Ostatnio edytowane przez artur_o ; 17-09-2010 o 14:40 Powód: Automerged Doublepost
od kilku dni użytkuję eizo S2243.
dla mnie rewelacja, nie miałem pojęcia że moje zdjęcia mają tyle szczegółów i kolorów :-)
bardzo przyjemnie się pracuje. Widać, że ma szeroką gamę kolorów, ale jednocześnie monitor nie męczy, nie wali po oczach.
Kupiłem go u pana Tomasza z Mastiff, polecam.
Pan Tomasz mi go również skalibrował.
Seria S Eizo to niestabilizowane monitory (brak układu wyrównującego matrycę) dedykowane do użytku domowo-uniwersalnego. To, że deklasują konkurencję w tym segmencie rynku (oczywiście na plus) i używane są przez wiele osób zajmujących się fotografią, nie znaczy, że są to monitory graficzne, ponieważ od niech dzieli je dość spora droga oraz cena![]()
Wszystko prawda, ale proszę zauważyć, że amatorskie EIZO, staje w konkury z monitorami dwie klasy bardziej zaawansowanymi. Są często choć niewłaściwie, przedmiotem nawet bezpośrednich porównań, np NEC 2490WUXi2 versus EIZO S2433W. W świetle tego, zdecydowanie nie zasługują na miano popierdułki. Są to ambitne konstrukcje, osiągające fizyczne granice możliwości zastosowanych paneli. Nie idealne? Gorsze od najwyższych modeli NEC'a? Oczywiście. W ofercie EIZO to jest rozgrzewka, jest jeszcze miejsce na trzy klasy monitorów.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
3 klasy monitory? SX, CG, co jeszcze?
Poza tym 2490WUXi2 jest DUŻO tańszy od S2433W więc to też nei fair takie porównanie. Cenowo to bliżej jest S2433W do PA241W, a wtedy Panie Tomaszu....;-)
Pozdrawiam jako użytkownik S2433W ;-)
5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.
SX - 14-bitowy LUT, stabilizacja
CG - jak wyżej + sprzętowa kalibracja
CG referencyjny - jak wyżej + cały gamut AdobeRGB pokryty bryłowo z zapasem i błędami dE<3 niezależnie od punktu pomiaru.
Porównanie 2490WUXi2 z S2433W miało miejsce na jednym portalu, arena czy coś, kiedy oba te monitory kosztowały ok 4 tys zł i było z definicji poronione. Argumentem człowieka który to pisał, było wyłonienie lepszego monitora w klasie 4 tys zł. Owszem byłoby w porządku, jeśli porównywałby uwzględniając zastosowanie, inaczej równie dobrze można byłoby porównywać traktor i sportowe coupe w kategorii pojazdów do 200 tys zł. Prawda że bez sensu?
Od tamtego czasu miejsce 2490WUXi zajął PA241W i faktycznie za te same pieniądze jest dużo lepszy. Ale formalnie trzeba by te NEC'e porównywać z EIZO SX2462W, a tu już nie ma tak łatwo. NEC'a jak zawsze trzeba poprawiać, a to jak wiemy jest praktycznie legalnie niewykonalne. EIZO SX2462W natomiast wyjęty z pudełka liniowość ma np taką:
Ja wiem, PA, 3DLUT, mnogość regulacji, równy, pikny i w ogóle cud miód malina. Tyle, że nadal to jest Made in China i licho wie kiedy czym zaskoczy. Z punktu widzenia "drugiej strony" czyli sprzedawcy nie wygląda to tak różowo jak jednostkowe "hura ale super sprzęt". Jest to wciąż towar niebezpieczny. Użytkownicy chcą się zabezpieczać przeciw pikselom itp, a producent olewa sieć dystrybucji. Nie wierzę w nagłe ozdrowienie i rewolucję w dziale monitorów graficznych NEC'a. Tym bardziej, że sama firma twierdzi, że monitory graficzne to mały piździpelus w tym ogromnym koncernie, żyjącym głównie z rozmaitych korporacyjnych i kosmicznych (dosłownie) biznesów. Boleję nad tym, bo od wielu lat jestem zaangażowany w rynek zawodowych monitorów NEC'a, ale patologia jest w tym, że nie sztuka jest zrobić "gwiazdę sezonu". Potrzebne jest jeszcze systemowe wsparcie, aby nie było takich numerów, że użytkownik, napalony po hurra optymistycznych opiniach na super monitor, dostanie swoje wymarzone cudo z pikselem. I nikt mu nie pomoże, bo pomimo marketingowych deklaracji, NEC nadal nie go wymieni.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
CE nie jest już*produkowane od dwóch lat. Do kalibracji wystarczy I1 Display LT.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 17-09-2010 o 20:03 Powód: Automerged Doublepost
W europejskiej wersji SpectraView Reference jest zapis odnośnie hotpixeli, który daje użytkownikowi 6 miesięcy gwarancji na brak jakichkolwiek uszkodzonych (Zero Defect Pixel Warranty).Zamieszczone przez Tom01