Rozumiem, że pracuje Pan na monitorach Eizo profesjonalnych do zastosowań graficznych. Każdy ma swoje potrzeby ja przedstawiłem je na początku w zastosowaniach. Przypomnę :
- 60% to praca przy komputerze 8-10h dziennie
- 20% - filmy/rozrywka/przegladanie web
- 10% gry
- 10% obróbka zdjęć
Obecnie posiadam samsunga 930BF na matrycy TN kosztował również ok. 2000zł ale sporo czasu temu. Ten wydaje mi się być jak niebo a ziemia do mojego staruszka.
Czytałem różne opinie ludzi w internecie i właśnie większość była zafascynowana i potwierdzali dobra jakość obrazu / dobre kolory (jak na ten zakres cenowy). Monitor uznawali za mid-level a nie profesjonalny więc raczej porównywanie do eizo, którego najtańsze modele są o 1000-1500zł droższe jest troche nie na miejscu. Ponieważ ten dell to raczej taki multimedialny monitor a nie typowo graficzny.
Sformuluje zatem pytanie inaczej.
Czy wybór monitora dell 2408 jest błędem do powyzszych zastosowań?
Jaki monitor by Pan polecił z parametrami : 24" 1900x1200, względnie dobry czas reakcji, do 2500zł ?
Widziałem testy w których twierdzą, że przy 100cd / 200cd zachowuje temp barwową ok 6500 po kalibracji. A 100cd to chyba nie aż taka duża jasność?
Źródla tutaj np a można znaleść sporo więcej:
http://monitortest.blogspot.com/
Pozdrawiam i oczekuję na fachową odpowiedź. Jeśli można to poproszę o nieco dokładniejsze tłumaczenie gdyż narazie odczuwam, że chyba źle wybrałem a na coś lepszego mimo, że miałbym środki to chyba nie jest mi potrzebne kolega ma samsunga 2494HM na matrycy TN i liczę szczerze na to, że ten Dell będzie mial lepsze kolory i kąty widzenia to napewno.