Strona 162 z 378 PierwszyPierwszy ... 62112152160161162163164172212262 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 611 do 1 620 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    obrzeża Warszawy

Domyślnie

Proszę, powiedzcie co robię nie tak. Mam od niedawna monitor Eizo S2231W z polskiej dystrybucji. Na razie nie został skalibrowany, ale wstępnie ustawiłem go zgodnie ze wskazówkami z forum tz. wyłączona automatyczna regulacja jasności,gama2,2, temp.6500, jaskrawość 30%, kontr.50%, R-100%, G-95%, B-95%. Zdjęcia które oglądam w PS i przeglądarce Bridge są do przyjęcia, ale jeżeli przeglądarkę przełączę na pokaz slajdów wszystko się zmienia, np. twarze robią się czerwone /jak po przepiciu/-tragedia. Podobnie wyglądają zdjęcia w Picasie.
    Poprzedni monitor kalibrowałem eye1d2, ale tego podobno tak nie można.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodaty Zobacz posta
    Proszę, powiedzcie co robię nie tak. Mam od niedawna monitor Eizo S2231W z polskiej dystrybucji. Na razie nie został skalibrowany, ale wstępnie ustawiłem go zgodnie ze wskazówkami z forum tz. wyłączona automatyczna regulacja jasności,gama2,2, temp.6500, jaskrawość 30%, kontr.50%, R-100%, G-95%, B-95%. Zdjęcia które oglądam w PS i przeglądarce Bridge są do przyjęcia, ale jeżeli przeglądarkę przełączę na pokaz slajdów wszystko się zmienia, np. twarze robią się czerwone /jak po przepiciu/-tragedia. Podobnie wyglądają zdjęcia w Picasie.
    Poprzedni monitor kalibrowałem eye1d2, ale tego podobno tak nie można.
    1. Nastawy podałem kiedyś jako eksperyment dla kogoś. Absolutnie proszę nie traktować ich jako wytycznych regulacyjnych.

2. Zdjęcia do publikacji elektronicznych proszę konwertować do sRGB i zapisywać z profilem.

3. Oglądać takie zdjęcia trzeba w przeglądarkach z włączonym zarządzaniem barwą.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdjęcia które oglądam w PS i przeglądarce Bridge są do przyjęcia
    Następnie skonwertuj je do sRGB i opisz jak teraz wyglądają w 'pokazie slajdów' (a co to w ogóle jest? Przeglądarka Windows? A fe...) czy Picasie.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Następnie skonwertuj je do sRGB i opisz jak teraz wyglądają w 'pokazie slajdów' (a co to w ogóle jest? Przeglądarka Windows? A fe...) czy Picasie.
    Najprawdopodobniej tak samo źle - przesycone kolory to klasyczny objaw oglądania zdjęć na szerokogamutowcu w czymś co nie ma CMS i sRGB niewiele tu pomoże (zresztą te zdjęcia już mogą być w sRGB).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Najprawdopodobniej tak samo źle - przesycone kolory to klasyczny objaw oglądania zdjęć na szerokogamutowcu w czymś co nie ma CMS i sRGB niewiele tu pomoże (zresztą te zdjęcia już mogą być w sRGB).
    Zauważ że ja zadałem pytanie by coś sprawdzić, a nie poradę rozwiązującą problem .
    Sam mam szerokogamutowca więc wiem z czym to się je .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    obrzeża Warszawy

Domyślnie

Zdjęcia są w sRGB. Według mnie niezależnie czy dane zdjęcie otworzę z poziomu przeglądarki Bridge w PS, czy też będę oglądał je jako pokaz slajdów w tej przeglądarce,powinno wyglądać tak samo. A może trzeba jeszcze raz gdzieś włączyć zarządzanie barwą dla slajdów? Picasa-zgoda, chyba nie ma CMS. Boję się że przy mojej wiedzy na temat komputerów-szerokogamutowiec może mnie przerosnąć.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Zdjęcia są w sRGB. Według mnie niezależnie czy dane zdjęcie otworzę z poziomu przeglądarki Bridge w PS, czy też będę oglądał je jako pokaz slajdów w tej przeglądarce,powinno wyglądać tak samo.
    Nie, ponieważ zdjęcie sRGB będzie różnie wyświetlane przez monitory o standardowym gamucie i szerokogamutowe. Aplikacja wyświetlająca musi wiedzieć jaki plik wyświetla na jakim monitorze. Inaczej zawsze będą czerwone gęby.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

poradzi mi ktoś z zarządzaniem kolorami w Windowsie 7? o co tu chodzi? google nie pomaga...

http://img.org.pl/obrazek/cQ5AuF2LGoA.html
    http://img.org.pl/obrazek/cQ5AxgPyVnc.html
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    poradzi mi ktoś z zarządzaniem kolorami w Windowsie 7? o co tu chodzi? google nie pomaga...

http://img.org.pl/obrazek/cQ5AuF2LGoA.html
    http://img.org.pl/obrazek/cQ5AxgPyVnc.html
    Ale o co pytasz konkretnie?

Jeśli chcesz ustawić profil monitora to chyba masz dobrze ustawiony (co ciekawe u mnie Win7 po instalacji sam znalazł na dysku prawidłowy profil... nie wiem jakim cudem bo leżał gdzieś luzem).
    Aby się upewnić to idziesz: 'Zmień ustawienia domyślne systemu' -> zaawansowane (zakładka) -> Profil urządzeń i tu wybierasz swój profil. Jak nie ma to cofasz się do zakładki 'wszystkie profile' i 'Dodaj' .

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ale o co pytasz konkretnie?

Jeśli chcesz ustawić profil monitora to chyba masz dobrze ustawiony (co ciekawe u mnie Win7 po instalacji sam znalazł na dysku prawidłowy profil... nie wiem jakim cudem bo leżał gdzieś luzem).
    Aby się upewnić to idziesz: 'Zmień ustawienia domyślne systemu' -> zaawansowane (zakładka) -> Profil urządzeń i tu wybierasz swój profil. Jak nie ma to cofasz się do zakładki 'wszystkie profile' i 'Dodaj' .
    No dobra, a Win7 updatuje przy starcie LUT karty ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 162 z 378 PierwszyPierwszy ... 62112152160161162163164172212262 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów