Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna
    Miasto
    obrzeża Warszawy

Domyślnie

Zdjęcia są w sRGB. Według mnie niezależnie czy dane zdjęcie otworzę z poziomu przeglądarki Bridge w PS, czy też będę oglądał je jako pokaz slajdów w tej przeglądarce,powinno wyglądać tak samo. A może trzeba jeszcze raz gdzieś włączyć zarządzanie barwą dla slajdów? Picasa-zgoda, chyba nie ma CMS. Boję się że przy mojej wiedzy na temat komputerów-szerokogamutowiec może mnie przerosnąć.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodaty Zobacz posta
    Zdjęcia są w sRGB. Według mnie niezależnie czy dane zdjęcie otworzę z poziomu przeglądarki Bridge w PS, czy też będę oglądał je jako pokaz slajdów w tej przeglądarce,powinno wyglądać tak samo.
    Nie, ponieważ zdjęcie sRGB będzie różnie wyświetlane przez monitory o standardowym gamucie i szerokogamutowe. Aplikacja wyświetlająca musi wiedzieć jaki plik wyświetla na jakim monitorze. Inaczej zawsze będą czerwone gęby.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna
    Miasto
    obrzeża Warszawy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie, ponieważ zdjęcie sRGB będzie różnie wyświetlane przez monitory o standardowym gamucie i szerokogamutowe. Aplikacja wyświetlająca musi wiedzieć jaki plik wyświetla na jakim monitorze. Inaczej zawsze będą czerwone gęby.
    Zdjęcia wyświetlam zawsze na tym samym monitorze Eizo S2231, więc aplikacja wyświetlająca powinna dawać taki sam obraz zarówno w PS jak i w pokazie slajdów w Bridge, który jest przecież częścią składową PS. Więc dlaczego te czerwone gęby?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brodaty Zobacz posta
    Zdjęcia wyświetlam zawsze na tym samym monitorze Eizo S2231, więc aplikacja wyświetlająca powinna dawać taki sam obraz zarówno w PS jak i w pokazie slajdów w Bridge, który jest przecież częścią składową PS. Więc dlaczego te czerwone gęby?
    "Aplikacja wyświetlająca" musi mieć obsługę profili (tzw CMS - color management system), ponieważ wyświetlasz zdjęcie na monitorze szerokogamutowym. Czyli klucz tkwi w tym jakiej aplikacji używasz jako "aplikacji wyświetlającej" . Ja używam albo Adobe Bridge albo Firefoxa 3.0.13 .

Uprawnienia umieszczania postów