Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Widok wątkowy

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    A tak a'propos, ja używam na występach GrafiLite. Małe, komapaktowe i ma fajną rączkę. Moja ma 5000K jak w mordę strzelił. Rozkładu widmowego nie mam jak zbadać, ale np na wzorcu Atkinsona nie widać istotnego wytłumienia ani eksponowania wybiórczo barw. Zbadam kilka sprawdzę rozrzut. Zapewne może być problemem partia produkcyjna i dostawca świetlówek.
    Proszę ją spróbować zmierzyć spektrofotometrem (oczywiście z założonym dyfuzorem) za pomocą i1 Share, tam jest wykres rozkładu widmowego i wyliczanie CRI. A jeszcze lepszy jest w basICColorze. Z tym 5000K to ciekawostka - słyszałem, że są nieco chłodniejsze, ok. 5900K. Ale nawet przy świetlówkach D50 (Justa albo GTI) wizualną zgodność uzyskuje się po skalibrowaniu monitora do bieli z zakresu 5500-6000K.

Cytat Zamieszczone przez KEYZOR Zobacz posta
    To jest bardzo ciekawe jesli sie orientuje to 2190Uxi wymaga do pracy odpowiedniego oswietlenia a Ty pracujesz w mroku? Moglbys to rozwinac dlaczego akurat tak to wykombinowales?
    Pracując w mroku po prostu męczy się oczy, bo muszą się często przestawiać z ciemnego otoczenia na jasną plamę monitora. Ale brak mi miejsca na zainstalowanie odpowiedniego oświetlenia za monitorami, mam chwilowo kiepskie warunki lokalowe:

Jak dorobię się cyfrowej ciemni z prawdziwego zdarzenia, to lekko oświetlę ścianę za monitorami Philipsem Graphica Pro TL-D 950, żeby zmniejszyć kontrast między otoczeniem a monitorem, ale na razie wolę to, niż poświatę z niebieskich ścian i zaświetlanie powierzchni monitora
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 27-11-2009 o 15:52

Uprawnienia umieszczania postów