Strona 111 z 378 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121161211 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 101 do 1 110 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    Tom - czy ten caly NEC Spectraview ma dostep do LUT monitora i on to odpowidnio modyfikuje majac podpiety kalibrator?
    Spectraview II modyfikuje zawartość LUT monitora - dokonuje prawdziwej kalibracji. Dzięki temu, że P221W ma 10-o bitową LUT, poprawia się liniowość a banding ulega zredukowaniu. Potrzebny jest kolorymetr Eye-One, choć z uwagi na to, że jest to panel szerokogamutowy lepszy byłby spektrofotometr ColorMunki lub EyeOne Pro.

Co do problemów z kalibracją monitorów szerokogamutowych - dokonałem ostatnio porównania na Spectraview 2690. Po skalibrowaniu spektrofotometrem do 6500°K odczyt z kolorymetru wskazywał 6070°K - ponad 400°K skorelowanej temperatury barwowej różnicy, a po przeanalizowaniu pomiarów koordynatów chromatycznych CIE x,y punktów bieli okazało się, że nawet więcej - z moich wyliczeń różnica w punktach bieli dE wynosiła ponad 6.

Na P221W radzę uważać i kupować je tylko po wcześniejszej weryfikacji. Widziałem dziś panel, który miał potężny zafarb na matrycy - cała lewa strona miała dominantę zieloną, a na prawej pojawiał się zafarb magentowy. Różnica między prawą i lewą stroną ponad dE 4 i to biorąc po uwagę wyłącznie różnicę chrominancji, luminancję do obliczeń przyjąłem stałą. Tego już nie idzie skorygować kalibratorem, pozostaje tylko wymiana monitora.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 05-03-2009 o 16:57

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    °K
    Jednostka temperatury wymyślona przez Williama Thomsona, barona Kelvin, to Kelwiny, nie stopnie Kelwina.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 06-03-2009 o 00:51
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

iacoski
    Guest

Domyślnie

Witam,

Wiem, jestem kolejną osobą, która planuje w najbliższym czasie kupić monitor i kolejną, która postanowiła Wam specjalistom pozawracać głowę w tej sprawie

Jestem grafikiem, moja praca polega głównie na obróbce zdjęć w PS do zastosowań webowych (nie dysponuję profi sprzętem foto, nie zarabiam na robieniu i wywoływaniu zdjęć), rzadziej ale również zdarzają się również wszelakiego rodzaju ulotki, foldery, bannery i katalogi, wszystko oczywiście do druku. W planach mam również 3D, ale trochę jeszcze potrwa zanim zbiorę $$$ na soft. W tej chwili pracuję na CRT SM959NF 19'', który do tej pory w zupełności do moich celów mi wystarczał ale niestety ostatnimi czasy wyzionął ducha. Jeśli chodzi o LCD to skłaniałbym się ku 24’’, ze wglęzu na rozdzielczość, do tej pory pracowałem w 1600x1200 więc nie chciałbym sobie zmniejszać przestrzeni roboczej.

Jeżeli chodzi o moje typy, to jeszcze niedawo byłem praktycznie w 100% zdecydowany na EIZO FlexScan S2431W (zaczynał właśnie windować z 3,2k zł w górę) dopóki nie trafiłem na to forum i nie przebrnąłem przez ponad 100 stron tego tematu . Czy mógłby mi ktoś doradzić/podpowiedzieć czy ten monitor wystarczy do komfortowej pracy nad grafiką webową ale również w miarę wystarczy do rzeczy w cmyku do druku? Czy w tej chwili wogóle warto go kupować (ok. 4k zł) czy lepiej dołożyć do czegoś lepszego albo wogóle kupić coś innego? 4k zł to jest dla mnie duża suma, do tej pory byłem przekonany co do mojego wyboru ale zacząłem mieć poważne wątpliwości. Wolałbym uniknąć sytuacji kupowania drogiego sprzętu i nie być z niego zadowolony.

Czytając temat natrafiłem na wiele opinii dotyczących modelu CE240W (CG jest całkwowicie poza moim zasięgiem). Musiałbym do niego dołożyć jeszcze 2 tysiące, czy warto biorąc pod uwagę moje potrzeby jest sens? Jestem można powiedzieć ambitnym amatorem, nie mam totalnego zboczenia jeśli chodzi o kolory i wiedzy, żeby ogarnąć temat profi monitorów. Czy warto w takim razie szarpać się na taki monitor? Czy jeśli kupię taki sprzęt to można na nim od razu pracować zakładając, że kolory w obróbce będą takie same jak potem w druku czy niezbędna jest kalibracja czyli znowu + pare set złotych?

Temat złożony, dużo pytań ale mam nadzieję, że coś zasugerujecie.

Dzięki z góry.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iacoski Zobacz posta
    do zastosowań webowych (nie dysponuję profi sprzętem foto, nie zarabiam na robieniu i wywoływaniu zdjęć), rzadziej ale również zdarzają się również wszelakiego rodzaju ulotki, foldery, bannery i katalogi, wszystko oczywiście do druku.
    Czym lepszy monitor, tym praca będzie szybsza i bardziej komfortowa. Co do kalibracji, każdy monitor trzeba kalibrować.

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Co do kalibracji, każdy monitor trzeba kalibrować.
    To, tak jak by, kupić nowy samochód i odrazu oddać go do naprawy i jeszcze za to dodatkowo zapłacić.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    To, tak jak by, kupić nowy samochód i odrazu oddać go do naprawy i jeszcze za to dodatkowo zapłacić.
    Taaa, jasne. To tak, jakbyś kupując w salonie Mitsubishi Lancer Evolution oczekiwał, że będzie od razu spełniało specyfikację N-grupowej rajdówki. Niestety - chcesz się ścigać, to musisz kupić nowy samochód, oddać go do naprawy i jeszcze za to dodatkowo zapłacić.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

A telewizor użytkuje Pan od razu po przyniesieniu ze sklepu, czy może wprowadza Pan jakieś korekty w jego regulację?

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    A telewizor użytkuje Pan od razu po przyniesieniu ze sklepu, czy może wprowadza Pan jakieś korekty w jego regulację?
    Jeżeli Tv da się ustawić gałkami, to ok, jeżeli nie, wzywa sie serwis do naprawy gwarancyjnej lub telewizorek wraca do sklepu.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jeżeli Tv da się ustawić gałkami
    Ano właśnie, tylko monitor ma znacznie bardziej zaawansowane regulatory.

iacoski
    Guest

Domyślnie

Ok dziękuję za odpowiedź.

Budżet niestety mam już ostatecznie ustalony na 4k zł więc w zasięgu pozostaje S2431, jeszcze jedno pytanie, właśnie pojawił się 2242, rozdziała ta sama co w ''24 tylko mniejszy monitor, cena ok. 3500zł, czy poza tym, że jest mniejszy rozmiarem od S2431 i praca może być troche mniej komfortowa to jak on wypada w porównaniu do tego monitora?

pozdr

Strona 111 z 378 PierwszyPierwszy ... 1161101109110111112113121161211 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów