Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Czy Eye One Display LT i Eye One Display 2 to ten sam kolorymetr w sensie hardware'u i tak samo będzie działał ze Spectraview II ?
I do jakich wartości powinno się kalibrować ten monitor ? Póki co mam 6500K, gammę 2.2 i 110 cd/m^2 i przy dość umiarkowanym oświetleniu w pokoju biel wydaje się zbyt jasna - czy dalej obniżać jasność czy raczej postarać się o lepsze oświetlenie ?
Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 28-02-2009 o 12:01
Technicznie jest to to samo. Jeśli dobrze pamiętam ma Pan P221, a to takich monitorów użycie kolorymetru jest mocno niezalecane.
Biel monitora, powinna swym poziomem, przypominać oglądanie kartki papieru. Jaskrawa, rażąca w oczy może być przy ustawianiu monitora pod rozrywkę.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-02-2009 o 12:51
Wiem, ale chyba lepszy kolorymetr niż nic ? Najtańszy spektrofotometr to Color Munki ? Czy jest coś jeszcze w normalnym zakresie cenowym ?
Dzięki, będę próbował dalej, mam tylko wrażenie że czym bardziej zmniejszam jasność tym bardziej kolorymetr sobie nie radzi (Spyder 3 - wiem że "średnio się nadaje ale taki póki co mam)
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-02-2009 o 13:04
Ok, ale co to wyprowadzenie w krzaki oznacza ? Jeżeli można to poproszę łopatologicznie...
Po wyjęciu z pudełka to monitor wypalał oczy brightnessem ustawionym na 100%.
Czy mam rozumieć że jakaś próba ręcznego ustawienia go będzie lepsza niż kalibracja kolorymetrem ?
I tak przy okazji to świadczy ktoś usługi wypożyczenia spektrofotometru na pół godziny ? ;-)
Jak napisałem taki mam, kupiłem kiedyś za dobrych czasów za grosze w US...
Na oko Pan go nie ustawi. No, poza jaskrawością, bo tu wielkiej filozofii nie ma. Proszę wziąć w rękę kartkę papieru i zmniejszać jaskrawość, aż na ekranie będzie podobny poziom. Oczywiście za mało też nie można, bo poniżej 80 cd/m^2 monitory zaczynają mocno kłamać. Jeśli mimo niskiego poziomu, monitor nadal razi, trzeba za nim, z tyłu i nieco powyżej, postawić lampkę. Będzie ona pełniła rolę wymuszenia adaptacji oczu, do wyższych poziomów jasności.
Ustawienie niedopasowanym kolorymetrem da Panu podobne skutki jak kręcenie na oko. Moim zdaniem lepiej nie robić wcale niż robić źle.
Można wypożyczyć, nie jest to wielki problem.
Tyle samo jest warty, ile kosztuje.![]()