Strona 187 z 378 PierwszyPierwszy ... 87137177185186187188189197237287 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 861 do 1 870 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Coś już napisał
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jak dorobię się cyfrowej ciemni z prawdziwego zdarzenia, to lekko oświetlę ścianę za monitorami Philipsem Graphica Pro TL-D 950, żeby zmniejszyć kontrast między otoczeniem a monitorem, ale na razie wolę to, niż poświatę z niebieskich ścian i zaświetlanie powierzchni monitora
    Ja sie wlasnie zastanawialem czy nie zrobic zrobic tego na bazie solox'ow bo widmo swietlowek mnie jakos nie bardzo bawi. A jak z tymi Philipse Graphica Pro
    mozna tym sobie oswietlic stanowisko tak, zeby mozna bylo od razu ogladac odbitki?

Po za tym widzialem te zdjecie na Nikonie w watku "kieszonkowa drukarka" i bardzo mnie zastanawialo jak to wszystko masz tam rozwiazane.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Uwaga test*na*gwiazdki.
    Zgaduję: używasz Maca?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    PS. Co to za cholerne gwiazdki w tekście? Po wysłaniu pojawiają się niekiedy zamiast spacji. Edytuję i edytuję ale zaczyna mnie to irytować.
    Makówkarze tak mają. Musisz dokładnie najpierw puszczać alt (w maku to chyba inaczej się ten klawisz nazywa? Command?) po napisaniu polskiej literki i dopiero potem naciskać spację. Alt+spacja w Macu = * .

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Zgaduję: używasz Maca?
    Wydało się....

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Makówkarze tak mają. Musisz dokładnie najpierw puszczać alt (w maku to chyba inaczej się ten klawisz nazywa? Command?) po napisaniu polskiej literki i dopiero potem naciskać spację. Alt+spacja w Macu = * .
    Alt to Alt, Command to Command. Ale fakt, objaw wynika z zbyt niedbałego naciskania klawiszy. Pojawiło się to po zmianie na płaską klawiaturę, z klawiszami jak kalkulator. Wygodna bardzo, ale jak widać ma swoje ułomności.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-11-2009 o 01:56 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    Ja sie wlasnie zastanawialem czy nie zrobic zrobic tego na bazie solox'ow bo widmo swietlowek mnie jakos nie bardzo bawi. A jak z tymi Philipse Graphica Pro
    mozna tym sobie oswietlic stanowisko tak, zeby mozna bylo od razu ogladac odbitki?

Po za tym widzialem te zdjecie na Nikonie w watku "kieszonkowa drukarka" i bardzo mnie zastanawialo jak to wszystko masz tam rozwiazane.
    Graphica Pro mają Ra>98%, więc widmo mają nienajgorsze. Tak czy owak jest to bez większego znaczenia, bo do oceny wydruków będę używał Soluxów. Natomiast do lekkiego rozświetlenia pokoju nadają się one średnio, bo są cholernie jasne i dość wąsko świecą. Jarzeniówka świeci gdzie popadnie miękkim, rozproszonym światłem, więc do lekkiego złamania mroku nada się nieco lepiej.

Co do mojego stanowiska pracy, to drukarka stanęła w przedpokoju, akurat było tam miejsce, gdzie wchodzi na styk. Ale docelowo staram się teraz sprzedać swoje mieszkanie i kupić trochę większe, gdzie będę mógł sobie urządzić cyfrową ciemnię z prawdziwego zdarzenia - z referencyjnym oświetleniem, w neutralnych szarościach i z wszystkimi szykanami.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dzisiaj ponownie skalibrowałem monitor (CG222) i jestem bardzo zdziwiony. W odniesieniu do ostatniej kalibracji wpada w czerwień. Powtórzyłem proces kalibracji, tak samo, odczekałem do wieczora ponownie skalibrowałem, bez zmian. W kalibracji 2-go monitora (kalibracja karty) nie zauważyłem odchyłek od poprzedniego wyniku. Wszystkie wydruki które dotąd wykazywały bardzo dobrą zgodność teraz oczywiście są bardzo odmienne od tego co widzę na ekranie, i są w miarę zgodne z 2-gim monitorem. Validacja profilu daje bardzo podobne wyniki. Monitor przed kalibracją wygrzewany min 2 godz.
    Co o tym sądzicie ?

!!!!! PRZEPRASZAM !!!!!
    W DPP w Color Managment opcja:
    Color matching settings : For Display zamiast na Use the OS settings było sRGB
    Drugi monitor był OK bo jest na drugim stanowisku gdzie ustawienia były dobre
    UFF !!!!
    Ostatnio edytowane przez marekh ; 01-12-2009 o 00:05

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Proponuję przeprowadzić kalibrację w całkowitej ciemności. Chodzi o niepożądane światło docierające do czujnika. Jeśli nie pomoże, to niewłaściwy lub uszkodzony kalibrator.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wszystko OK (zedytowałem mojego post-a wyjaśniając przyczynę)
    Kalibruję w zupełnej ciemności, gdy kalibruję na danym stanowisku 1-wszy monitor to drugi jest wyłączony, i odwrotnie.
    Ale jesteście czujni, dziękuję za szybką odpowiedź.
    Czy jakość karty graficznej ma wpływ na jakość kalibracji.
    Czy karty specjalnie przeznaczone do pracy 2D mogą mieć pozytywny wpływ na całość procesu (np. karty PNY ...)

Coś już napisał
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

O w morde 7 razy zagladalem w ten watek i nie widzialem ze czornyj mi juz w sobote odpisal (chyba jakis syndrom andzrejek).

A tak w zwiazku z tematem dosyc mocno mnie zastanawia problem, czy lepiej zrobic oswietlenie pracowni w ktorej od razu mozna ogladac odbitki, czy lepiej zrobic bardziej komfortowa pracownie i osobne miejsce do ogladania wydrukow. W sumie wiekszosc zrodel twierdzi ze lepsze drugie rozwiazanie, natomiast ja bym chial zeby wszystko bylo w jednym, choc pewnie tak sie nie da.

Probowal ktos laczyc swiatlo tych swietlowek plus soluxy, mam na mysli delikatnie podswietlnie tylu monitora swietlowka, a oswietlenie pokoju halogenami (oczywiscie sciany w neutralnych kolorach)? Dalo by tak rade czy wyjdzie z tego kompletna kicha?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    Dalo by tak rade czy wyjdzie z tego kompletna kicha?
    Jak najbardziej, trzeba tylko pilnować temperatur barwowych różnych źródeł.

Strona 187 z 378 PierwszyPierwszy ... 87137177185186187188189197237287 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów