Strona 178 z 378 PierwszyPierwszy ... 78128168176177178179180188228278 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 771 do 1 780 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    Jak to naprawić?? Jak zmusić ten gówniany sterownik do tego aby nie ładował nic do luta?
    W Viście w "zarządzaniu kolorami", po wyborze ekranu musi być zaznaczone "użyj moich ustawień dla tego urządzenia", właściwy profil oraz LUTLoader musi działać z Pana wersją systemu, min. 4.1.11. Ze starszymi miałem problem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marekh Zobacz posta
    -czy przygotowując prace, które po wydrukowaniu będą prezentowane w oświetleniu lampami Solux daylight 4700K powinienem przy kalibracji monitora użyć puntu bieli D50.
    Jeśli maszyna na której będzie Pan drukował pracuje w szerszej przestrzeni, wówczas tak. Jeśli to drukarka/minilab sRGB-owy nie. Ponadto symulacja punktu bieli wg kolorantu standardowego D50 może Panu sprawić kilka problemów. Pierwszy wynika z własności monitora, który może przy tej wartości zbyt mocno zżółknąć. Drugi to obecność wybielaczy optycznych w papierze, który będzie się wydawał "chłodniejszy", pomimo że będzie oświetlany światłem o temperaturze zbliżonej do 5000K. Zdecydowanie lepiej oddającym realia światła dziennego jest hipotetyczny punkt bieli odpowiadający temperaturze 5500K.

-czy dokonując konwersji rozmiaru z osadzonym profilem ICC te informacje (o profilu jaki został użyty do korekcji zdjęcia i jego punktu bieli) przenoszą się do przekonwertowanego pliku i jakim programem mógłbym sprawdzić jaki profil ICC zapisany jest w "kiedyś" przekonwetowanym zdjęciu.
    Zależy od ustawień programu zapisującego zdjęcie. Aby się upewnić wystarczy otworzyć w PS z włączonym pytaniem co robić z profilami.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 08-11-2009 o 21:26 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu

Domyślnie

W Viście w "zarządzaniu kolorami", po wyborze ekranu musi być zaznaczone "użyj moich ustawień dla tego urządzenia", właściwy profil oraz LUTLoader musi działać z Pana wersją systemu, min. 4.1.11. Ze starszymi miałem problem.
    Dziękuje Panu za szybką odpowiedź. Zarządzanie barwą mam tak ustawione jak Pan napisał. Nie rozwiązuje to jednak mojego problemu. Może w mojej poprzedniej wypowiedzi troche zakręciłem. Po prostu podczas przełączania monitorów ustawienia które wprowadził Lut loader z basiccolor giną. Jeśli coś zmienię w sterowniku i zatwierdzę to mam wrażenie, że sterownik wprowadza swoje ustawienia (z resztą jest to widoczne, szczególnie na monitorze laptopa i potwierdzone programem Calibration Tester). Czy więc istnieje sposób na to aby załadować ustawienia do LUT z basiccolor jeszcze raz?

Wpadłem jeszcze na pomysł zakupu windows 7. Łudzę się nadzieją, że 7 znajdzie swoje sterowniki do mojej karty i nie bede musiał uzywac tych od intela. Warto?

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Zdecydowanie lepiej oddającym realia światła dziennego jest hipotetyczny punkt bieli odpowiadający temperaturze 5500K.
    Dziękuję Panu za podpowiedź. Rzeczywiście skalibrowanie monitora w D55 i porównanie z wydrukiem (EPSON 2400 - profile fabryczne) przy oświetleniu GrafiLite są bardziej zgodne. Aby osiągnąć zgodność jasności (ekran/wydruk) poziom w przy kalibracji monitora ustawiony na 130. Poziom światła padającego na ekran monitora 4,6 EV, poziom światła z lampy GrafiLite na poziomie wydruku 9,7 EV.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaroslaw.majcher Zobacz posta
    Jeśli coś zmienię w sterowniku i zatwierdzę to mam wrażenie, że sterownik wprowadza swoje ustawienia (z resztą jest to widoczne, szczególnie na monitorze laptopa i potwierdzone programem Calibration Tester). Czy więc istnieje sposób na to aby załadować ustawienia do LUT z basiccolor jeszcze raz?
    Testowałem, grzebanie w ustawieniach sterownika nie kasuje LUT karty. No chyba, że za słabo grzebałem. Ponownie korekcję wgrać można uruchamiając ręcznie LUTLoader.

PS. Może problem u Pana wynika z konfiguracji dwumonitorowej?

Aby osiągnąć zgodność jasności (ekran/wydruk) poziom w przy kalibracji monitora ustawiony na 130.
    Dlatego właśnie wdaje się więcej na lampy z regulacją jasności. Monitor ustawia się wówczas optymalnie, a oświetlenie pomocnicze wydruków do niego, a nie odwrotnie. Bardzo dobrym rozwiązaniem są stacjonarne lampy Just'a.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 09-11-2009 o 15:22 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

"Testowałem, grzebanie w ustawieniach sterownika nie kasuje LUT karty. No chyba, że za słabo grzebałem. Ponownie korekcję wgrać można uruchamiając ręcznie LUTLoader."

Sprawdzałem wcześniej to rozwiązanie i nie działało. Ale teraz uruchomiłem ten program w z uprawnieniami administratora i działa. Dziękuje bardzo za pomoc :-) Jestem dozgonnie wdzięczny :-)

Eidit:
    Jak mówiłem zadziałało ale tylko 1 raz :-D
    Ma Pan jeszcze jakieś sugestie?

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    co do konfiguracji dwumonitorowej to problem pewnie również będzie. Póki co próbuję okiełznać profile na 1 monitorze (tym od laptopa - w założeniu nie bede na min pracował)
    Ostatnio edytowane przez jaroslaw.majcher ; 09-11-2009 o 16:26 Powód: Automerged Doublepost

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Dlatego właśnie wdaje się więcej na lampy z regulacją jasności. Monitor ustawia się wówczas optymalnie, a oświetlenie pomocnicze wydruków do niego, a nie odwrotnie. Bardzo dobrym rozwiązaniem są stacjonarne lampy Just'a.
    Ale problem jest w tym, iż przy oświetleniu wydruku na tym poziomie mam to co chciałbym pokazać przy prezentacji. Zmniejszając poziom oświetlenia (odsuwając źródło światła od wydruku) zaczyna się utrata kontrastu, szczegółów idt. Idąc tym tokiem rozumowania, proszę mnie poprawić gdy się mylę, jasność monitora musi być tak ustawiona bo dążę przecież do otrzymania satysfakcjonującego mnie rezultatu końcowego - a jest nim wydruk. Chcąc zachować przewidywalność wydruku w oparciu o to co widzę na ekranie chyba powinienem pracować z tak skalibrowanym monitorem.
    Widzę teraz jak trudny jest proces uzyskania pełnej kontroli na całością Ujęcie->Wołanie RAW->Konwersja->Wydruk.
    Mierząc spektometrem to co mam w RAW-e i to jaka jest oryginalna fotografowana tablica kolorów, wniosek: czas na profilowanie aparatu.
    Zastanawia mnie dlaczego profilując drukarkę uzyskałem tak złe rezultaty, mimo wykonania 4-ro krotnej optymalizacji profilu dla diametralnie różnych zdjęć.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Idąc tym tokiem rozumowania, proszę mnie poprawić gdy się mylę, jasność monitora musi być tak ustawiona bo dążę przecież do otrzymania satysfakcjonującego mnie rezultatu końcowego - a jest nim wydruk.
    Niezupełnie. Jasność monitora jest determinowana przez otoczenie miejsca pracy, a nie warunki docelowe gdzie trafi materiał. To nie monitor decyduje o adaptacji wzroku tylko otoczenie. W zbyt ciemnym pomieszczeniu, jasność monitora może się okazać za duża i przygotowany materiał będzie mimowolnie za ciemny. Wzajemna zależność oświetlenia z monitorem ma być taka, że biel i czerń monitora mamy odbierać bez wysiłku, ma być naturalna. Szczególnie biel niema prawa razić. Do tego lampa oświetlająca materiał dopasowana wizualnie do monitora.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Separując bardziej środowisko pracy mogę zejść do poziomu oświetlenia tła ok 2-3 EV = 10-20 lux. Przy pierwszych pobieżnych testach niewiele to zmienia. Całkowite zaciemnienie to około 1 EV ale wtedy w moim wieku kiepsko z widocznością klawiatury. W normalnych warunkach man 4-5 EV = 40-80 lux.

Główny problem widzę przy oświetleniu wydruku. Lampa GrafiLite zapewnia ok 2000 lux na powierzchni oglądanego zdjęcia, ale jak oglądam pod tą lampą A3+ to oczywiście muszę przesuwać zdjęcie gdyż obszar równomiernego oświetlenia to około A4 . Przy prezentacji muszę zapewnić jednolite oświetlenia całego obszaru A3/A3+ lampami Solux.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Separując bardziej środowisko pracy mogę zejść do poziomu oświetlenia tła ok 2-3 EV = 10-20 lux. Przy pierwszych pobieżnych testach niewiele to zmienia. Całkowite zaciemnienie to około 1 EV ale wtedy w moim wieku kiepsko z widocznością klawiatury. W normalnych warunkach man 4-5 EV = 40-80 lux.
    Proponowałbym zwiększyć natężenie oświetlenia w pomieszczeniu zamiast zmniejszania.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Solux to przy oświetleniu większych powierzchni lepsze rozwiązanie niż małe i słabe GrafiLite'y, ogólnie zresztą jest lepszy niż świetlówki - jego widmo jest bliższe iluminantowi D50, do którego liczone są profile drukarek.

Strona 178 z 378 PierwszyPierwszy ... 78128168176177178179180188228278 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów