Strona 180 z 378 PierwszyPierwszy ... 80130170178179180181182190230280 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 791 do 1 800 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Witam ponownie.
    Ostatnie parę dni spędziłem na szukaniu informacji pozwalającej na podjęcie poprawnej/uzasadnionej decyzji co do zakupu monitora.
    Problem:
    Uzyskanie jak większej zgodności MONITOR->DRUKARKA
    Otoczenie:
    Źródło - pliki RAW
    Program do wołania/korekcji - DPP
    Monitor - do zakupu ?????
    Drukarka - Epson Stylus PHOTO R2400
    Kalibrator - ColorMunki Photo
    Przestrzeń barwna - AdobeRGB

Niestety moje poszukiwania i analiza wielu wątków wykluczyła tylko sporą grupę monitorów, ale nie pozwala mi na samodzielny wybór (teraz pozostaje mi tylko Wasza pomoc lub badanie, nie monitora ale mnie przez specjalistę od psychiatrii).

Obecnie mój wybór to: CG222W

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A może CG210N.
    Chodzi mi WYŁĄCZNIE o specjalizację ukierunkowaną na przygotowanie fotografii do druku (0 gier, 0 filmów). Jak w praktyce te modele (CG222W, CG210N) współpracują z ColorMunki PHOTO.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekh Zobacz posta
    A może CG210N.
    Chodzi mi WYŁĄCZNIE o specjalizację ukierunkowaną na przygotowanie fotografii do druku (0 gier, 0 filmów). Jak w praktyce te modele (CG222W, CG210N) współpracują z ColorMunki PHOTO.
    AFAIK to jeżeli można je obsłużyć Colornavigatorem (a chyba można) to bardzo dobrze.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Z informacji zawartych na stronie producenta wynika, że ColorMunki współpracuje z ColorNavigator, ale z informacji które czytałem na forach niektóre monitory (być może zależne jest to od daty produkcji) mogą mieć kłopoty z współpracą. Gdzieś czytałem (nie zanotowałem gdzie) że najnowsze dołączone oprogramowanie do ColorMunku trzeba "oszukać" aby poprawnie kalibrowało niektóre monitory ColorEdge. Stąd moje pytanie o praktykę tego procesu. Ostatnio ColorMunki zaktualizowało się do ver 1.1.1 w necie czytałem o wersji 1.3x.
    Ostatnio edytowane przez marekh ; 15-11-2009 o 14:04

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Z informacji zawartych na stronie producenta wynika, że ColorMunki współpracuje z ColorNavigator, ale z informacji które czytałem na forach niektóre monitory (być może zależne jest to od daty produkcji) mogą mieć kłopoty z współpracą. Gdzieś czytałem (nie zanotowałem gdzie) że najnowsze dołączone oprogramowanie do ColorMunku trzeba "oszukać" aby poprawnie kalibrowało niektóre monitory ColorEdge. Stąd moje pytanie o praktykę tego procesu. Ostatnio ColorMunki zaktualizowało się do ver 1.1.1 w necie czytałem o wersji 1.3x.
    Jeżeli używasz Colornavigatora, to o sofcie Colormunki w kontekście kalibracji monitora całkowicie zapominasz. 1.1.0 to najnowsza wersja pod Windows, 1.3.x nigdy nie było (jeżeli rozmawiamy o Colormunki).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Masz rację, że przy kalibrowaniu przy pomocy ColorNavigator nie uruchamiam oprogramowania firmowego, ale ColorNavigator korzysta z jego części (co najmniej z drivera do urządzenia pomiarowego), tak wywnioskowałem z informacji jakie dostarcza Eizo pisząc o ColorNavigator 5.2. Dla ColorMinki ja mam ver. zaktualizowaną do 1.1.1 (automat).

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Dla ColorMinki ja mam ver. zaktualizowaną do 1.1.1 (automat).
    Racja, wyszedł update w środę - ja używam tylko do profilowania drukarki więc sporadycznie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Profilowanie drukarki to temat który mnie bardzo interesuje. U mnie fabryczne profile (EPSON R2400) są bardziej zgodne z ekranem, ale klasa mojego monitora a klasa drukarka to zupełnie inne światy, dlatego szukam monitora który byłby właściwym urządzenie to przygotowania wydruku. Czy masz dużą różnicę pomiędzy profilami fabrycznymi a stworzonymi przez ColorMunki.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Czy masz dużą różnicę pomiędzy profilami fabrycznymi a stworzonymi przez ColorMunki.
    Fabrycznych praktycznie nie używałem bo drukarkę kupiłem jak już miałem małpę, ale są widoczne różnice robiąc softproof w Photoshopie
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak rozumiem na korzyść profili robionych. Moje profile są za "zimne" w odniesieniu do monitora. Wrócę to tematu profilowania drukarki gdy będę miał większą pewność co do kolorów na monitorze.
    Dlatego wracając do głównego tematu wątku, proszę o opinie użytkowników lub osoby mające styczność z tymi monitorami (CF222W, CG210N) o pomoc w wyborze ew. inne sugestie.
    Ostatnio edytowane przez marekh ; 15-11-2009 o 15:27

Strona 180 z 378 PierwszyPierwszy ... 80130170178179180181182190230280 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów