Strona 121 z 378 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131171221 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 201 do 1 210 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    A może się jednak skusisz na parę słów? Ja sobie z szerokogamutowością "poradziłem" - jakoś tam swojego 2690 oprofilowałem, pokonfigurowałem sobie różne Firefoxy, przeglądarkę obrazków, Gimpa, Bibble, nawet w emulowanym (VMware) Windowsie wyglądało to w miarę normalnie, po czym... stwierdziłem, że w sumie mi to wszystko do niczego niepotrzebne i przełączyłem się na stałe w sRGB :-)

Ktoś, kto chce teraz kupić duży, porządny monitor (nie tylko pod względem jakości obrazu, ale również wykonania itp), ale nie ma ochotę bawić się w te wszystkie zabawy z profilami, ma duży problem - bo praktycznie wszystkie nowe konstrukcje mają szeroki gamut. Trochę zresztą o tym napisał Biszkek (p.5). I w takiej sytuacji tryb sRGB jest zbawieniem, nawet jeśli komuś może się wydawać herezją.
    P221W i 2690WUXi nie dadzą się sprzętowo skalibrować i oprofilować w trybie sRGB. Oznacza to, że nie będą zlinearyzowane w optymalny sposób, ich temperartura barwowa będzie przypadkowa, a jeśli je oprofilujemy, to niekoniecznie profil będzie się dobrze sprawdzał.

W przypadku 2690WUXi który jest nieźle zlinearyzowany fabrycznie nie jest to być może takie straszne - choć prób nie robiłem, ale w P221W, które zwykle nie są najlepiej zlinearyzowane aktywowanie tego trybu mocno potęguje posteryzację i gradienty wyglądają jeszcze gorzej.

Monitory te kupuje się zwykle by móc je skalibrować ze znacznie większą precyzją niż pozwala na to zwykły panel LCD, zaś ich poszerzony gamut umożliwia wierne odwzorowanie barw, które mogą pojawić się na odbitkach, a których normalny monitor nie jest w stanie poprawnie zreprodukować - np. czyste Cyany, Żółcienie.

Przełączenie ich w tryb sRGB powoduje, że z precyzyjnego urządzenia do krytycznej oceny barw stają się przeciętnawym monitorkiem - niewiele się różniącym od jakiegoś Della czy innego HP.

Oczywiście - nie każdy tak naprawdę potrzebuje dość specjalistycznego narzędzia, jakim jest precyzyjnie skalibrowany monitor szerokogamutowy, dlatego oczywiście można odpalić w Necu trybu sRGB i nie zawracać sobie głowy CMS-em. Po prostu nie jest to optymalny tryb pracy dla tego urządzenia, uniemożliwiający wykorzystanie jego potencjału. Trochę jak lustrznaka z ustawiony na stałe "zielonym" programem - normalni ludzie się nie przejmują i potrafią tak z powodzeniem robić piękne zdjęcia, bardziej świadomi fotografowie są przerażeni, że aparat nie pozwala im precyzyjnie kontrolować parametrów ekspozycji.

Zwykle też dla kogoś dobrze obeznanego z teorią barwy i przepływem pracy w środowisku z zarządzaniem barwą, aplikacje wyposażone w CMS są naturalnym środowiskiem działań, stąd nietypowa przestrzeń monitora nie stanowi problemu. Dla kogoś pracującego w aplikacjach niekoniecznie wyłącznie związanych z edycją fotografii i projektowaniem graficznym poszerzony gamut jest zwykłym upierdlistwem, które dobrze jest móc wyłączyć w cholerę.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-04-2009 o 21:05

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Wnioskuję z tego wszystkiego, że: mając monitor Eizo S2231W i chcąc go kalibrować systematycznie mam do wyboru za "przyzwoite" pieniądze :
    - Eye-One Display 2, który niewłaściwie skalibruje temperaturę barwową bieli
    - Spyder3, który jest "niepewny" (możliwe, że to tylko problem oprogramowania ? )
    lub za dużo większa kasę któryś ze spektrofotometrów - i1pro albo ColorMunki.

Jest coś pośredniego w tym sprzęcie ? Coś, co pozwoli mi spokojnie kalibrować monitor urządzeniem, które nie kosztuje tyle co sam monitor ?

Proszę o podzielenie się doświadczeniem użytkowników Spyder3Elite lub Spyder3Pro (najlepiej kalibrujących coś z Eizo ). Czy jest powtarzalność wyników kalibracji, czy są jakieś problemy itp. Nie potrzebuję tworzenia własnych profili do drukarek. Zadowoli mnie urządzenie do kalibracji monitora.
    Pozdrawiam Marcin
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Proszę o podzielenie się doświadczeniem użytkowników Spyder3Elite lub Spyder3Pro (najlepiej kalibrujących coś z Eizo ). Czy jest powtarzalność wyników kalibracji, czy są jakieś problemy itp. Nie potrzebuję tworzenia własnych profili do drukarek. Zadowoli mnie urządzenie do kalibracji monitora.
    Pozdrawiam Marcin
    Miałem Spydera 3 Pro - generalnie problem jest taki że nie trudno jest zweryfikować jakość jego kalibracji - nie dokonując pomiarów innym urządzeniem. Moim zdaniem tragicznie nie było, tyle że temperatura bieli była od czapy (co zobaczyłem dopiero po kupnie Colormunki i kalibracji)... Pośredniego nic niestety nie ma, Colormunki jak na spektrofotometr i tak jest tanie jak barszcz, ale za to ograniczone jeżeli chodzi o oprogramowanie (z którego osobiście i tak korzystam tylko robiąc profile do drukarki niemniej jednak przy Eizo będziesz na niego skazany, chyba że masz Eizo sprzętowo kalibrowalne Colornavigatorem).
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    ... Pośredniego nic niestety nie ma, Colormunki jak na spektrofotometr i tak jest tanie jak barszcz, ... jednak przy Eizo będziesz na niego skazany, chyba że masz Eizo sprzętowo kalibrowalne Colornavigatorem).
    Tak...kiedy się skończą te nieustanne wydatki ;-) :-P . Biednego nie stać na półśrodki... . Cena ColorMunki za wielką wodą jest całkiem przyjemna (w porównaniu do cen w UE ). Kalibrować sprzętem za ponad 800 zł.( Spyder3 ) i mieć "skopaną" temperaturę bieli to bez sensu. Zresztą ColorMunki sugerował mi już na PW kolega Czornyj, któremu również dziękuję.
    Dziękuję Ci Krzychu.
    Ostatnio edytowane przez BuRton ; 29-04-2009 o 09:15

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Tak...kiedy się skończą te nieustanne wydatki ;-) :-P . Biednego nie stać na półśrodki... . Cena ColorMunki za wielką wodą jest całkiem przyjemna (w porównaniu do cen w UE ). Kalibrować sprzętem za ponad 800 zł.( Spyder3 ) i mieć "skopaną" temperaturę bieli to bez sensu. Zresztą ColorMunki sugerował mi już na PW kolega Czornyj, któremu również dziękuję.
    Dziękuję Ci Krzychu.
    Jest jedno wyjście dla oszczędnych - metodę tą podał mi Coloratti - Andrew Rodney - (znany jako digitaldog - autor publikacji "Zarządzanie Barwą dla Fotografów"), który poznał ten patent podczas seminarium z dr Karlem Langiem - kolesiowcem, który swego czasu był odpowiedzialny za opracowanie dwóch z trzech najlepszych, sprzętowo kalibrowanych monitorów ery CRT - Radiusa PressView i Sony Artisana (swych palców nie maczał tylko w legendarnych Barco Reference Calibratorach).

Daje się ją zastosować w przypadku paneli Nec serii x90 oraz P, dlatego:
    1) należy wyselekcjonować sobie ładne P221W
    2) dokonać referencyjnej kalibracji za pomocą spektrofotometru i1pro lub ColorMunki oraz oprogramowania SVII
    3) po dokonaniu kalibracji referencyjnej należy podłączyć kolorymetr i1 i dokonać pomiaru współrzędnych chromatycznych bieli w programie SVII i zapisać sobie owe współrzędne
    4) ponowne kalibracje można już wykonywać kolorymetrem i1 - kalibrując panel na customowy punkt bieli i zadając współrzędne uzyskane podczas wcześniejszego pomiaru jako cel naszej kalibracji.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 29-04-2009 o 10:27

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Boshhh, jak to wszystko czytam, mimo iż mam wykształcenie pseudo-techniczne, to normalnie oczom nie wierzę ile jest z tym wszystkim zachodu
    Nie mogliby opracować profilu jednego poprawnego z możliwością instalacji na różnych urządzeniach który zawsze by tak samo działał?

Z tego wszystkiego sam nie wiem co mam kupić, czy kupić coś dużego, ładnego i kolorowego (Dell 2408), czy może coś "pół-profesjonalnego" i nie koniecznie dobrze skalibrowanego (NEC P221W), różnicy raczej żadnej nie będzie
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    4) ponowne kalibracje można już wykonywać kolorymetrem i1 - kalibrując panel na customowy punkt bieli i zadając współrzędne uzyskane podczas wcześniejszego pomiaru jako cel naszej kalibracji.
    A co z degradacją lamp i zmianą ich naturalnej temperatury barwowej?

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    Boshhh, jak to wszystko czytam, mimo iż mam wykształcenie pseudo-techniczne, to normalnie oczom nie wierzę ile jest z tym wszystkim zachodu
    To jest analogia do tuningu taniego samochodu popularnej marki. To jest dokładnie to samo, co robimy z P221 i innymi podobnymi monitorami. Jeśli ktoś nie ma ochoty na takie zabawy, może kupić auto inne, "gotowe", o osiągach lepszych lub podobnych do onego tuningowanego.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 29-04-2009 o 10:45 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    A co z degradacją lamp i zmianą ich naturalnej temperatury barwowej?

To jest analogia do tuningu taniego samochodu popularnej marki. To jest dokładnie to samo, co robimy z P221 i innymi podobnymi monitorami. Jeśli ktoś nie ma ochoty na takie zabawy, może kupić auto inne, "gotowe", o osiągach lepszych lub podobnych do onego tuningowanego.
    Oczywiście - nie jest to metoda idealna - "tuning" jest tutaj bardzo trafnym określeniem. Po pierwsze w funkcji czasu kalibracje mogą się stać coraz mniej dokładne, po drugie profile wykonywane podczas kalibracji kolorymetrem i1 i oprogramowania SVII są mniej dokładne, bo albo obarczone ew. błędem kolorymetru, albo liczone z referencyjnych pomiarów fabrycznych.
    Przesłanką do stosowania tego typu kombinacji alpejskich są tylko względy finansowe, ew. teoretycznie nieco większa sparwność kolorymetru podczas pomiaru w cieniach.

Powyższą metodę można by też najprawdopodobniej zastosować w Eizo, tylko trzeba by się dodatkowo uzbroić w oprogramowanie basICColor display, ColorEyes Pro, lub Quato iColor Display (czyli ogólnie basICColor w różnych skórach). W przypadku Quato Silver Haze Pro warto kupić zestaw z kolorymetrem Quato Silver Haze Pro - jest to legendarny X-Rite DTP-94B, wcześniej Monaco Optix Pro, który cieszy się doskonałą sławą. X-Rite zakończyło dystrybucję DTP-94B bo jest on zbyt drogi w produkcji, ale nadal tłuką ten kolorymetr na specjalne zamówienia - np. dla Quato i Eizo (które w dystrybucji europejskiej można kupić w zestawie z tym kolorymetrem)

Bizon
    Guest

Domyślnie

Napiszcie mi Koledzy, czy warto przesiąść si9e z Eizo 1932 na 2242 ? Zastosowanie ...wiadomo jakie

Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Jeszcze raz Wszystkim dziękuję za wyczerpujące i fachowe propozycje. W takim razie kalibrując ColorMunki Photo z oprogramowaniem do niego załączonym będę miał wszystko co potrzeba do poprawnej kalibracji Eizo S2231W ? Nie będę już musiał dokupywać innego oprogramowania ?
    Ten komplet wystarczy ? http://www.bhphotovideo.com/c/produc...anagement.html

Strona 121 z 378 PierwszyPierwszy ... 2171111119120121122123131171221 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów