mój problem polega na tym, że monitor muszę kupić w ciągu tygodnia. zepsuł mi sie stary, "gonię" na pożyczonym, a na eizo s2433w zwyczajnie brakuje mi kasy. cena w stosunku do hp i della jest niemal dwukrotnie wyższa. ale... mimo to gdyby spełniał warunek braku zauważalnego smużenia w multimediach i gdyby wyświetlany obraz widziany pod kątem od dołu nie ulegał na nim istotnemu pogorszeniu - rozważyłbym jego zakup.

jest jeszcze jedna rzecz - w przyszłości planuję podłączenie do monitora cyfrowego dekodera tv sieci aster. niby eizo posiada dvi, co przy wykorzystaniu przejściówki hdmi=>dvi nie jest chyba problemem. ale do czego podłączyc wówczas kartę graficzną? czy są jakieś nie degradujące sygnału przejsciówki dvi=>display port? albo hdmi=>display port... ustawiczne przełączanie wtyczek nie wchodzi w grę.

kolejne pytanie - gdybym miał wybierać TYLKO między dellem a hp, to który z tych monitorów lepiej wybrać?

i ostatnie - do pawła - czy rzeczywiście jest aż tak źle z komfortem pracy na tym monitorze? czy norma tco 5.0 to w tym przypadku jedynie marketingowy zabieg?