Strona 126 z 378 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128136176226 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 251 do 1 260 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Domyślnie

Wytłumaczcie mi dlaczego w artukule o kalibracji monitora tutaj czytam, że obróbkę zdjęć do wydruku powinno się robić przy temp. bieli monitora 5000K, bo standardy poligraficzne tyle zakładają i to jest wszyte w profile ICC drukarek? Przecież monitory się kalibruje, by wyświetlana biel odpowiadała mniej więcej bieli białej kartki papieru i 6500K jest wartością, która przy odpowiedniej jaskrawości monitora daje taką biel... A przecież biel i cała reszta kolorów jest konwertowana do poziomu 5000K z profilu drukarki podczas konwersji do tegoż profilu właśnie. I po to się to robi, żeby drukarka wypluła tak, jak jest na monitorze. Wtedy po wydruku biały jest biały, i to jest biały taki jak na monitorze.

Zachwiania kolorów, o których w tym artykule mowa, są więc chyba bez znaczenia, bo problem ten niweluje konwersja do profilu drukarki. A biel monitora 5000K nie będzie odpowiadała bieli na wydruku, a przecież nie o to chodzi.??:

Źle rozumuję?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To jest temat-rzeka i cholernie ciężko odpowiedzieć na to pytanie bez szerszego wykładu z kolorymetrii, teorii barwy itd.

Powiem w skrócie, że temperatura barwowa wyrażana w Kelvinach to cholernie uproszczona sprawa, a już w szczególności tyczy się to monitorów LCD z podświetleniem z jarzeniówek. Takie cholerstwo ma zupełnie inną charakterystykę spektralną niż radiator rozgrzany do 5000K czy 6500K i nawet jeśli jego skorelowana temperatura barwowa odpowiada jednej z tych wartości, to barwa bieli już wcale nie koniecznie, a to dopiero początek problemów. Teoretycznie faktycznie powinno się kalibrować monitor do 5000K, tylko w praktyce tak ustawiony monitor wygląda jak pół d... zza krzaka. Dodatkowo dochodzą problemy z popularnymi przestrzeniami RGB - sRGB i AdobeRGB - które są oparte na iluminancie D65 (światło dzienne o temp. 6500K), więc jeśli mają być wyświetlone na monitorze skalibrowanym do D50 (światło dzienne o temp. 5000K), to muszą być korygowane za pomocą CAT-ów (transformacji adaptacji chromatycznej), które - jak wszystkie modele matematyczne opisujące ludzką percepcję - są niedoskonałe.

Ogólnie zatem kalibruje się monitory do 6500K - jeśli dokonamy bezpośredniego porównania oglądając równocześnie odbitkę oświetloną światłem o temp. 5000K i monitor, to będzie ona nieco cieplejsza - jeśli jednak oglądniemy odbitkę i monitor osobno i uruchomimy mechanizm adaptacji chromatycznej naszej percepcji, to wizualnie odbitka będzie wyglądała tak samo.

Bardziej bezkompromisowe podejście polega na renderowaniu zdjęć do przestrzeni edycyjnej z punktem bieli 5000K (ProPhoto, ProStar, ECI v.1 i v.2 itd.) i oglądaniu ich na monitorze skalibrowanym do 5000K wraz z powiększeniem w podświetlarce 5000K - tylko niestety tak skalibrowany monitor jest w stosunku do bieli papieru nieco żółtaczkowaty. Aby temu zapobiec, kalibruje się monitory do czegoś pomiędzy 5000K a 6500K - Fogra (organizacja zajmująca się problematyką zarządzania barwą w poligrafii) przeprowadziła badania i wyszło jej, że najbardziej zbliżone efekty uzyskuje się gdzieś pomiędzy - przy monitorze skalibrowanym do 5800K, ale zależy to od konkretnego panelu i należałoby to dobrać dokonując wizualnego porównania. Do tego jeśli ktoś naprawdę szuka kwadratowych jaj powinien policzyć profile dla iluminantu, którym będą oświetlone odbitki w czasie porównania - czyli musimy dokonać pomiaru spektralnego światła swej nieszczęsnej lampki i użyć owych danych do obliczenia profilu drukarki - i tak dalej, i tak dalej....
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 05-06-2009 o 00:21

Domyślnie

No tak... Przynajmniej już wiem, że głębiej kopać tematu nie muszę ;-) Ale dzięki za posta.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Nie wdając się za bardzo w aspekty techniczne i ideowe, monitor z punktem bieli ustawionym 5000-5500K lepiej oddaje specyfikę wydruku/proofa oglądanego w świetle dziennym. Prawdą jest, że większość monitorów "żółknie" przy takich wartościach, dlatego poprawnie świecą niestety te droższe z grupy min. 8 tys zł.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

A ja mam takie pytanie. Jest jakiś w miarę fajny monitor za około 2000 zł do obróbki zdjęć? Co możecie polecić? Czy raczej cieżko? Jeżeli nie, to ile trzeba dać minimum za juz w miare spoko sprzęt.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

NEC 1990SX, Eizo 1921/32, sprawdzony i skalibrowany NEC P221W

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Witamy

mam pytanie odnośnie kalibracji. Zachciało mi się dzisiaj przejść przez wszystkie etapy szczegółowo i utknąłem na 2. Pierwszy: Iluminacja. Kiedyś, po tym jak ludzie skarżyli się, że niektóre zdjęcia mam za ciemne, za radą Tom01 ustawiłem jasność na 35% Ale w procesie kalibracji opcja mierzenia iluminacji wykazuje, jak by to było za ciemno. Ale nie ma więcej zastrzeżeń co do jasności moich zdjęć. Zostawić jak jest i zignorować kalibrator czy ustawić jak każą ??

Drugi element to "white point". Wg pomiaru kalibratora wygląda to u mnie tak:
    Powinienem to wyregulować ?? Posiadam Eizo S1932. Próbowałem zmieniać parametry poszczególnych kolorów, ale niebieski prawie nie drgnął... Jeśli tak to jak to zrobić żeby było dobrze ?? Szukałem w sieci jakiegoś opisu kalibracji do Eye-One display 2 (po polsku), ale nie znalazłem

Z góry dzięki za pomoc.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    ustawiłem jasność na 35% Ale w procesie kalibracji opcja mierzenia iluminacji wykazuje, jak by to było za ciemno.
    Zależnie od warunków oświetleniowych jaskrawość powinna być ustawiona w zakresie 80-120nitów. Wizualnie powinno być tak, że biel monitora poziomem ma być taka jak kartka papieru.

Cytat Zamieszczone przez woyd Zobacz posta
    Drugi element to "white point". Wg pomiaru kalibratora wygląda to u mnie tak:
    Tak, trzeba to wyregulować wagami RGB w menu monitora. Wszystkie kreseczki powinny być mniej więcej na środku. Jeśli niebieski jest na 100% i nadal go za mało, trzeba zdjąć czerwonego i zielonego. "Czułość" wskaźników w Mach3 jest bardzo duża, ale przy małym zakresie. Dopiero w okolicy poprawnego ustawienia gwałtownie się ruszą.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 07-06-2009 o 13:35
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar woyd
    Miasto
    Dębno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta

Tak, trzeba to wyregulować wagami RGB w menu monitora. Wszystkie kreseczki powinny być mniej więcej na środku. Jeśli niebieski jest na 100% i nadal go za mało, trzeba zdjąć czerwonego i zielonego. "Czułość" wskaźników w Mach3 jest bardzo duża, ale przy małym zakresie. Dopiero w okolicy poprawnego ustawienia gwałtownie się ruszą.
    Reguluje się to tą opcją obrazowaną ikoną z 3 kółkami (cz. ż i nieb.) ??

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Shadd
    Guest

Domyślnie

Witam
    Mam pytanie, chcę zakupić jakiś monitor który będzie mi służył do amatorskiej i nieskomplikowanej obróbki zdjęć. Aktualnie posiadam (a raczej posiadałem) stary CRT 19" NEC. Z racji że trudno teraz o kupno CRT w dobrym stanie, rozglądam się za jakimś starszym LCD (często można trafić jakieś ofert na allegro) :
    http://www.allegro.pl/item651786925_...gwarancja.html
    http://www.allegro.pl/item646931506_...68_delkom.html
    http://www.allegro.pl/item651068017_...36m_tanio.html
    http://www.allegro.pl/item655928235_..._warszawa.html
    http://www.allegro.pl/item648261947_...2m_c_gwar.html
    Czy któryś z tych 5 wogóle się nadaję (nie jestem wymagający) dla totalnego amatora (przeczytałem tutaj że ekran Imaca się nie nadaję do obróbki i mówiąc szczerze nie wiem dlaczego - i tutaj widać jak bardzo jestem zielony jeśli o to chodzi), z góry dzięki za pomoc
    Ostatnio edytowane przez Shadd ; 07-06-2009 o 16:19

Strona 126 z 378 PierwszyPierwszy ... 2676116124125126127128136176226 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów