Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
ok, źle się wyraziłem, Przepraszam. Chodziło mi o to, że jeśli ktoś przeczyta że iMaca nie da się skalibrować sprzętowo, może pomyśleć (jeśli nie jest specjalistą/inżynierem/technikiem/serwisantem itp. itd.) że nie da się do niego utworzyć (przy użyciu chociażby sprzętu zewnętrznego na przyssawce) profilu ICC. Co oczywiście nie jest prawdą.
Czy teraz jasno wyraziłem swoje obawy? ;-)
Jesteśmy na dość niezłym pod względem poziomu merytorycznego forum a nie jakimś fraz czy pcarena więc piszmy ściśle. Proszę zauważyć, że przy terminach fotograficznych nikt na forum nie stosuje uproszczeń do nam oczywistych EV, ekspozycji, WB, głębi, bokeh, krążka rozproszenia etc. Nie jest dobrze traktować ludzi jak nieumiejących myśleć i nie obniżajmy poziomu do najgłupszego czytelnika. Jak nie zrozumie, to jeśli mu coś zasygnalizujemy, douczy się a jeśli nie będzie miał ochoty to jego problem.
No cóż, być może środowisko grafików to środowisko cymbałów, bo tam najczęściej spotykałem stwierdzenia monitor skalibrowany sprzętowo w odniesieniu do tzw. przyssawek stąd moje skojarzenia.
Ale przeprosiłem, wyjaśniłem, posypałem głowę popiołem i nie wiem co mam jeszcze zrobić?
Panowie i Panie,
mam pytanie dotyczące monitora Eizo S1931, a dokładnie jego wbudowanych głośników. Korzystałem z nich sporadycznie ale wczoraj zaczęły nagle szumieć i przerywać (jak stare radio) a następnie całkiem przestały działać.
Gniazdo3,5mm w kompie jest OK bo podłączałem inne głośniki. Kabelek łączący komputer z monitorem też jest OK bo po podłączeniu słuchawek do gniazda z boku obudowy monitora dźwięk jest transmitowany, czyli ewidentnie nawaliły wbudowane głośniki.
Czy ktoś miał podobny problem i znalazł "domowe" rozwiązanie czy czeka mnie serwis?
Pozdrawiam
No i w końcu sobie kupiłem monitorek "zapasowy". Kupiłem taniego jak barszcz kota w worku pod nazwą Samsung F2380. Stwierdziłem, że jak będzie kijowy, to opchnę i kupię drugiego Eizo albo jakiegoś NECa i nie będę się bawił w wynalazki innego typu...
Dane z grubsza: PVA, 23", 16:9, 1920x1080, kąty 178/178, cena szok: 1040 zł brutto(Komputronik).
W sklepie jeszcze sprawdziłem z grubsza podświetlenie i piksele. Widocznych wad nie stwierdzono
Po zainstalowaniu, odpaleniu, pobieżnym ustawieniu kontrastu i podświetlenia zacząłem przeglądać swoje foty. Generalnie wniosek nasuwał się jeden: kolory generalnie super (w porównaniu do mojego Eizo 2431W praktycznie to samo, za dużo jednak czerni (ginął szczegół w ciemnych partiach). Dla graczy i filmowców mocna czerń to pewnie duży atut, no ale nie dla nasWniosek - kalibrujemy...
Po przyssaniu eyeona wyszło mi coś takiego:
Generalnie nieźle jak na moje amatorskie oko (chyba?). Widać, że moja obseracja dotycząca kolorów i czerni jakby się potwierdziła. Zapisałem profil, odpaliłem, obejrzałem sobie gradienty po oprofilowaniu - wygląda dobrze.
Poprzeglądałem zdjęcia raz jeszcze - jest dobrze
Obrobiłem nawet co nieco - wychodzi mi tak:
http://img515.imageshack.us/img515/8...owesamsung.jpg
Siedzę już trochę po ciemku przy nim, nie wali po oczach. Kurczę, ********y za takie śmieszne pieniądze.
Jeśli ktoś ma kiepski monitor z matrycą TN a nie stać go na zakup drogich LCD-ków - szczerze polecam. Ale koniecznie trzeba potem oprofilować, jak już wspomniałem u mnie bez tego ciężko byłoby z obróbką ze względu na duży poziom czerni w fabrycznym ustawieniu.
Dodam, że jest jeszcze wersja tego Samsunga z literką M, która jest ponad 120 zł droższa a różni się tylko dodanymi głośniczkami i jednym złączem HDMI. Ale czy warto? Kabel HDMI-DVI kosztuje 30 zł a głośniczki wbudowane pewnie szkoda gadać..
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 05-01-2010 o 23:48
O obiektywach wiem prawie wszystko
Mam dwa pytania do osób zorientowanych.
1. Czy można dokupić podstawkę WH pod monior Eizo S2433 z podstawką WE i samemu ją wymienić?
2. Jaki jest kosz samej podstawki?