Po prostu słyszałem (czy czytałem) że do fotek trzeba szukać matrycy IPS no ale po wypowiedzi kolegi widzę że jest jeszcze wiele innych czynników na które trzeba zwrócić uwagę.
Po prostu słyszałem (czy czytałem) że do fotek trzeba szukać matrycy IPS no ale po wypowiedzi kolegi widzę że jest jeszcze wiele innych czynników na które trzeba zwrócić uwagę.
Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
mam pytanie do ekspertów, którzy mieli możliwość pracy na nowym imacu 27.
miałem możliwość porównania eizo S2243W oraz nowego imaca 27.
Sprzęt testowany był w ciemnym pokoju - nie stwierdziłem dużych różnic między monitorami - testowałem przejścia kolorów (LCDtest) i przy tym Imac wypadł lepiej niż eizo.
podglądałem również zdjęcia, które miałem okazję obejrzeć również wywołane - odwzorowanie kolorów poprawne.
Czy ktoś może coś na ten temat powiedzieć?
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
witam
3h temu odpakowałem PA241W podłączyłem i pierwsze co zrobiłem to wizyta na http://mva.pl/viewtopic.php?f=21&t=6 aby sprawdzić tablice testowe wynik: test 1 rewelacja płynne przejście
test 2 porostu szary rewelacja!
własnie jestem po pierwszych 2 kalibracjach monitora spektrofotometrem i1pro rev d
pierwsza photo editing 140cd/m2 2.2 d65
wynik http://img203.imageshack.us/slidesho...d=33431504.jpg
druga 100 cd/m2 2.2 d65
wynik http://img249.imageshack.us/gal.php?g=101l.jpg
jeśli chodzi o równomierność podświetlenia gołym okiem jest idealnie, pomierzyłem w paru punktach skrajnych i1pro i przy 100cd/m2 max odchyłka to 2 ale to tylko jeden punkt reszta mnisza od 1cd/m2
mam nadzieję że ten mini test się komuś przyda![]()
ja jestem bardzo zadowolony z zakupu![]()
FF@L
Dziwnym nie jest - PA241W to jeden z najlepszych monitorów, jakie w życiu widziałem.
Co do odchyłek równomierności, to nie ma sensu podawać jej w cd/m^2 (bo to nic nam nie powie), tylko w dE - pomierzone przeze mnie sztuki miały średną odchyłkę 1-1,5dE(94), w porywach do 2-2,5dE(94) pikowo - są idealne.
Czy podczas kalibracji Twojego monitora za pomocą SVII uzyskałeś poziom czerni 0,14cd/m2 przy 100cd/m2 z zaznaczoną opcją "Best grayscale color tracking" w Calibration Priority, czy z opcją "Maximize Contrast Ratio"?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze jedno pytanie mi umknęło: na którym poziomie miałeś ustawioną funkcję ColorComp przy w/w kalibracji?
Ostatnio edytowane przez artur_o ; 06-05-2010 o 00:59 Powód: Automerged Doublepost
Artur - temu panelowi bez różnicy, z ColorCompem na maksa, z Best grayscale color tracking - punkt bieli praktycznie ani drgnie.
No, no, no, to by oznaczało, że przy tych parametrach monitor ów ma poziom czerni zbliżony, a może i nawet lepszy niż moje CG241W z priorytetem szarości i kalibrowane i1pro. Czyli na tych nowych NEC'ach można pracować swobodnie w nie za jasnych pomieszczeniach w opozycji do klasycznych IPS-ów. Czy tak?
Zastrzeżenie jest takie, że i1pro i ogólnie spektrofotometry, a zresztą nawet kolorymetry, przy takiej jaskrawości nie dokonują zbyt dokładnych i powtarzalnych pomiarów - producent zastrzega, że zakres pomiarowy tego urządzenia to 0,2cd/m^2 do 300cd/m^2. Do tego matryca IPS-a "cieknie" pod kątem, więc bkpt w funkcji kąta jest wizualnie wyższy, a kontrast niższy.
Natomiast czerni P-IPS w serii PA jako-takiej wiele do S-PVA nie brakuje i nawet przy 80cd/m^2 z powodzeniem nadają się do pracy.
52 stepy, maximize contrast ratio,
przy 100cd/m2 w domku w nocy mi się dobrze pracuje w LR, pomieszczenie małe 2x125W twister philipsa oświetlenie,
w przyszłości zamierzam sobie wstawiać philipsa 9500 g.l. świetlówki dla temp barwnej ich nie z braku światła
(odnośnie rozrywki to wole 120cm/m2 w nocy)
dla graczy dodam ze monitor można przełączyć w tryb speed i imput lag spada
dzisiaj wieczorem jeszcze pomęczę monitor i coś wklejęjak macie jakiś config który was interesuje to chętnie przetestuje
FF@L