xcalib jest ok, ale jak masz ubuntu to zdecydowanie doinstaluj sobie paczkę "gnome-color-manager", można ustawiać różne profile dla różnych monitorów/matrycy laptopa itd. Do tego - to działa![]()
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
ilośc pinow okresla przepustowosc ? czy to znaczy ze usb i sata maja mniejsza przepustowosc niz serial ->rs-232 db9bo tylko 6-8 pinow ?
straty jakosci obrazu nastepowaly w wyniku konwersji D/A i A/D pomiedzy karta graficzna a monitorem (dodatkowo sygnal przesyalany analogowo kablami różnej jakości narażony byl na zakocenia). Poza tym DVI to nie tylko cyfra ->link
@allxages
przy rozdzielczosci 1920x1200 i jakiejś 24' iiyam-ie nie widzialem większej róznicy pod Word-em czy Internetem.
5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 IIL | 24-105 ISL | 35L | 50 1.4 | 85IIL | 70-200 2.8 ISL | 100 2.8 Macro | 100-400 ISL
usb i rs232 to zupełnie inna technologia inny algorytm inne taktowanie
mozna z samego złoncza rs232 wycisnać znacznie wiecej ale po co?
skoro to stary pomysł, nie lepiej zaprojektować od nowa złoncza by one był mniej podatne na uszkodzenia mechaniczne a piny chyba wszyscy wiemy ze potrafią sie połamac, pozatym produkcjia usb jest znacznie ekonomicznie tansza, 3 element to minaturyzacja pendriva na rs232
chociaż podobny pomysł działą karty CF (ale tam pogiać piny to trzeba sie postarac bo sa szyny na slotach) ale i sporo tansze SD blisze USB
wez takie usb połam lub mechanicznie zepsuj
dalej chyba zbedny komatarz zeby nie było offtopowo
zchecia bym zobaczył różnice pomiedzy dvi a dsub na lcd przy 19, 22, 24
jesli ma ktos z tych monitorów przepuści sygnał przez chocby złczke dsub-dvi,
jeszcze tylko prywatny server na kilka cropowanych jpg
pozd.
To ja tylko powiem, że miałem 3 różne modele 24 calowe podpięte do laptopa przez DSUB i DVI i różnica była widoczna z kilometra. Miałem też podpięty jeden 22 calowy, ale tylko do DSUB i też widziałem, a raczej nie widziałem ostrości.
Teraz trochę z innej beczki, bo sprzęt o którym tutaj piszecie znacznie przekracza mój budżet. Stawiam pierwsze kroki w obróbce RAW- próbuję zgłębić "System 7 punktów Scotta Kelbyego" ale na moim monitorze praktycznie nie widzę żadnych zmian w wyświetlanym obrazie. Mam standardowego laptopa Dell Latitude D630 na którym próba obróbki zdjęć to katorga (albo jest coś nie tak z moimi oczami). Czy zakup monitora zewnętrznego za 500-600pln coś poprawi? Jeśli tak to jaki model i producenta wybrać?
Canon 550D + 18-55mm f/3,5-5,6 IS (padnięty) + 50mm f/1.8 + 55-250mm f/4-5.6 IS + Tamron SP 17-50 mm F2.8 XR VC Di II +dobre chęci
W dvi/hdmi (jeden kij) dane lecą cyfrowo pixel do pixela,
W DSUB dane lecą analogowo i leci tak jakby cały obraz, a dopiero monitor stara się wpasować cały obraz na poszczególne pixele. Stad np na starych monitorach LCD, ze względu na słabe dopasowania obrazu do matrycy zdarzały się sytuacje gdy np 1pixelowa linia była rozłożona i interpolowana na 2 sąsiadujące pixele (mimo identycznej rozdzielczości obrazu i matrycy).
Zauważcie, że gdy podłączacie do LCD obraz po DSUB w menu macie opcje regulacji obrazu (przesuniecia, wybrzuszenie, rozciągnięcie) bo być może monitor zle dopasował obraz i użytkownik może to poprawić.
W DVI/HDMI takie coś się nie zdarza, więc na tym samym monitorze, po podłączeniu po DVI opcje w menu znikają![]()
heat maps, web analytics, ab tests - moje najnowsze dzieło
Mam możliwość kupienia monitora Eizo S2000 z gwarancją w niezłej cenie. Czy warto kupić jego czy może jednak Eizo S2243W.
Przede wszystkim monitor będzie służył do obróbki zdjęć, a gdzieś na forach wyczytałem że S2000 nadaje się bardziej do zastosowań CAD.
Proszę o pomoc.
Chyba potrzebuję pomocy.
Od 5 lat pracuję na EIZOS2100 i jestem z niego całkiem zadowolony. Sęk w tym, że przydałoby się trochę miejsca z boku na dodatkowe panele w PS czy LR. Stąd pomysł na zmianę na jakieś panoramiczne 24".
Próbowałem doczytać i wyszło mi, że rozsądną podmianą będzie S2433W.
Później popatrzyłem trochę dalej i znalazłem NECa 2690WUXi2. Parametry podobne, a jednak większy. Później znalazłem kolejne modele i się załamałem
Podpowiedzcie, co rozsądnie kupić do ok. 4000zł. Kalibrator mam.
Jarek