co myślicie o Apple A1082 HD Cinema Display 23 do obróbki dobry monitor czy coś innego kupić
co myślicie o Apple A1082 HD Cinema Display 23 do obróbki dobry monitor czy coś innego kupić
Pytanie za ile. ACD ma starawą matrycę S-IPS przyzwoicie zlinearyzowaną do gamma 2,2 i (wyjąwszy przepiękny design) to tyle jeśli chodzi o jego zalety. Równomierność nędznawa, możliwości regulacji - szczątkowe.
Za cene tego apple kupisz już niezłe eizo bo z tego co pamiętam to ten apple coś koło 3500 kosztuje
tzn. mam okazję kupić za niecałe 1400 zł![]()
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Spoko...ta sama kumpela projektowala logo skladajace sie z ciemniejszych kolorow - musiala pytac mnie o zdanie czy "kolory nie zlewaja sie przypadkiem" bo byla gotowa odrzucic bardzo fajne i przemyslane logo z powodu fatalnego monitora. Mysle ze poradzilaby sobie bo zaprojektowala tez cos zupelnie innego na co poprawne wyswietlenie jej monitor juz pozwolil ale pytanie jaki w tym sens i logika. To tyle w temacie "wiele osob pracuje na tym i ma sukcesy".
Ja wogóle nie rozumiem, czemu ta dyskusja i tego typu pytania mają służyć. Przecież cały ten wątek jak i podobne na innych forach dotyczą właśnie doboru monitora pod konkretne potrzeby - są w niem zebrane wszystkie ważne informacje, które pokazują laikowi (i nie tylko) czym kierować się przy wyborze monitora pod konkretne potrzeby (trzeba tylko nieco zagłębić się w lekturę tegoż wątku). Tu np. jest lista monitorów, które nadają się do fotografi i grafiki - od tych najprostszych "na których coś już widać", poprzez uniwersalne, aż do ultradrogich, wąsko specjalizowanych monitorów pre-press": http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=32374 Lista jest aktualizowana na bieżąco przez osoby, które mają pojęcie o tym co piszą i myślę, że najpierw powinno się do niej zajrzeć. Jeżeli kolega chce nabyć panej za ok. 5 stów i sądzi, że może uda mu wykorzystać go do zastosowań fotograficznych choćby na amatorskim poziomie, to sromotnie się zawiedzie. Naprawdę, na ryku jest ograniczona liczba monitorów się do tego nadających i nie da się tego przeskoczyć!
Czy do NEC-ow serii PA jest sens kupowania oslony tzw 'hood', gdy maja one automatyczne ustawienie jasnosci do warunkow panujacych w pomieszczeniu?
Przedewszystkim jasność powinna być stała i "automatyczne ustawienie jasności" to jedna z rzeczy, którą trzeba od razu wyłączyć.
Witam.
Szukam w miarę niezłego monitora do kwoty 1000zł.
Czy jesteście w stanie coś polecić na szybko?
Pozdr.