Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
Koszty nie ale wiedza tak. ColorMunki sam z siebie nie nadaje sie do tego monitora. Trzeba użyć ArgyllCMS co już zbytnio proste nie jest.
AgryllCMS nawet pod Linuxa jest (do tego darmowe). No nic, narazie tą kwestie zostawiam. Jak wybiore konkretny model monitora to będe myślał i kalkulował czy warto inwestować w ColorMunki czy lepiej zlecić usługę.

Cytat Zamieszczone przez Tom01
Różnice są spore, ale jak wspomniałem albo zawodowe wymagania i warunki albo uniwersalność. Nie da się tego pogodzić. PA ma lepsze kąty widzenia w funkcji gamma. Można na nim zrobić idealną liniowość, pokaże pięknie detale w cieniach i światłach, uniwersalny zje trochę z obu zakresów. Kosztem tego będzie fatalna czerń i takie sobie kąty widzenia w funkcji kontrastu.
PA to jednak za duże koszta, bo gdzieś granicę trzeba sobie powiedzieć. Podejrzewam także, że potrzebowałbym kilku lat pracy na różnych monitorach specjalistycznych, aby zobaczyć te subtelne różnice.
Jeżeli już nie S2433W to chyba 2490WUXi2. Trochę zmartwił mnie Pan tą "fatalną czernią". Oczywiście zdaje sobie sprawe, że różnica między np. matrycą TN, a S2433W będzie gigantyczna w cieniach/światłach, jak i sama czerń będzie pewnie znacznie lepsza. Ale czy tak samo gigantyczna różnica będzie między S2433W, a 2490WUXi2? Nie chciałbym po roku wymieniać monitora, bo zacznę odczuwać jego limitacje. Zwłaszcza, że ten Eizo za darmo na półkach też nie stoi. Z drugiej strony, doskonale wiem że na tym etapie pewnie byłby wystarczający.
Chyba wbił Pan trochę we mnie igłe tym stwierdzeniem o kiepskiej czerni i braku szczegółów w światłach/cieniach

Cytat Zamieszczone przez Tom01
Bo CE to ztuningowany monitor uniwersalny a nie graficzny. Na graficznych wszystko co ciemne świeci w warunkach wieczornych przy kameralnym oświetleniu.
Mam z tego wnioskować, że CE wcale aż taki super nie jest i nie ma znaczącej przewagi nad serią S? Czy, że wręcz jest lepszy od CG?