Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Może doświadczeni Koledzy podpowiedzą ku któremu z monitorów się skłaniać - EIZO ColorEdge CG243W czy też NEC Spectraview Reference 2690 - Cena podobna a gabaryty różne, co z resztą![]()
5D + L
Witam!
Może panowie powiecie co wybrać, bo już sam nie wiem, czytałem o wszystkich monitorach i czym wiecej czytam tym wiem ze za mało kasy mam.
kasy starczyć mi może na :
Dell U2410
HP LP2475W
Eizo S2233W
Monitor ogólnie do pracy pod academ, amatorsko do LR.
Opinie na necie są niezłe. Ale nie mogę się zdecydować .
------------------------------------------------------
"Do zobaczenia w rzeczywistosci nowego utrapienia...."
400D|C18-55EFS|C80-200|C50f1.8|420 EX|
no dobra, ale teraz czemu nie U2410 ?
U2410 - 24"; IPS; 1920 x 1080; 400 cd/m2; 6 ms; USB; Card reader
EV2333 - 23";S-PVA; 1920 x 1080; 300 cd/m2; 7ms; funkcja Auto EcoView
niby lepsza matryca w tym Dellku, lepsza jasność, czas reakcji ? Za tym EV przemawia do mnie funkcja AutoEcoView - wydaje mi sie interesująca.
W zasadzie jak czytam to i ten Eizo i Dell maja dobre opinie. Gdzieś czytałem że seria EV to seria Eco i dlatego wybralem S2233 /niby wyższa półka/
------------------------------------------------------
"Do zobaczenia w rzeczywistosci nowego utrapienia...."
400D|C18-55EFS|C80-200|C50f1.8|420 EX|
26 i 24" mają tą samą rozdzielczość więc różnica wielkości poza rozrywką nie jest istotna. Pomiędzy ww modelami jest duża dysproporcja w punkcie czerni, równomierności podświetlenia i linearyzacji fabrycznej. Wszystko na korzyść Eizo i to o klasę.
Dobrze było, S2233W a nie EV.
Wymienił Pan parametry zupełnie nieistotne z punktu widzenia walorów obrazu. Sama matryca nie jest decydująca. W U2410 problemem jest dużo za wysoka jaskrawość bez możliwości jej wyregulowania, nieprawidłowa gamma, zły przebieg charakterystyki jasności. Ogólnie obraz przekontrastowany, jaskrawy, męczący.
U2410 to dobry monitor na papierze, w praktyce kontrola jakości leży i kwiczy - internet aż huczy o problemach z tym monitorem. Jeśli komuś nie przeszkadzają kolorowe placki na ekranie, to oczywiście będzie to dobry wybór, natomiast w przeciwnym razie zalecam przynajmniej oglądnięcie tego cudu przed zakupem. Monitory szerokogamutowe są bardzo podatne na problemy z murą i jeśli podświetlenie nie jest wykonywane starannie, a matryca nie ma elektronicznej kompensacji nierównomierności, to mogą trafiać się konkretne muki - tak było np. na początku produkcji NEC-a P221W (teraz też szału nie ma, ale nie ma już tragedii), tak jest w przypadku U2410, czy LP2475W.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
...ale nadciąga nowy NEC PA241W i ten jest już w niczym nie ustępuje Eizo - a rzekłbym, że wręcz przeciwnie...
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 01-04-2010 o 10:48 Powód: Automerged Doublepost