Strona 136 z 378 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146186236 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 351 do 1 360 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Mam wzorce Kodaka z do wykrywania metameryzmu, jednak nie mam w domu referyncyjnego
    Solux kosztuje ok. 60PLN i jest naprawdę niezły - trzeba tylko trochę druciarstwa z oprawką, bo dlaczegoś za cholerę nie można dostać takich z tym trzonkiem.

Warto też sobie wydrukować wzorzec Atkinsona - masz oprofilowane maszyny, więc nawet z minilabu powinno wyjść wystarczająco dobrze. Ja używam wydrukowanego na Epsonce 3800, jest super.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 21-07-2009 o 14:09

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Powiedzcie, czy taki wynik kalibracji mówi coś o jakości monitora?

.

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Mam do kupienia takowy monitor -DELL P1130 SONY TRINITRON

mam pytanie czy to normalne ze sie nagrzewa kilka- kilkanascie minut bo taka odpowiedz uzyskalem przez telefon ze sprzedawca, do czasu az nabierze odpowiednich kolorow??

jesli ktos zna odpowiedz to bylbym wdzieczny bo za chwile musialbym juz wyruszac po niego a nie wiem czy to normalne zjawisko dla tego monitora czy zwistun rychlej awarii?

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Najprędzej jest to zwiastun tego że jest to stary zużyty grat...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Najprędzej jest to zwiastun tego że jest to stary zużyty grat...
    czyli nowe nagrzewały się ekspresowo?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bandit Zobacz posta
    czyli nowe nagrzewały się ekspresowo?
    A skąd - CRT nagrzewa się całe wieki. To standardowa procedura, nawet LCD powinno się rozgrzewać (poza niektórymi Eizo, które mają jakiś nuklearny akcelerator stabilizujący).

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Powiedzcie, czy taki wynik kalibracji mówi coś o jakości ?
    Ujdzie. Jeśli to Eizo, to skalibruj RGB, potem skalibruj jaskrawość, a potem WRÓĆ do RGB i skalibruj je jeszcze raz i tak do skutku, aż uzyskasz odpowiednią jaskrawość i po powrocie do RGB będzie trzymał temperaturę barwową - wtedy uzyskasz piękną, prostą krzywą.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 21-07-2009 o 18:16

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    A skąd - CRT nagrzewa się całe wieki. To standardowa procedura, nawet LCD powinno się rozgrzewać (poza niektórymi Eizo, które mają jakiś nuklearny akcelerator stabilizujący).

w takim razie nie rozumiem wypowiedzi przedmówcy, że to oznaka że jest to stary rupieć skoro kolega pisze że u nich to normalne zjawisko .

chyba jednak pojadę go zobaczyć

pozdrawiam

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

w takim razie nie rozumiem wypowiedzi przedmówcy, że to oznaka że jest to stary rupieć skoro kolega pisze że u nich to normalne zjawisko .

chyba jednak pojadę go zobaczyć

pozdrawiam
    Wiedzą o tym starzy wyjadacze, którzy swoje przed bańką przesiedzieli i już wtedy mieli wyczulone oko. Śmiertelnicy nie zwracają zwykle uwagi na takie niuanse

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

jesli ktos zna odpowiedz to bylbym wdzieczny bo za chwile musialbym juz wyruszac po niego a nie wiem czy to normalne zjawisko dla tego monitora czy zwistun rychlej awarii?
    Nie wiem co rozumiesz przez nagrzanie. Monitor ten robi się z czasem lekko ciepły ale to chyba normalne w kineskopach.

W mojej sztuce raczej mocnego nagrzewania się nie zaobserwowałem, kolory też są w miarę zaraz po włączeniu - przy starcie przez chwile pokazują się jednak poprzeczne pasy które po chwili znikają.

Btw - lepiej nie idź po zakupie do jakiegoś sklepu pooglądać dobry lcd w akcji, ja się podłamałem.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 21-07-2009 o 18:24

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Wiedzą o tym starzy wyjadacze, którzy swoje przed bańką przesiedzieli i już wtedy mieli wyczulone oko. Śmiertelnicy nie zwracają zwykle uwagi na takie niuanse
    Przy 1130 akurat przesiedziałem ładnych kilka lat (tyle że nie przy obróbce zdjęć) - to że się musi nagrzać to normalne, ale mnie taka wypowiedź sprzedawcy śmierdzi...
    Naprawdę z czystym sumieniem polecisz jakikolwiek 1130 na rynku ? Jak pisałem, u mnie w firmie było ich pół korytarza do wzięcia za darmo... Chętnych nie było...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 136 z 378 PierwszyPierwszy ... 3686126134135136137138146186236 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów