Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
W takim razie odznacz "Preserve RGB numbers", wybierz rendering intent: perceptual i daj znać czy aby nie będzie lepiej.
Stoje przed dylematem zakupu monitoria do fotografii (sluby itp), do wyboru mam kolejne modele:
Eizo FlexScan S2433W-H, NEC MultiSync 2490WUXi2-BK 24" lub NEC MultiSync PA241W-BK 24"
Generalnie musze operowac w tym przedziale cenowym, jesli nie te co lepszego mozecie polecic?
PA241W. Ewentualnie trochę dołożyć do PA271W, ma on rozdziałkę 2560x1440, więc - mówiąc oględnie - jest se trochę miejsca na paletki
Czyli te NEC-nievsa takie zle w porownaniu do Eizo czy Lacie. Mam Della 2407wfp i chcialbym miec lepsze odzwierciedlenia kolorow na odbitkach, jesli ten Nec jest w tym lepszy od mojego Dell-a to kupuje bez zastanowienienia;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym ze ten PA271W jest wiekszy od tego PA241W i zdaje sie ze jest ciemniejszy, to czy jest jeszcze cos co za nim przemawia?
Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 14-09-2010 o 23:18 Powód: Automerged Doublepost
Jeśli ten NEC nie da lepszego odzwierciedlenia kolorów, to już nic nie da. Na ten moment niczego specjalnie lepszego od paneli serii PA nie udało się jeszcze ludzkości wymyślić (z zastrzeżeniem, że nie miałem doczynienia z wściekle drogimi panelami Quatographics).
Oba są bliźniaczo podobne - PA271W jest tylko nieco większy i ma sakramencko wysoką rozdzielczość.
...a wracając do pogawędki o równomierności - tak się to prezentuje w przypadku PA231 (egzemplarz przedprodukcyjny). Warto zwrócić uwagę na wartość odchyłek w chrominancji - wszystko poniżej 1 dE, czyli poniżej progu ludzkiej percepcji:
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 14-09-2010 o 23:40 Powód: Automerged Doublepost
Traktowac go oczywiace spektometrami, tak? A czy on nie wychodzi onz fabryki odpowiednio skalibrowany jak niektore bardzo drogie monitory?
No i czy te trzy cale wiecej nie obciaza grafiki znacznie wiecej jak ten co mam dotychczas 24''. W sensie czy moge odczuc roznice w szybkosci w generowaniu RAW-a
Ostatnio edytowane przez yellowpliszka ; 14-09-2010 o 23:56 Powód: Automerged Doublepost