Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 01-10-2009 o 22:23
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Dzięki za odpowiedźWidziałem już obrazek z s2431. generalnie biorąc pod uwagę wielkość 24" i rozdzielczość 1920x1200 był dla mnie ok.
to jeszcze jedno pytanie pozwolę sobie zadać
czy w tej cenie konkurencja (nec) ma coś porównywalnego do zaproponowania?
a może lepiej 2x mniejszy monitor?
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Czy Colortron II działa wyłącznie na macówkach czy też jest możliwość efektywnego podłączenia do PC ?
Jeśli tak, to jaki soft obsłużyłby to urządzenie ?
Colortron II to już eksponat muzealny - podłączało się toto archaicznym, makówkowym łączem ADB. X-Rite nie udostępnia już jakiegokolwiek oprogramowania dla tego usrojstwa, a producenci profilerów już dość dawno temu sukcesywnie wycofywali wsparcie dla tego urządzenia z uwagi na nędzną jakość jego pomiarów.
Bruce Lindbloom odpowiadając na pytanie w jaki sposób najlepiej używać Colortrona na nowych (natenczas G3) macach z USB zasugerował, by udać się z nim na szczyt wulkanu Hekla, a następnie wrzucić urządzenie w jego gardziel.
Zakupiłem ostatnio S2233W i teraz stanąłem przed problemem kalibracji. Fundusze oczywiście są ograniczone i to do jakiś 600zł więc co można polecić dla takiego amatora jak ja nie zarabiającego na zdjęciach.
Jest coś takiego nowego:
Eizo EasyPix
Ale nie wiem czy nadje się tylko do monitorów eizo czy na przykład crt też tym skalibruje.
Mz. nie ma sensu marnować pieniędzy na to coś. Kalibrację szerokogamutowego Eizo należy zlecić komuś ze spektrofotometrem, bo zwykłym kolorymetrem można go tylko rozkalibrować.
Czyli na przykład po użyciu takiego Spyder3Pro będzie gorzej niż bez żadnej kalibracji?? Czy pod pewnymi względami będzie lepiej a pod innymi gorzej? I czy plusy przewyższą minusy?
Ostatnio edytowane przez diaks ; 04-10-2009 o 18:53