Strona 266 z 378 PierwszyPierwszy ... 166216256264265266267268276316366 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 651 do 2 660 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Przedewszystkim jasność powinna być stała i "automatyczne ustawienie jasności" to jedna z rzeczy, którą trzeba od razu wyłączyć.
    Jest cos jeszcze co nalezy od razu po zakupie zrobic, odinstalowac czy wlaczyc badz wylaczyc? Czy monitory po wyciagnieciu z pudelka nalezy jakos konfigurowac?

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Tak. Należy go skalibrować/oprofilować.

Zablokowany

Domyślnie

No one niby sa ok po wyciagneciu z pudelka pod wzgledem kalibracji, ale to sprawdze na podstawie odbitek. Aledlaczego zatrzymywac funkcje jasniej ciemniej, w pokoju pracuje i w nocy i w dzien, przy zarowce i swietle dziennym.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yellowpliszka Zobacz posta
    No one niby sa ok po wyciagneciu z pudelka pod wzgledem kalibracji, ale to sprawdze na podstawie odbitek.
    Na podstawie czego???!!!
    Monitor trzeba skalibrować, bądź przynajmniej wyregulować do standardu wynikającego z profilu pracy.

Aledlaczego zatrzymywac funkcje jasniej ciemniej, w pokoju pracuje i w nocy i w dzien, przy zarowce i swietle dziennym.
    Bo oczy-mózg przyzwyczaja się do pewnego obrazu a ten będzie się zmieniał. Przy pracy gdzie ważny jest kolor dążyć należy do jak najbardziej stałych warunków oświetleniowych i nie kombinować nic z monitorem.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Na podstawie czego???!!!
    Monitor trzeba skalibrować, bądź przynajmniej wyregulować do standardu wynikającego z profilu pracy.

Bo oczy-mózg przyzwyczaja się do pewnego obrazu a ten będzie się zmieniał. Przy pracy gdzie ważny jest kolor dążyć należy do jak najbardziej stałych warunków oświetleniowych i nie kombinować nic z monitorem.
    Czyli oslona sie przyda, to da bardzij stabilne warunki obrazu.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czyli oslona sie przyda, to da bardzij stabilne warunki obrazu.
    Osłona poprawia "gammę" ponieważ ogranicza rozpraszanie się światła otoczenia na powierzchni ekranu, ale nie ma znaczenia przy słabym oświetleniu. Tego typu monitory powinny być użytkowane w ciągu dnia lub świetle sztucznym je symulującym. Wówczas osłona daje dużo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_sokolowski Zobacz posta
    od kilku dni użytkuję eizo S2243.
    dla mnie rewelacja, nie miałem pojęcia że moje zdjęcia mają tyle szczegółów i kolorów :-)
    bardzo przyjemnie się pracuje. Widać, że ma szeroką gamę kolorów, ale jednocześnie monitor nie męczy, nie wali po oczach.
    Kupiłem go u pana Tomasza z Mastiff, polecam.
    Pan Tomasz mi go również skalibrował.
    Michał, dzięki za opinię. Ja wciąż nie mogę się zdecydować.

Im więcej czytam naszego tasiemca, również tego na nikoniarzach tym większy mętlik :-?

Też pewnie pójdę w kierunku s2243 bo to chyba najlepszy wybór cena/jakość.
    Nie ukrywam, że przez chwilę myślałem aby szarpnąć się na NEC'a PA241 bo już za 3700 można go dostać (czyli ok 1200 drożej). Ale jak zobaczyłem taki oto filmik z różnicami między matrycami IPS a PVA:
    http://www.youtube.com/watch?v=PUCpr...eature=related

to chyba sobie odpuszczę, ponieważ ja będę obrabiał i oglądał zdjęcia głównie w słabym oświetleniu w nocy...

a powiedzcie, czy ktoś z Was ma Eizo sx2262w ? Wart swojej ceny ?
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Uzależniony

Domyślnie

arekgd - ja tam spec od monitorów nie jestem , też pytałem speców o najrozsądniejszy wybór i wybrałem 2490wuxi2. Po kalibracji jest rewelacyjnie, wydruk w najdrobniejszych szczegółach identyczny jak to co widzę na monitorze. Więcej mi nie potrzeba.
    A gdybym miał patrzeć na podobne testy to musiałbym kupić świetnego gatewaya za tysiaka a nie nec'a za prawie 3. Odpowiedz sobie jak często obrabiasz fotki siedząc pod takimi kątami do wyświetlacza lub tak blisko, żeby dostrzec tę przypadłość IPS?
    Ja siedzę ok 60-80cm, nie widzę nic z tych rzeczy, nawet w ciemnościach, choć przyznaję, iż rzadko kiedy obrabiam zdjęcia w takich warunkach, gdyż są niezbyt optymalne do takiej pracy.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Technologia S-IPS jest archaiczna i obecnie niestosowana, a zdjęcia czy film przesadnie eksponują efekt. Można też nakręcić równie przerażający horror z rzeznikiem_lcduf w roli głównej - efekt na PVA będzie równie żałosny, jak srebrzenie czerni na IPS-ie. Każda technologia ma jakieś wady i w zależności od tego, co się chce udowodnić można eksponować jedne, a bagatelizować drugie.

Sugeruję dokonanie wizji lokalnej i ocenę we własnym zakresie tego, co nas bardziej wqvia. W Krakowie mam zaprzyjaźnione salony, mogę zaproponować prezentację PA231, 241 lub 271W i porównanie ich z EIZO CG241W na S-PVA.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Odpowiedz sobie jak często obrabiasz fotki siedząc pod takimi kątami do wyświetlacza lub tak blisko, żeby dostrzec tę przypadłość IPS?
    Zawsze, gdyż siedząc na wprost jest inny kąt parzenia na środek ekranu a inne w narożniki. I to dodatkowo każdy z kątów jest inny, bo patrzymy okiem dominującym, czyli niesymetrycznie.

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    Ja siedzę ok 60-80cm, nie widzę nic z tych rzeczy, nawet w ciemnościach
    Proszę może nie naciągać rzeczywistości co?
    Wystarczy przyłożyć czarną kartkę do ekranu i porównać. Albo spojrzeć na czarną ramkę monitora i ekran w lewym dolnym rogu (dla prawoocznych). Świecenie czerni na monitorach graficznych IPS'owych, jest widoczne nawet w dzień przy lekkim zacienieniu stanowiska pracy.

Do pewnych zastosowań (portret, śluby, akt) trzeba obowiązkowo użyć monitorów IPS-owych i ich czerń jest wówczas złem koniecznym, które trzeba zamaskować. Odpowiednio zaaranżować miejsce pracy, unikać czarnego tła, dobrać dynamikę do właściwości postrzegania. W zamian za trudności "użytkowe" monitor da pięknie liniowy obraz i naturalną skórę. Nie zamiatajmy jednak tej wady pod dywan, bo trzeba specjalnych zabiegów aby ją zminimalizować, normalnie widać ją jak cholera.

Strona 266 z 378 PierwszyPierwszy ... 166216256264265266267268276316366 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów