Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Widok wątkowy

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biszkek Zobacz posta
    Na marginesie - ciekaw jestem jak przeglądarki które mają CMS, a które wspomniałeś, Czornyj, poradzą sobie z grafiką internetową, która jest nieotagowana? Wezmą ją automatem za sRGB i przetworzą na przestrzeń monitora? - nie wierzę. Czyli co? - jedyny plus - zdjęcia w internecie, które w dodatku mają załączony profil, będą ok, ale już kolory stron WWW, tła, kolor tekstu i wszystkie inne treści będą o kant d... potłukł

Ciekaw jestem, czy napis CANON na górze strony tego forum masz w FireFoxie w poprawnej barwie? (zakładając, że został przygotowany w sRGB) ;-) Można zrobić test i zapytać webmajstera o składowe RGB tego koloru i w jakiej przestrzeni to robił (choć powinien w sRGB bo to zdaje się standard dla WWW?). Wrzucić tę przesteń jako roboczą do PS'a i namalować coś tym kolorem. I porównać z tym, co widać na słowie CANON w przeglądarce z CMS.
    To już wedle twojej osobistej preferencji:
    gfx.color_management.mode
    Wartość 0 - wyłączenie zarządzania barwą
    Wartość 1 - zarządzanie barwą wszelkiej zawartości graficznej
    Wartość 2 - zarządzanie barwą otagowanej zawartości graficznej

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Właśnie niekoniecznie. ColorMunki jak przystało na małpę robi wszystko na programie "zielonym". Zupełnie nie daje możliwości regulacji monitora
    O cholllera - nie wiedziałem, to trochę klops... No cóż - niestety w przypadku ColorMunki hardware jest zaprojektowany w szwajcarskim oddziale X-Rite, a software - już w amerykańskim...
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 29-04-2009 o 17:22

Uprawnienia umieszczania postów