Strona 143 z 378 PierwszyPierwszy ... 4393133141142143144145153193243 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 421 do 1 430 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    W jaki sposób skorygowany na stałe
    Na stałe się nie da. Monitor będzie zmieniał parametry w czasie. Na użytek amatorski można kalibrację powtórzyć za pół roku, a nawet dłużej. Wówczas można zlecić, lub wypożyczyć przyrząd.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Hmm znaczy sie nie da się dobrze skalibrować P221W - cena jest fajna ,22" też żle nie jest - pytanie jest czy ten błąd będzie aż tak duży, że dyskwalifikuje użycie I1D2
    Jest widoczny gołym okiem przez nie-specjalistę czyli mnie ;-) Jak bywasz w WAW to zawsze mogę pomóc.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Człowiek chce kupic przyzwoity monitor i okazuje się ze musi kupić sprzet i oprogramowanie 4 razy przewyższające jego wartość by on prowidłowo świecił.
    Masakra
    5D + L

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Dla wszystkich niezdecydowanych napiszę, iż od ponad roku jestem szczęśliwym użytkownikiem monitora Eizo S2431W i uważam to za jeden z lepszych zakupów w ogóle!! Moje oczy nie męczą się tak jak przy zwykłym budżetowym monitorze to wszystko za sprawą rewelacyjnej regulacji jasności, którą oferuje nam Eizo. Dodatkowo oddanie kolorów, szarości czy też szczegółów w cieniach na zdjęciach jest, jak dla mnie oczywiście, bardzo zadowalające. Nigdy wcześniej nie miałem styczności z lepszymi moniotrami ale jak dla zwykłego amatora zdjęc taki monitor to zbawienie. Porównując chocby takie "budżetowe" Eizo do obojętnie jakiego monitora biurowego to jest po prostu przepaśc i to chcialem wyraźnie zaznaczyc! Warto zainwestowac w dobry monitor chocby dla naszych oczu. To tyle moich przemyslen i opinii.

Teraz szybkie pytanie do Toma01:

Na jakich ustawieniach wg Pana olbrzymiego doświadczenia najlepiej pracuje się z Eizo S2431?Chodzi mi tutaj zarówno o jasnośc (%) oraz o poszczególne wagi RGB?? Dodam, że ja do tej pory pracuje na 20 % skali jasności czyli pewnie około 80-100cd/m2. Jeśli chodzi o RGB to nic nie zmieniałem więc jest fabrycznie 100%.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    Warto zainwestowac w dobry monitor chocby dla naszych oczu. To tyle moich przemyslen i opinii.
    No właśnie średnio warto bo duża część biurowych monitorów da się ustawić tak żeby nie wypalały oczu i nie potrzeba do tego Eizo... Ja mam w biurze całą masę różnorakich Delli i HP i nie mam z nimi żadnego problemu a w pokoju w którym pracuję mam dość ciemno....
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    No właśnie średnio warto bo duża część biurowych monitorów da się ustawić tak żeby nie wypalały oczu i nie potrzeba do tego Eizo... Ja mam w biurze całą masę różnorakich Delli i HP i nie mam z nimi żadnego problemu a w pokoju w którym pracuję mam dość ciemno....
    Raczysz Waść żartować

Eizo serii S ma 10-o bitową LUT i jest na "dzień dobry" w miarę poprawnie zlinearyzowane. Dzięki w/w 10-o bitowej LUT możemy w nim sprzętowo ręcznie podkalibrować punkt bieli bez wprowadzenia korekty do 8-o bitowej LUT karty graficznej, więc kalibracja niemal nie psuje tonalności tego panelu. Nie ma oczywiście tak rozległych możliwości kalibracji kontrastu i gradacji jak panele Eizo CG czy NEC x90, ale przy D65 @ gamma 2.2 jego zachowanie jest całkiem poprawne.

Nie widziałem nigdy Appla, Della czy Hapka, który by się tak ładnie prezentował.

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Raczysz Waść żartować

Eizo serii S ma 10-o bitową LUT i jest na "dzień dobry" w miarę poprawnie zlinearyzowane. Dzięki w/w 10-o bitowej LUT możemy w nim sprzętowo ręcznie podkalibrować punkt bieli bez wprowadzenia korekty do 8-o bitowej LUT karty graficznej, więc kalibracja niemal nie psuje tonalności tego panelu. Nie ma oczywiście tak rozległych możliwości kalibracji kontrastu i gradacji jak panele Eizo CG czy NEC x90, ale przy D65 @ gamma 2.2 jego zachowanie jest całkiem poprawne.

Nie widziałem nigdy Appla, Della czy Hapka, który by się tak ładnie prezentował.
    Ale przecież ja zupełnie nie o tym - mój przedpiśca sugerował jakoby warto kupić Eizo tylko dlatego że da mu się ustawić odpowiednio niską jasność i w związku z tym oczy go nie bolą - nie wątpię że go nie bolą, ale przy Applu, Dellu czy Hapku też wcale nie muszą go boleć...
    I tylko tyle.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Ale przecież ja zupełnie nie o tym - mój przedpiśca sugerował jakoby warto kupić Eizo tylko dlatego że da mu się ustawić odpowiednio niską jasność i w związku z tym oczy go nie bolą - nie wątpię że go nie bolą, ale przy Applu, Dellu czy Hapku też wcale nie muszą go boleć...
    I tylko tyle.
    Tu też bywa bardzo różnie - w przypadku Delli, z którymi się spotykałem wyczynem było, gdy udało się zejść do 100cd/m^2

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Kolorymetrem nie da się w prosty sposób. Błąd jest około 400K, czyli dużo. Jest jednak furtka, można zamówić od razu zlinearyzowany, w firmach świadczących takie usługi dodatkowe. Przy zastosowaniu ludzkiej karty z DVI błąd wynikający z przełączenia kart jest pomijalny w tej klasie sprzętu.
    Czy to że się nie da jest uzależnione od kolorymetra, czy też od aktualnego softwaru go obsługującego?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Elmarqo Zobacz posta
    Czy to że się nie da jest uzależnione od kolorymetra, czy też od aktualnego softwaru go obsługującego?
    Od charakterystyki spektralnej lamp.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 143 z 378 PierwszyPierwszy ... 4393133141142143144145153193243 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów