Strona 96 z 378 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hofi66 Zobacz posta
    Tylko powiedz mi, gdzie taki monitor możesz sobie obejrzeć i ile za niego wydać.
    EIZO EV2411W z podświetlaniem LED kosztuje poniżej 3 tys. zł. Nie sugeruję bynajmniej, że jest to dobry monitor do obróbki zdjęć. Jest to model biurowy, tylko ciekawy jestem czy tendencja będzie taka, że EIZO zastąpi we wszystkich modelach jarzeniówki diodami LED. Czy rzeczywiście diody LED oprócz równomiernego podświetlenia dają poprawę kontrastu i lepsze odwzorowanie barw?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    EIZO EV2411W z podświetlaniem LED kosztuje poniżej 3 tys. zł. Nie sugeruję bynajmniej, że jest to dobry monitor do obróbki zdjęć. Jest to model biurowy, tylko ciekawy jestem czy tendencja będzie taka, że EIZO zastąpi we wszystkich modelach jarzeniówki diodami LED. Czy rzeczywiście diody LED oprócz równomiernego podświetlenia dają poprawę kontrastu i lepsze odwzorowanie barw?
    Tanie wyświetlacze na LED wcale niekoniecznie równo świecą. Być może statystycznie świecą równiej od badziewnych CCFL, ale w stosunku do dobrych, korygowanych wcale szału ni ma. Prawdopodobnie producenci będą stopniowo w miarę doskonalenia tej technologii przechodzili na podświetlenie LED, ale obecnie sprawia ono jeszcze pewne problemy i wiodący producenci paneli do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy nie zdecydowali się na masowe stosowanie tej technologii.

Poprawa kontrastu w przypadku zastosowań graficznych nie jest potrzebna, bo współczesne monitory LCD mają zwykle nawet zbyt wysoki kontrast.

Poprawne odwzorowanie barw nie zależy od rodzaju podświetlenia, tylko od precyzyjnego wykalibrowania matrycy. Niektóre wyświetlacze oparte na LED mogą mieć bardzo duży gamut, co w pewnych zastosowaniach może stanowić zaletę, ale stwarza też problemy - z uwagi na zwiększony dystans kolorymetryczny bardziej uwidacznia banding i utrudnia precyzyjną edycję prac o subtelnych tonach. Wyświetlacz taki jest też bardziej problematyczny w kalibrowaniu tanimi kolorymetrami.

Ogólnie w tej chwili główna zaleta przystępnych cenowo LED-ów to niskie zużycie energii i większa żywotność.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 22-01-2009 o 14:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Niektóre wyświetlacze oparte na LED mogą mieć bardzo duży gamut, co w pewnych zastosowaniach może stanowić zaletę, ale stwarza też problemy - z uwagi na zwiększony dystans kolorymetryczny bardziej uwidacznia banding i utrudnia precyzyjną edycję prac o subtelnych tonach.
    Nie wiem czy dobrze rozumiem co chcesz powiedzieć twierdząc, że zbyt duży gamut monitora uwidacznia banding i dlatego utrudnia precyzyjną edycję.

Czy banding jest zarejestrowany na obrazie i ze względu na zbyt precyzyjny monitor jest widoczny podczas edycji czy też dystans kolorymetryczny powoduje wyświetlanie bandingu na wyjściu, chociaż nie jest on zarejestrowany w obrabianym obrazie?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Nie wiem czy dobrze rozumiem co chcesz powiedzieć twierdząc, że zbyt duży gamut monitora uwidacznia banding i dlatego utrudnia precyzyjną edycję.

Czy banding jest zarejestrowany na obrazie i ze względu na zbyt precyzyjny monitor jest widoczny podczas edycji czy też dystans kolorymetryczny powoduje wyświetlanie bandingu na wyjściu, chociaż nie jest on zarejestrowany w obrabianym obrazie?
    Paleta barw każdego monitora jest jak wiadomo kwantyzowana z precyzją 8-u bitów na kanał - tj. monitor wyświetla (maksymalnie) 256 odcieni na każdym z kanałów. Ilość możliwych do wyświetlenia pośrednich odcieni jest taka sama niezależnie od gamutu monitora. Skutkiem tego różnica pomiędzy sąsiednimi odcieniami w monitorze szerokogamutowym jest większa niż w monitorze o gamucie tradycyjnym (zbliżonym do sRGB). To właśnie zjawisko kryje się pod pojęciem zwiększony dystans kolorymetryczny.

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co mam pisać? Siedzę już 2 dni po 14 godzin non stop nad zdjęciami Kupiłem z podstawą EzUp i dzięki temu mogłem zmieścić monitor pod półkę, ekran ok 10 cm lub mniej(!) nad biurkiem. W końcu mam porządny monitor.
    Póki co ustawiłem 54% jasności i 94% czerwonego. Bez kalibracji ciężko coś stwierdzić, ważne, że mam pełne przejścia tonalne bez schodków Wydaje mi się ciut za ciepły, czerwienie trochę płoną. W weekend przyniosę EyeOne i podciągnę kolorki (chyba). Ogólnie ciepły odcień (6500K), na icc z płyty CD od monitora.
    Cena 2400 brutto lub 2369 zł na Fvat, kupiłem w pierwszej cenie bo był szybciej dostępny i odbierałem osobiście (wielkie pudło!).

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Podświetlenie LED wydaje się być naturalną drogą rozwojową LCD. Tyle, że na razie (od wielu lat) jest na rynku tylko jeden faktycznie dobry. Nec Spectraview Reference 21. Kosztuje bagatela ponad 20 tys zł. Wszystkie niskobudżetowe rozwiązania są znacznie gorsze niż świetlówki.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ErnestPierwszy Zobacz posta
    Wydaje mi się ciut za ciepły, czerwienie trochę płoną. W weekend przyniosę EyeOne i podciągnę kolorki (chyba). Ogólnie ciepły odcień (6500K), na icc z płyty CD od monitora.
    Bo fabrycznie jest trochę "za ciepły", jakieś 500K. Tak też podają w testach na prad.de. Zmień sobie na 7000K i w ScreenManagerze i zobaczysz, że wtedy jest lepiej. Przynajmniej ja tak pracuję i jestem zadowolony. Kalibracja pewnie ten problem rozwiąże.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Bo fabrycznie jest trochę "za ciepły", jakieś 500K. Tak też podają w testach na prad.de. Zmień sobie na 7000K i w ScreenManagerze i zobaczysz, że wtedy jest lepiej. Przynajmniej ja tak pracuję i jestem zadowolony. Kalibracja pewnie ten problem rozwiąże.
    jak zmieni z 6500 na 7000 to będzie chyba jeszcze "cieplej"

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Proponuję ustawić:

R-98%
    G-95%
    B-97%

Większość S2231W wymaga mniej więcej takiej korekcji.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 22-01-2009 o 16:21
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Uzależniony Awatar ErnestPierwszy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie myl ludzi. Im więcej Kelwinów tym zimniej 5000-"żółty" 10000 - "niebieski"

Strona 96 z 378 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów