To standardowy test Farswortha-Munsella, w wersji on-line jest tutaj:
http://www.xrite.com/custom_page.aspx?PageID=77
To standardowy test Farswortha-Munsella, w wersji on-line jest tutaj:
http://www.xrite.com/custom_page.aspx?PageID=77
Jeszcze jedno pytanko: jak na prawidłowo skalibrowanym monitorze powinien być wyświetlony "rzeźnik"? Czy kolorowe pasy powinny być widoczne, czy obrazek ma być wyłącznie w odcieniach szarości?
Wszystko powinno być szare ale... nawet Eizo CG241W nie jest idealne. Patrząc pod minimalnym kątem widać "słupki" i lekkie przebarwienia. Wystarczy b. mały kąt taki, że górny pasek (połówka) jest szary to na dolnym już widać przebarwienia. (czyli mam oczy pośrodku górnej połówki to z odległości ok 1m już na dolnym widać przebarwienia)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
zastanawiam się nad kupnem HP LP1965, ktoś miał ? warte to 700zł ?
Witam.
Przeczytałem w sumie cały ten wątek (twardy jestem), ale nie do końca wszystko zrozumiałem.
Używam aktualnie Eizo s1921 z fabrycznym profilem. Mam zamiar kupić Eizo s2243 + ColorMunki Photo. S1921 jest trochę za mały i ma za małą rozdzielczość.
CM chcę użyć do oprofilowania monitora i drukarki. Z tego co przeczytałem tutaj to s2243 nie daje się sprzętowo skalibrować. Można dla niego zrobić jedynie profil. Jednocześnie zakładam, że CM umie zrobić profil poprawnie. Z drugiej strony przeczytałem , że CM ma za słabe oprogramowanie dla tego monitora. Nie rozumiem na czym polega problem skoro CM potrafi wykonać profil, a do s2243 nic innego nie da się zastosować. Proszę o wyjaśnienie na czym polega problem z profilowaniem tego monitora i czy mogę po nim spodziewać się jakości nie gorszej niż s1921.
Ps.
W linkowanym wcześniej teście Farswortha-Munsella wyszło mi 0, czyli chyba coś tam widzę na tym s1921.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
W skrócie na tym ze zamiast kazać regulować poszczególne składowe RGB w menu monitora użytkownikowi soft od Colormunki dokonuje samemu tej korekcji w LUT karty graficznej. Do s2243 da się zastosować spektrofotometr Eye One - w najtańszej odmianie zestaw się chyba zwie Eye One Basic...
Istnieje nienajprostsza metoda obejścia problemu kalibracji punktu bieli w szerokogamutowych monitorach Eizo serii S i SX przy pomocy spektrofotometru ColorMunki. Nie jest zbyt wygodna, za to nie wymaga jakichkolwiek dodatkowych nakładów finansowych.