Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Widok wątkowy

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    a ja mam małe pytanie odnośnie oświetlenia przy obróbce - akurat zrobiłem sobie małą przeróbkę w domu i mam takie malutkie pomieszczenie gdzie bardzo pasuje mi postawić monitor i w razie potrzeby tam sobie coś poobrabiać (normalnie to z laptopem na kanapie siedzę) ale w zasadzie siedzieć tam będę sporadycznie - czyli tylko przy obróbce.. cechą tego pomieszczenia jest to że nie ma okna (to taka mała garderoba ze stolikiem) a jedyne światło jakie wpada to przez drzwi.. i pytanie jest takie - czym to oświetlić tylko pod obróbkę? - mam monitor NEC2190UXi więc lepiej go ustawić jasno bo przy niskiej jasności trochę traci - a żeby po oczach nie waliło to i oświetlenie powinno być przyzwoite. drukował przy tym nie będę tylko obróbka na monitorze wchodzi w grę..
    Jakie żarówki zastosować i w jakiej liczbie żeby dało się normalnie przez parę godzin pracować - całe pomieszczenie to jakieś 1.6 x 2.3 m, - monitor ustawiony byłby pośrodku węższej ściany przy ścianie..
    Optymalnie by było mieć oświetloną ścianę za monitorem - powinna być w miarę neutralna i mieć ok. 20% jaskrawości monitora. Oświetlenie powinno być w miarę zbliżone do D50 - Soluxy Daylight, GraphiLite'y Philipsy Graphica Pro TL-D 950, Osramy Lumilux Color Proof T8
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez pawlack Zobacz posta
    Tu (pisze że) jest TN i kontrast 40 000:1
    40000:1 to tzw. kontrast dynamiczny - a kontrast dynamiczny to mniej więcej coś takiego, jakby podawać prędkość maksymalną samochodu po zrzuceniu go z wysokiej skały.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 05-04-2010 o 17:50 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów