Strona 100 z 378 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102110150200 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 991 do 1 000 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jakby ktoś szukał od ręki, w detalu monitor Eizo S2231W to jest w... Media-Markt na warszawskim Okęciu (ul. Krakowska), właśnie wróciłem.
    Nówka za świetną cenę 2349 zł brutto A ja myślałem, że 2400 zł to okazja

PS
    Druga sztuka stoi na wystawie z przebiegiem 2615 godzin.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Jakby ktoś szukał od ręki, w detalu monitor Eizo S2231W to jest w... Media-Markt na warszawskim Okęciu
    A proszę zadzwonić do przedstawicielstwa Eizo (Alstor). Niespecjalnie chcą się przyznawać do Eizo z MM. Prorokuję kłopoty z realizacją gwarancji.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Ladowanie profili ICC w Windows

Czy ktos oswiecony moglby mnie uswiadomic o co wlasciwie chodzi z ladowaniem profili ICC w systemie Windows. Mam Windows XP SP3, monitor EIZO S2231W skalibrowany przez Tom01, karte graficzna MSI GeForce NX7600GS (Nvidia) i zainstalowane najnowsze sterowniki 175.16 WHQL.
    Mam plik profilu ICC wyslany przez Tom01 o nazwie 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm' oraz plik profilu standardowo dolaczany przez EIZO o nazwie 'S2231WD6.icm'.

W Panelu sterowania po kliknieciu ikony 'Ekran' mam zainstalowane dwa urzadzenia wyswietlajace (i) S2231W na NVIDIA GeForce 7600 GS oraz (ii) Monitor domyslny na NVIDIA GeForce 7600 GS. Jako wyswietlacza uzywam oczywiscie tego (i). Klikam teraz 'Zaawansowane' i wybieram zakladke 'Zarzadzanie kolorami' i widze nastepujace informacje 'Biezacy monitor: Monitor domyslny', 'Domyslny profil: Eizo_S2231W_D65_2,2_100'. Tak jest napisane.

Pytanie 1: Dlaczego 'Biezacy monitor' w 'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami' to 'Monitor domyslny' (czyli drugi z zainstalowanych w systemie wyswietlaczy, ktorego tak naprawde w ogole nie uzywam)? Czy sformulowanie 'Monitor domyslny' uzyte w 'Ekran' ma ten sam sens co sformulowanie 'Monitor domyslny' w 'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami'? Jesli tak to nic nie rozumiem.

Pytanie 2: Dlaczego zmiana profilu w 'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami' na jakikolwiek inny, np. 'AdobeRGB1998' albo 'sRGB Color Space Profile' nie powoduje zmian w wyswietlaniu (nie sprawdzalem czy w PS cos sie zmienia ale w eksploratorze i na pulpicie nic)? Czyli co sie wlasciwie zmienia? Po co sa te profile?

I teraz idziemy dalej. Zainstalowalem sobie 'Microsoft Color Control Panel Applet for Windows XP'. W panelu sterowania pojawila sie ikona 'Color'. Uruchamiam. Pojawia sie okno i informacja 'Default Windows color space: sRGB IEC61966-2.1" i to bez wzgledu na to jaki profil zaladujemy sobie uruchamiajac 'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami' - nie da sie tego zmienic/edytowac. Wybieram zakladke 'Devices' i widze, ze w sekcji 'Displays' mam zainstalowane 2 urzadzenia: (i) S2231W na NVIDIA GeForce 7600 GS oraz (ii) Monitor domyslny na NVIDIA GeForce 7600 GS. W 'Color Profiles currently associated with this device' mam 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm', gdy zaznaczam wyswietlacz (i) oraz nic (null, pusto) gdy wybieram wyswietlacz (ii). Wydawaloby sie wiec, ze do mojego EIZO S2231W jest podpiety profil z kalibracji od Tom01, czyli 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm'. Problem polega na tym, ze ten profil nigdy nie laduje sie z systemem. Jedyny sposob zeby sie zaladowal to uruchomienie appletu 'Color' w Panelu sterowania, zaznaczenie wyswietlacza (i), zaznaczenie profilu 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm' i wcisnieciu przycisku 'Set As Default' (to po prostu widac, ze sie zaladowal, bo jest inne <lepsze> wyswietlanie kolorow, bieli, jasnosc etc...). Musze to robic za kazdym razem gdy uruchamiam system.

Pytanie3: Jak zmusic Windows aby zawsze przy starcie ladowal profil 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm' podlaczony do monitora Eizo S2231W? Czemu w applecie 'Color' po zaznaczeniu wyswietlacza (ii) czyli 'Monitor domyslny na NVIDIA GeForce 7600 GS' mam zaden profil ICC, a gdy wejde do
    'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami' to mam 'Biezacy monitor: Monitor domyslny' i 'Domyslny profil: Eizo_S2231W_D65_2,2_100'. To w koncu co jest podpiete do 'Monitora domyslnego' o czemu wydaje sie ze w roznych miejscach systemu Windiows sformulowanie 'Monitor domyslny' oznacza co innego? Byc moze jestem w bledzie. Prosze pomozcie.

Sorry, ze sie tak naklepalem ale mam po prostu wrazenie, ze cale to kalibrowanie i otrzymywanie od Tom01 profili jest bez sensu, bo korzystanie z tego w Windows jest po prostu idiotycznie trudne.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 29-01-2009 o 21:49
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    Czy moglby mnie ktos oswiecony uswiadomic
    Zarządzanie kolorami -> profil monitora ustawiony jako domyślny i po sprawie. Jeśli jest tylko jeden aktywny monitor, to nie ma żadnego znaczenia jak się nazywa. Nic więcej nie jest potrzebne do poinformowania modułu zarządzania barwą z jakim monitorem ma do czynienia. Dodatkowy aplet nie jest do tego potrzebny, ułatwia tylko wykorzystanie różnych profili przy konfiguracjach dwumonitorowych.

PS. Do ładowania krzywych TRC do LUT karty można użyć programu:
    http://monitory.mastiff.pl/temp/LUTLoader.exe

Do sprawdzenia czy załadowany jest do konkretnego ekranu:
    http://monitory.mastiff.pl/temp/tester.zip
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 29-01-2009 o 21:53
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    qrv!!!!
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 30-01-2009 o 16:00

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Tej trzydziestki w sensownej cenie chyba jednak się nie doczekasz Panie Czornyju

Na rynku monopol - ceny w gore, rozwój stop - wesoło

//edit

Faktycznie news dość zagadkowy, trzeba mieć nadzieje.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Tej trzydziestki w sensownej cenie chyba jednak się nie doczekasz Panie Czornyju

Na rynku monopol - ceny w gore, rozwój stop - wesoło

//edit

Faktycznie news dość zagadkowy, trzeba mieć nadzieje.
    Początkowo sakramencko się przeraziłem jak to przeczytałem, ale informacja jest bardzo ogólnikowa i to chyba niekoniecznie dotyczy monitorów komputerowych. Może to np. dotyczyć produkcji matryc, albo telewizorów.

W oficjalnych informacjach prasowych Neca nie napisali o tym na razie ani słowa, albo kiepsko szukałem.

W najgorszym razie trzeba będzie rwać to, co zostanie na rynku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Początkowo sakramencko się przeraziłem jak to przeczytałem, ale informacja jest bardzo ogólnikowa i to chyba niekoniecznie dotyczy monitorów komputerowych. Może to np. dotyczyć produkcji matryc, albo telewizorów.

W oficjalnych informacjach prasowych Neca nie napisali o tym na razie ani słowa, albo kiepsko szukałem.

W najgorszym razie trzeba będzie rwać to, co zostanie na rynku
    Spoko luz majonez. Oto miod na Twe skolatane serce
    http://itbiznes.pl/art35209.html

Domyślnie

Witam
    Pytanie do znawców..
    Nabyłem ostatnio monitor Eizo S 2231W. I mam pytanie , czy prze absolutnym czarnym obrazie wypełniającym całą część obrazu mogą być widoczne jaśniejsze rogi obrazu. W moim przypadku z czterech rogów widać lekką poświatę jaśniejszego obrazu ciemniejącą ku centrum.
    I druga sprawa , przy wypełnieniu obrazu jednolitym kolorem na przykład szarym widoczne jest to ,że obraz na ekranie nie jest równomiernie naświetlony są ledwo widoczne plamy ciemniejsze i jaśniejsze . Przy jasnych obrazach kolorowych oraz białym nie widać żadnych obszarów o różnych stopniu wyświetlania. Problem pojawia się przy ciemnych jednolitych obrazach w bardzo delikatny sposób ale widoczny.
    Czy jest to dopuszczalne w tego typu monitorze ?

Strona 100 z 378 PierwszyPierwszy ... 50909899100101102110150200 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów