Strona 128 z 378 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138178228 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 271 do 1 280 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Awatar Palmerus
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

a co znawcy powiedzą na ten monitor?
    http://www.fotografuj.pl/News/Monito..._cenie/id/3056
    Canon 40d + Sigma 18-50 f2.8, canon 50 f1.4 + canon 580EXII
    www.fotopalmer.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Mam laptopa podroznego Della D430. (...) Pytanie jest takie - czy majac Spidera 2 (kalibratora) i kalibrujac ten ekran, czy dostane w wyniku zadowalajace kolory
    Zadowalające nie, choć punkt bieli będzie ciut lepszy.

Cytat Zamieszczone przez Hiv Zobacz posta
    Czyli najlepszy monitor dp 3k na matrycy PVA alvo IPS to jaki?
    Eizo S2232W
    Nec 2090UXi

Cytat Zamieszczone przez Palmerus Zobacz posta
    a co znawcy powiedzą na ten monitor?
    Samsung_Navy_F2080_F2380
    Ciężko cokolwiek powiedzieć, najpierw należałoby go obejrzeć. Nie spodziewam się jednakże, żeby Samsung ni z tąd ni z owąd zaoferował dobry monitor. Tym bardziej że cena sugeruje zwykłą masówkę.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Awatar Palmerus
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

w opisie jest napisane, że matryca cPVA. czym ona się różni od PVA?
    Canon 40d + Sigma 18-50 f2.8, canon 50 f1.4 + canon 580EXII
    www.fotopalmer.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Palmerus Zobacz posta
    w opisie jest napisane, że matryca cPVA. czym ona się różni od PVA?
    Patrząc na cenę tych panelików - będzie to skrót od "cheapPVA" i nie spodziewałbym się po tych monitorach rewolucyjnej jakości.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    pytanie czy warto
    Obawiam się, że cudów nie należy się spodziewać. Spyder2 jest kiepsko policzony dla podświetlenia CCFL używanego w LCD, dlatego wyniki kalibracji za pomocą tego usrojstwa nie należą do wybitnie poprawnych. Proponuję skalibrować i ocenić efekty oglądajac "rzeźnika" - jeśli stanie się bardziej szary, to dobrze - jeśli bardziej kolorowy, to niedobrze.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 11-06-2009 o 19:35 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

nie jestem maniakiem kolorow - akceptuje pewne odstepstawa, chodzi o to zeby ten lapek mi nie klamał kolorow, jesli beda troche odbiegaly to nie byloby problemu - dobrze zeby nie byly totalnie rozne. Chce sie tylko pozbyc tego niebieskiego zafarbu, co mozliwe ze ten spyder by mi dał. Dlatego pytam czy to by tak zadziałało.
    CZytajac watek mozna dojsc do wniosku i tak rzeczywiscie jest ze chcac miec dobre kolory i brak problemow z wywolywaniem i labami trzeba dac dobre 3 tys zł za monitor. Dla profesionalisty taki wydatek to koniecznosc. Dla amatora/hobbisty nie bardzo, zwlaszcza ze drukuje sie 2 % zdjec moze Chce miec "w miare" poprawne kolory ale bez onanistycznej wariacji.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu Awatar piotrek72t
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Podpiam się pod watek z ptaniem, co mądrzejsi ode mnie sądzą o DELL-u 2408WFP 24 FULLHD S-IPS ?
    Piotr Talarczyk
    1ds III 1d

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek72t Zobacz posta
    Podpiam się pod watek z ptaniem, co mądrzejsi ode mnie sądzą o DELL-u 2408WFP 24 FULLHD S-IPS ?
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=869
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

chodzi o to zeby ten lapek mi nie klamał kolorow, jesli beda troche odbiegaly to nie byloby problemu
    Wszystko zależy od progu tolerancji. Niestety dla Pana, jeśli zajmuje się Pan fotografią, to znaczy, że ma Pan znacznie bardziej wysublimowany zmysł estetyczny niż pozostałych 95% ludzi. Istnieje ryzyko, że skoro ekran laptoka nie satysfakcjonuje Pana, to również nie będzie po "kalibracji". Ekrany komputerów przenośnych mają kilkukrotnie większe błędy, niż określone przez laika jako "całkiem inny kolor", a kalibracja nie czyni cudów. Jedyne co logicznego można Panu podpowiedzieć, to zakup I1 Display2. W razie niepowodzenia całej korekcji, przynajmniej zostanie Panu przyzwoity czujnik.

Cytat Zamieszczone przez piotrek72t Zobacz posta
    Widzę, że walka z wszędobylskim "fulhade" zaczyna przekraczać moje, niewyczerpane dotąd, zasoby cierpliwości. Ludzie! Równie dobrze możecie napisać "TDi" przy monitorze i będzie to miało takie samo znaczenie.

Monitor komputerowy nie ma nic wspólnego z techniką telewizji wysokiej rozdzielczości, poza przypadkowym zupełnie, podobieństwem rozdzielczości.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 12-06-2009 o 16:35

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

Tom01 - dziekuje za fachowa odpowiedz. Nie moge powiedziec ze ekran laptopa mnie nie satysfakcjonuje. Mam Thinkpada (druga maszyna) i na nim uzyskuje naprawde dobre efekty, po wywolaniu na papierze kolory sa praktycznie dobrze oddane i nie mam zastrzezen. Problemem jest drugi laptop podrozny majacy zafarb niebieski na LCD - chcialbym sie go pozbyc zeby miec takie kolory jak chociazby na tym thinkpadzie (naprawde nie jestem maniakiem zeby to bylo stricte to co ma byc, odchylki mi nie przeszkadzaja, wazne zeby nie bylo totalnych przeklaman).
    Wczesniej w watku czytalem ze Spyder 2 to mozna do kosza sobie wsadzic? Czy az taki zly jest do kalibracji?

Pozdrawiam
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Wczesniej w watku czytalem ze Spyder 2 to mozna do kosza sobie wsadzic? Czy az taki zly jest do kalibracji?
    To jest zabawka.

Strona 128 z 378 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138178228 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów