy IPS vs PVA. W wielu miejscach podkreśla Pan, że do obróbki portretowej (w tym ślubnej) niezbędna jest matryca IPS.

Czy to są aż tak znaczne różnice w stosunku do PVA? Wiem, że wielu fotografów ślubnych używa np Eizo klasy S z matrycami PVA i oglądając ich zdjęcia w sieci nie można się przyczepić do takich kwestii jak kolor skóry. Czy to nie jest tak, że do obróbki zdjęcia którego docelowym środowiskiem będzie www , albo wydruk w normalnym Labie spokojnie wystarczy "przyzwoity" monitor PVA ?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Proszę może nie naciągać rzeczywistości co?
    Wystarczy przyłożyć czarną kartkę do ekranu i porównać. Albo spojrzeć na czarną ramkę monitora i ekran w lewym dolnym rogu (dla prawoocznych). Świecenie czerni na monitorach graficznych IPS'owych, jest widoczne nawet w dzień przy lekkim zacienieniu stanowiska pracy..
    W Pana, i w oczach innych, skrajnie fachowo podchodzących do sprawy specjalistów brzmi to absurdanlnie, zdaję sobie z tego sprawę
    Ja jednak monitora używam do obróbki zdjęć, nie przyglądam się panelowi z wyświetlonym czarnym tłem, nie przykładam czarnych kartek - po protsu cieszę się ze sprzętu, który za 1000zł mniej niż analogiczny Eizo daje mi wszystko czego potrzebuję, czyli efektu finalnego w postaci wydruku. Reszta rozrywki typu net, filmy to już szczegół. Siedzę na tyle daleko, że wspomniane kąty widzenia nie powodują nadmiernej ekspozycji w.w. wad.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Panie Tomaszu, w kwestii matrycy IPS vs PVA. W wielu miejscach podkreśla Pan, że do obróbki portretowej (w tym ślubnej) niezbędna jest matryca IPS. Czy to są aż tak znaczne różnice w stosunku do PVA?
    Gradację pożądanych cech monitora powinno się dokonywać jako:
    1. Co będziemy robić?
    2. Gdzie będziemy pracować?

Pierwsza cecha jest ważniejsza, gdyż drugą zawsze można zmienić. Pierwsza wynika z profilu pracy, więc jest stała.

W przypadku fotografii ślubnej problemem są detale w cieniach (spodnie Pana Młodego) , skóra (zbliżenia z ceremonii), detale w światłach (suknia Pani Młodej). Sęk w tym, że PVA będzie samodzielnie modyfikował wyświetlanie zależnie od kąta widzenia. I nie chodzi o oglądanie monitora z boku a nawet niewielkie ruchy na krześle, a w przypadku dużych monitorów nawet przesunięcie zdjęcia na bok obszaru roboczego. Praktyka wygląda tak, że fotograf widzi czarną plamę czarnych spodni a lekko odchylając się w fotelu zaczyna widzieć załamania materiału i fakturę. I teraz pytanie, co tak naprawdę wyjdzie na odbitce? Problem jest do ugryzienia przez empiryczne wysłanie fotografii na maszynę i sprawdzenie a potem obróbka na pamięć. Sęk w tym, że jak sądzę ani Pan ani nikt nie byłby szczęśliwy wydając spore pieniądze i nadal pracować w ciemno.

Oczywiście opisywany problem nie jest istotny przy fotografii np pejzażowej, sportowej, makro. Wśród monitorów PVA jest również spory rozrzut nasilenia przedmiotowej wady. Najmniejszy jest na monitorach EIZO S2433W, CG241W. Na ostatnim efekt jest tak mały, że zdarzyło mi się wdrażać taki monitory w firmie robiącej opakowania, etykiety i nawet na grafice będącej reklamą opony (czarnej jak wiadomo) nie było zastrzeżeń grafików którzy je testowali.

Domyślnie

Najmniejszy jest na monitorach EIZO S2433W, CG241W. Na ostatnim efekt jest tak mały, że zdarzyło mi się wdrażać taki monitory w firmie robiącej opakowania, etykiety i nawet na grafice będącej reklamą opony (czarnej jak wiadomo) nie było zastrzeżeń grafików którzy je testowali.
    Mam kolegę grafika, pracował w kilku średnich drukarniach w Trójmieście. Pracuje w środowisku PS, Corel etc i... jak kiedyś wypytałem go o monitory Eizo, to zrobił wielkie oczy i powiedział "pierwsze słyszę o takiej marce" :wink: a na pytanie na czym pracuje w zawodzie, to mówi że najczęściej na jakiś tam DELLach

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Mam kolegę grafika, pracował w kilku średnich drukarniach w Trójmieście. Pracuje w środowisku PS, Corel etc i... jak kiedyś wypytałem go o monitory Eizo, to zrobił wielkie oczy i powiedział "pierwsze słyszę o takiej marce" :wink: a na pytanie na czym pracuje w zawodzie, to mówi że najczęściej na jakiś tam DELLach
    Bo grafik nie ma najczęściej wpływu na czym będzie pracował. Poza tym graficy-detepowcy mają w głowach kombinacje triadowe i wzornik Pantone'ów, więc często pracują na liczbach i monitorom nie wierzą z definicji.

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Gradację pożądanych cech monitora powinno się dokonywać jako:
    1. Co będziemy robić?
    2. Gdzie będziemy pracować?

Pierwsza cecha jest ważniejsza, gdyż drugą zawsze można zmienić. Pierwsza wynika z profilu pracy, więc jest stała.

W przypadku fotografii ślubnej problemem są detale w cieniach (spodnie Pana Młodego) , skóra (zbliżenia z ceremonii), detale w światłach (suknia Pani Młodej). Sęk w tym, że PVA będzie samodzielnie modyfikował wyświetlanie zależnie od kąta widzenia. I nie chodzi o oglądanie monitora z boku a nawet niewielkie ruchy na krześle, a w przypadku dużych monitorów nawet przesunięcie zdjęcia na bok obszaru roboczego. Praktyka wygląda tak, że fotograf widzi czarną plamę czarnych spodni a lekko odchylając się w fotelu zaczyna widzieć załamania materiału i fakturę. I teraz pytanie, co tak naprawdę wyjdzie na odbitce? Problem jest do ugryzienia przez empiryczne wysłanie fotografii na maszynę i sprawdzenie a potem obróbka na pamięć. Sęk w tym, że jak sądzę ani Pan ani nikt nie byłby szczęśliwy wydając spore pieniądze i nadal pracować w ciemno.

Oczywiście opisywany problem nie jest istotny przy fotografii np pejzażowej, sportowej, makro. Wśród monitorów PVA jest również spory rozrzut nasilenia przedmiotowej wady. Najmniejszy jest na monitorach EIZO S2433W, CG241W. Na ostatnim efekt jest tak mały, że zdarzyło mi się wdrażać taki monitory w firmie robiącej opakowania, etykiety i nawet na grafice będącej reklamą opony (czarnej jak wiadomo) nie było zastrzeżeń grafików którzy je testowali.
    Trochę zbiło mnie to z tropu, cały czas celuję w S2243 a tu czytam takie rzeczy Co w takim razie powinienem kupić? fundusze około 2500 - przeznaczenie foto ślubna, miejsce pracy pokój jak na obrazku poniżej,
    w oknie rolety bambusowe, zatem w dzień wpuszczają światło niestety, w nocy dowolna świetlówka w lampie pod sufitem, ewentualnie dodatkowe oświetlenie w lampce np stojącej na parapecie, biurku etc.
    pkt 8 regulaminu

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odi Zobacz posta
    2500 - przeznaczenie foto ślubna, miejsce pracy pokój
    Przy ww budżecie raczej wyboru Pan nie ma.

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

aha czyli mój wymarzony S2243, no i to rozumiem
    Czyli tak jak pisałem poprzednio zgłoszę się pewnie za 2 miesiące z powrotem, tym razem po monitor:P
    pkt 8 regulaminu

Strona 267 z 378 PierwszyPierwszy ... 167217257265266267268269277317367 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów