Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
40000:1 to tzw. kontrast dynamiczny - a kontrast dynamiczny to mniej więcej coś takiego, jakby podawać prędkość maksymalną samochodu po zrzuceniu go z wysokiej skały.
Tyle że w przeciwieństwie do kontrastu, samochód tą prędkość osiągnie.

Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
No dobra ,ale skąd ja miałem to wiedzieć skoro się tym nie interesuje. Wiem jak wygląda kontrast dynamiczny 50 000:1 i jak np. 5 000:1 i wiem na czym polega różnica. Dlatego piszę ,że chce coś z wyższych cyferek.
Założę się, że Pan tego nie widzi. To co się*Panu wydaje, że widzi i uważa że to kontrast, to różnice ustawienia jaskrawości w różnych modelach a nie efekt dynamicznego kontrastu. Kontrast jeśli jest prawdziwy, przy wartości 500:1 da czystą biel i smolistą czerń. To co Pan widzi jako "lepszy" kontrast w efekcie będzie Panu w domu wypalał oczy, bo prezentacja w hali sklepowej a wieczorem w własnej pracowni to niebo a ziemia. Im ładniejszy, bardziej "dynamiczny" obraz w sklepie tym bardzie masakrujący oczy w warunkach domowych. Jak Pan myśli, dlaczego jest tyle postów: "mam nowy monitor pieką mnie oczy".

Kol. Czornyj ma absolutną rację. Nie da się kupić rozsądnej jakości monitora za mniej niż ok 1 tys zł.