Witam

Pytanie do specjalistów (zdaję sobie sprawę, że takich pytań było wiele) jednak będąc laikiem zadam je jaki monitor wybrać?

Precyzuję potrzebny mi monitor do zastosowań uniwersalnych ze wskazaniem na obróbkę zdjęć. Używany będzie czysto amatorsko więc nie chcę wydawać mnóstwa kasy na sprzęt którego nie będę w stanie w pełni wykorzystać kwota którą chcę przeznaczyć to 2,5- 3k max.

Trochę przekopałem się przez ten wątek wielu fachowych zwrotów nie rozumiem ale wiem przynajmniej to że właściwie liczą się tu 2 firmy EIZO i NEC
Tak więc wśród ich produktów chcę znaleźć coś dla siebie.

Obecnie pracuję na stareńkim LCD Belinei format 4:3 wyczytałem że obecnie popularne i promowane są monitory panoramiczne nigdy takiego nie używałem.
Czy taki monitor panoramiczny można bez problemów używać do obróbki foto?

Aktualnie posiadam 17" monitor i dla moich potrzeb wystarczy w zupełności coś w granicach 21-22"

Po przeglądnięciu oferty EIZO zainteresowały mnie 2 modele różnica w cenie jest niewielka i tu prośba do znających się na rzeczy który z nich będzie lepszy do moich potrzeb?

Eizo S2233
Eizo S2243

Czym one się różnią? oprócz ceny

Co do NECa nie mam sprecyzowanych typów może jednak warto się za którymś rozejrzeć?

Dzięki za uwagę trochę się rozpisałem :grin: