Strona 202 z 378 PierwszyPierwszy ... 102152192200201202203204212252302 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 011 do 2 020 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To standardowy test Farswortha-Munsella, w wersji on-line jest tutaj:
    http://www.xrite.com/custom_page.aspx?PageID=77

Bywalec Awatar domero
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeszcze jedno pytanko: jak na prawidłowo skalibrowanym monitorze powinien być wyświetlony "rzeźnik"? Czy kolorowe pasy powinny być widoczne, czy obrazek ma być wyłącznie w odcieniach szarości?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez domero Zobacz posta
    Jeszcze jedno pytanko: jak na prawidłowo skalibrowanym monitorze powinien być wyświetlony "rzeźnik"? Czy kolorowe pasy powinny być widoczne, czy obrazek ma być wyłącznie w odcieniach szarości?

Wszystko powinno być szare ale... nawet Eizo CG241W nie jest idealne. Patrząc pod minimalnym kątem widać "słupki" i lekkie przebarwienia. Wystarczy b. mały kąt taki, że górny pasek (połówka) jest szary to na dolnym już widać przebarwienia. (czyli mam oczy pośrodku górnej połówki to z odległości ok 1m już na dolnym widać przebarwienia)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Wszystko powinno być szare ale... nawet Eizo CG241W nie jest idealne.
    Idealnie szary jest tylko na prawidłowo skorygowanych IPS'ach a i to nie wszystkich. Na wszelkich innych zaburzenie postrzegania testu powoduje niedoskonała charakterystyka kątowa.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    .... zaburzenie postrzegania testu powoduje niedoskonała charakterystyka kątowa.
    No w końcu to "rzeźnik" :-) tłucze najmniejsze niedoskonałości. :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Właśnie sie zastanawiam, czy taki port w stacji dokującej będzie tym samym co normalne wyjście z karty graficznej DVI? Czy działanie nie będzie podobne do normalnej przelotki VGA<->DVI?
    Jeszcze troche sie zastanawialem i doszedłem do wniosku ze jednak gniazda DVI ze stacji dokującej niczym się nie różnią od takiego gniazda bezpośrednio na wyjściu z karty graficznej.

Czy ktoś może mnie poprzeć bądź zaprzeczyć?

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

zastanawiam się nad kupnem HP LP1965, ktoś miał ? warte to 700zł ?

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

Witam.
    Przeczytałem w sumie cały ten wątek (twardy jestem ), ale nie do końca wszystko zrozumiałem.
    Używam aktualnie Eizo s1921 z fabrycznym profilem. Mam zamiar kupić Eizo s2243 + ColorMunki Photo. S1921 jest trochę za mały i ma za małą rozdzielczość.
    CM chcę użyć do oprofilowania monitora i drukarki. Z tego co przeczytałem tutaj to s2243 nie daje się sprzętowo skalibrować. Można dla niego zrobić jedynie profil. Jednocześnie zakładam, że CM umie zrobić profil poprawnie. Z drugiej strony przeczytałem , że CM ma za słabe oprogramowanie dla tego monitora. Nie rozumiem na czym polega problem skoro CM potrafi wykonać profil, a do s2243 nic innego nie da się zastosować. Proszę o wyjaśnienie na czym polega problem z profilowaniem tego monitora i czy mogę po nim spodziewać się jakości nie gorszej niż s1921.
    Ps.
    W linkowanym wcześniej teście Farswortha-Munsella wyszło mi 0, czyli chyba coś tam widzę na tym s1921.
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    . Nie rozumiem na czym polega problem skoro CM potrafi wykonać profil, a do s2243 nic innego nie da się zastosować. Proszę o wyjaśnienie na czym polega problem z profilowaniem tego monitora i czy mogę po nim spodziewać się jakości nie gorszej niż s1921.
    W skrócie na tym ze zamiast kazać regulować poszczególne składowe RGB w menu monitora użytkownikowi soft od Colormunki dokonuje samemu tej korekcji w LUT karty graficznej. Do s2243 da się zastosować spektrofotometr Eye One - w najtańszej odmianie zestaw się chyba zwie Eye One Basic...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Istnieje nienajprostsza metoda obejścia problemu kalibracji punktu bieli w szerokogamutowych monitorach Eizo serii S i SX przy pomocy spektrofotometru ColorMunki. Nie jest zbyt wygodna, za to nie wymaga jakichkolwiek dodatkowych nakładów finansowych.

Strona 202 z 378 PierwszyPierwszy ... 102152192200201202203204212252302 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów