Strona 156 z 378 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166206256 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 551 do 1 560 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    Ja wczesniej mialem wlasnie 2 Diamondtrony NF i ogolnie to obraz jaki dawaly baaardzo mi sie podobal, niestety nie byly zbyt trwale, jeden umarl po okolo 3 latach, kolejny po chyba 5-ciu.
    Przygladalem sie tez ktoremus z nowszych paneli, cos kolo 19-20 cali na oko i katy byly w sumie baaardzo fajne, chyba lepsze niz na Eizo S2231W, jednak jak zrobilem sobie gradient od bialego do czarnego to po prostu MASAKRA, caly w paski i juz przy zblizaniu sie do czarnego zaczela sie czarna plama.
    Niestety duże kineskopy są wybitnie nietrwałe. Do dziś można znalezć 17-tki w dobrym stanie, ale dużych już nie ma.

Co do gradientu, aby dorównać kineskopowi klasy Diamondtrona, trzeba Neca SV lub Eizo CG na dobrym IPS-ie. We wszelkich tańszych będzie tylko imitacja.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony

Domyślnie

Pomierzylem zabawki.
    W pomiarach udzial wzieli, spektrofotometr i1 pro i dwa kolorymetry display 2.
    Rozrzut monitora/kolorymetru czyli powtarzalnosc pomiedzy pomiarami ok 0.5dE
    Roznica srednia pomiedzy dwoma displayami ok 5dE.
    Roznica mojego kolorymetru do spektrofotometru:

Najwiekszy blad w jasnych partiach, leci w niebieski.
    Drugi ma blad mniejszy ok 6dE do spektrofotometru.
    Producent nie podaje nigdzie dokladnosci.
    Ostatnio edytowane przez dzik ; 21-08-2009 o 13:15

Uzależniony

Domyślnie

Witam.

Wiem, ze to o co pytam to kielbasa z Lidl'a.
    Czy ktos ma lub pracowal na tym ooooo:

http://www.elara.ie/products/details...CE1706814#spec

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie testu "na gradient". Jak chcę zobaczyć przejścia tonalne to robie gradient w 8 czy 16 bitach? W rgb czy lab? Mam go oglądać w powiększeniu 100%? Jak na to patrzeć, ma być zupełnie "równy"? Co ejst dopuszczalne a co nie? Mówię tu o patrzeniu na LCD.

Jak w 8biatch rgb patrzę i są lekko zauważalne poprzeczne pasu o zabarwieniu lekko żółtym na co to wskazuje?
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez molmagic ; 21-08-2009 o 18:18

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    Mam pytanie odnośnie testu "na gradient". Jak chcę zobaczyć przejścia tonalne to robie gradient w 8 czy 16 bitach? W rgb czy lab? Mam go oglądać w powiększeniu 100%? Jak na to patrzeć, ma być zupełnie "równy"? Co ejst dopuszczalne a co nie? Mówię tu o patrzeniu na LCD.

Jak w 8biatch rgb patrzę i są lekko zauważalne poprzeczne pasu o zabarwieniu lekko żółtym na co to wskazuje?
    pozdrawiam
    Proszę sobie wziąć ten gradient:
    http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png

Jest matematycznie idealny. Oglądać trzeba bez zarządzania barwą. W idealnym przypadku ma być równy, bez zlewania sąsiednich odcieni, neutralnie szary.

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Obejrzałem go bez zarządzania barwą i od odcieniu 33 do 144 pojawiają się lekko "kolorowe" pasy co kilka-kilkanaście odcieni, ale odcienie w tych pasach są rozróżnialne, nigdzie się nie zlewają. Czerń zauważam do odcieniu 18 później rozróżniam różne szarości. Jaki jest akceptowalny poziom i na co wskazuje taki wynik?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez molmagic Zobacz posta
    Obejrzałem go bez zarządzania barwą i od odcieniu 33 do 144 pojawiają się lekko "kolorowe" pasy co kilka-kilkanaście odcieni, ale odcienie w tych pasach są rozróżnialne, nigdzie się nie zlewają. Czerń zauważam do odcieniu 18 później rozróżniam różne szarości. Jaki jest akceptowalny poziom i na co wskazuje taki wynik?
    Zlanie 18 odcieni to dużo. Granice akceptowalności przebarwień to rzecz silnie indywidualna.

Bywalec Awatar molmagic
    Miasto
    Świdnik

Domyślnie

Dziś po drugiej kalibracji czerń "zlewa" do odcienia 6go już tylko, zaś przebarwień już nie ma, są tylko jakby jaśniejsze pasy co kilka-kilkanaście odcieni. To normalne że bezpośrednio po kalibracji mu się polepszyło?

Dopiero zaczyna Awatar misio4u
    Miasto
    London
    Dawid Gibek / GG 13902 / flickriver

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez misio4u Zobacz posta
    Jaka jest roznica pomiedzy monitorami CG222, CG222W, CG222WK?
    Nie ma żadnej.

Strona 156 z 378 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156157158166206256 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów