Pytanie, w laptopie mam wyjście D-Sub, będe miał na jakiś czas do dyspozycji Eizo ce210w, który ma wyjścia tylko dvi. Jeżeli zastosuje przelotke d-sub<->dvi jak duże straty (o ile wystątpią) w odwzorowaniu kolorów moga wystąpić?
Pytanie, w laptopie mam wyjście D-Sub, będe miał na jakiś czas do dyspozycji Eizo ce210w, który ma wyjścia tylko dvi. Jeżeli zastosuje przelotke d-sub<->dvi jak duże straty (o ile wystątpią) w odwzorowaniu kolorów moga wystąpić?
Witam!
Mam pytanie dotyczące gwarancji Eizo, chyba głównie do Toma ale może innym też się przyda. Parę dni temu kupiłem swój kolejny monitor Eizo serii CE. Znalazłem go w dużym, polskim sklepie wysyłkowym i stamtąd też do mnie przyjechał. Jeszcze przez telefon upewniałem się że jest z polskiej dystrybucji. Pani odpowiedziała że oczywiście.
Jednak kiedy dotarł okazało się że tylko faktura zakupu jest po polsku... W dodatku są warunki gwarancji ale jako takiej karty gwarancyjnej już brak. Z owych warunków wynika że monitor obejmuje gwarancja na 5lat ale nie więcej niż 30000 godzin pracy. Jednak na sam panel LCD i jego podświetlenie okres gwarancyjny jest skrócony do 3lat. Czy przypadkiem Alstor nie daje 5lat również na panel..?
W związku z tym pytań kilka:
1. Czy to normalne? Czy przypadkiem polski sklep nie musi dołączyć polskich dokumentów do takiego towaru?
2. W jaki sposób rzeczywiście realizowana jest gwarancja na takie monitory, jak rozumiem kupione poza oficjalnym kanałem dystrybucji?
3. Kiedyś przeczytałem kilka wypowiedzi na temat różnych sortów (różniących się znacząco jakością) monitorów Eizo w zależności od rynku na który trafią. Jeśli rzeczywiście jest w tym jakaś prawda, to czy na przykład po numerze seryjnym można w łatwy sposób jakoś taką sztukę zaklasyfikować..? Nie bardzo mam ochotę go włączać, kalibrować, oglądać - bo jeszcze przeskoczy pierwsza godzina przebiegu i nie przyjmą mi go spowrotem...
Proszę o jakieś wskazówki co z tym fantem robić.
Po pierwsze nie wyjścia tylko wejścia. Przejściówka DSUB-DVI to nic innego jak doprowadzenie sygnału analogowego, tyle że inną wtyczką. Można spodziewać się znacznego pogorszenia jakości w stosunku do DVI. Główne problemy to brak ostrości, duchy za literami, falowanie.
Oj, chyba coś nie halo. CE nie jest oferowany od roku albo lepiej. Polska dystrybucja ma od dawna zerowe stany magazynowe.
Powinna być polska*gwarancja. Aby mieć pewność proszę zadzwonić do Alstora i podać numer seryjny. Firma ma możliwość sprawdzenia skąd pochodzi.
Polska gwarancja obejmuje cały monitor przez 5 lat lub 30 tys godzin, zależy co pierwsze upłynie. Poza tym, w stosunku do gwarancji światowej umożliwia znacznie szersze wsparcie techniczne oraz możliwość reklamacji wad pikseli.
Ma Pan dwie drogi reklamacyjne z możliwością zwrotu. Pierwsza to możliwość odstąpienia od umowy w terminie 10 dni przy zakupie na odległość. Druga to możliwość odstąpienia od umowy z uwagi na niezgodność towaru z umową.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Chcesz mi wmówić, że sygnał idzie DO komputera, a nie OD? ;-)
A to te 3 rzeczy znam, no to ok, zawsze to i tak lepiej niż pracować na matrycy laptopowejPrzejściówka DSUB-DVI to nic innego jak doprowadzenie sygnału analogowego, tyle że inną wtyczką. Można spodziewać się znacznego pogorszenia jakości w stosunku do DVI. Główne problemy to brak ostrości, duchy za literami, falowanie.![]()
Proszę jeszcze raz przeczytać swój post: "ce210w, który ma wyjścia tylko dvi"
Spotkałem się wielokrotnie z płaczem i dyskwalifikacją obrazu właśnie przez wymienione defekty.
Przecież na ten temat są informacje zaledwie na poprzedniej stronie.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-01-2010 o 20:49 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl