Strona 123 z 378 PierwszyPierwszy ... 2373113121122123124125133173223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 221 do 1 230 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Bez korekcji punktu bieli, fizycznie na monitorze, małpa będzie to robiła za pomocą karty graficznej.
    Pan z serwisu Eizo PL radzi, abym kupil EyeOneDispay 2. Z wczesniejszych informacji wynika, ze ten kolorymetr poradzi sobie tak samo jak ColrMunki bo i tak korekcja punktu bieli do niczego. Zgadza sie ? Caly czas chodzi mi tylko o kalibracje monitora bez profilowania drukarki.
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    ....(z którego osobiście i tak korzystam tylko robiąc profile do drukarki niemniej jednak przy Eizo będziesz na niego skazany, chyba że masz Eizo sprzętowo kalibrowalne Colornavigatorem).
    Color Navigator to program, który korzysta z i2d2 albo spektrofotometru wiec samo posiadanie monitora z LUT w monitorze niczego nie zmienia. Dalej trzeba mieć spektrofotometr.

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Pan z serwisu Eizo PL radzi, abym kupil EyeOneDispay 2. Z wczesniejszych informacji wynika, ze ten kolorymetr poradzi sobie tak samo jak ColrMunki bo i tak korekcja punktu bieli do niczego. Zgadza sie ? Caly czas chodzi mi tylko o kalibracje monitora bez profilowania drukarki.
    Hmmmmmm.... mam wątpliwości. Bawiłem się kilkoma i1 na szerokogamutowcu. Jeden egzemplarz i1 był przyzwoity i radził sobie "jako-tako". Reszta "niezabardzo".
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 30-04-2009 o 12:11 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Nie zgadzam się z tą opinią. Kolorymetr da spory, stały, błąd pomiaru punktu bieli. Małpa zmierzy dobrze, ale skoryguje kartą, przy czym dając większe możliwości przy wykorzystaniu lepszego oprogramowania. Druga ewentualność jest moim zdaniem bardziej logiczna.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Color Navigator to program, który korzysta z i2d2 albo spektrofotometru wiec samo posiadanie monitora z LUT w monitorze niczego nie zmienia. Dalej trzeba mieć spektrofotometr.
    No jak najbardziej - mi chodziło o to że będzie skazany na soft od Colormunki (posiadając już hardware), chyba że będzie miał sprzętowo kalibrowane Eizo (którego AFAIK - niestety nie ma).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mieszkam na samym południu więc Białystok daleko.
    Jeśli gdzieś w okolicy Krakowa, to może mógłbym pomóc

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie zgadzam się z tą opinią. Kolorymetr da spory, stały, błąd pomiaru punktu bieli. Małpa zmierzy dobrze, ale skoryguje kartą, przy czym dając większe możliwości przy wykorzystaniu lepszego oprogramowania. Druga ewentualność jest moim zdaniem bardziej logiczna.
    Dobrze. Z kolorymetrów jestem "wyleczony" . A prosiłem tego Pana z Eizo PL aby poradził mi jako fachowiec a nie handlowiec :-P . Spektrofotometr ColrMunkiPhoto nawet z okrojonym programem, który fabrycznie posiada da radę. W jakiej cenie na dzień dzisiejszy jest basICColor Display4 ? W przybliżeniu kiedy ma szansę się pojawić wersja do "małp" ? W tym roku ?
    Po raz kolejny dziękuję .

PS. Z okolic Krakowa do Cieszyna blisko. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez BuRton ; 30-04-2009 o 13:23
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Dopiero zaczyna

Domyślnie

witam czy ktos mógłby mi podpowiedziec gdzie mogę kupic basICColor Display4

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

http://www.basiccolor.de/english/Ord...Software_E.pdf - na dole jest order form.

Jakby co to napisz do nich maila - odpowiadają dość szybko...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Wytłumaczcie mi jedną rzecz. Czy profil ICC który tworzę na drodze kalibracji (załóżmy, że kalibruję typowy monitor, bez programowalnej LUT) zawiera w sobie parametry korygujące pkt bieli i krzywą gamma monitora? Bo skoro profil tworzę dla zadanych wartości np. D65, gamma 2.2 (no i jeszcze jasności tak?, ale to ustawiam sobie suwakiem w monitorze), to monitor dla którego to tworzę musi te wartości mieć, a jak ich nie ma, to... zanim zrobię profil muszę dostosować sobie monitor do tych wartości? Czy dopiero po wygenerowaniu profilu? czy w ogóle nie muszę, bo korekty są zapisane w profilu?

Inaczej: jak kalibruję przyrządem zwykły monitor LCD to wszystkie instruktaże mówią, że mam wyłączyć wszelkie GammaPanele, czyli przywrócić LUT karty graficznej do ustawień wyjściowych. Chcę mieć wynikowo profil dla D65, gamma 2.2 i jasności odpowiadającej u mnie np. 30% na suwaku monitora i to podaję jako docelowe wartości. To kalibrator mierzy mi jaka jest biel, gamma i jasność monitora w chwili pomiaru i korekty wprowadza do wynikowego profilu ICC?, czy też on tego w profilu ICC NIE zapisze, a ja, żeby profil działał potem poprawnie muszę sam doprowadzić biel, gammę i jasność do zadanych wartości (D65, 2.2, 30% jasności)? Jeśli to drugie (a czuję, że chyba raczej tak..?) to jak potem ustawić to jak trzeba? - jasność suwakiem w monitorze, biel suwakami RGB w monitorze (tak? 0 przyrząd mi jakoś powie czego ująć i dodat, czy mam próbować imirzyć cały czas czy już jest 6500K), a gammę... no nie ma jak inaczej skorygować (jeśli zmierzona przez przyrząd w monitorze odbiega od 2.2) jak tylko jakimś GammaPanelem czy czymś podobnym... (a o ile skorygować i które kanały to tez mi przyrząd jakos powie?) Więc po całej kalibracji muszę ostatecznie używać programu korygującego gammę monitora, tak? Wynika z tego, że pomijać GammaLoadera mogę tylko kidy mam monitor idealnie fabrycznie ustawiony do gamma 2.2, albo jeśli da sie go sprzętowo skalibrować, i korektę gamma zapisac do LUT monitora, tak?

Wiem, pewnie pytam o trywialne sprawy dla większości, ale jak inaczej mam się tego dowiedzieć... Nie znalazłem w necie wyjaśnienia tego o co pytam wprost, a nie chcę się domyślać.
    Ostatnio edytowane przez Biszkek ; 04-05-2009 o 11:45

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biszkek Zobacz posta
    Wytłumaczcie mi jedną rzecz. Czy profil ICC który tworzę na drodze kalibracji (załóżmy, że kalibruję typowy monitor, bez programowalnej LUT) zawiera w sobie parametry korygujące pkt bieli i krzywą gamma monitora?
    Zawiera. Oczywiście im mniej i mniejsze korekcje w profilu, tym lepiej dla całego toru wyświetlania. W tym celu, należy najpierw wyregulować monitor, w miarę możliwości jego samego i oprogramowania do kalibracji, a dopiero to czego się nie da, korygować programowo.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 123 z 378 PierwszyPierwszy ... 2373113121122123124125133173223 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów