Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
Spytałem o sprzętową kalibrację u źródła (NEC Polska) i dostałem odpowiedź że soft do kalibracji (sprzętowej) będzie w sprzedaży od lutego i nie są w tej chwili w stanie powiedzieć w jakiej cenie. Rozumiem ze to bedzie Spectraview z Basicolor pewnie...
Z tego co mi wiadomo nowy monitor na 100% będzie kalibrowany sprzętowo - na amerykańskiej stronie Neca jest napisane, że monitor współpracuje z profilerem Spectraview II. Na chwilę obecną wygląda na to, że wersja 1.0.42 nie wspiera jeszcze tego panelu, więc zapewne trzeba będzie poczekać na update.

Ciekawostką byłoby udostępnienie sprzętowego profilera przez europejski oddział Neca - byłoby to bardzo nie w ich stylu, dlatego na razie sceptycznie podchodziłbym do tej informacji. Nec w Europie dotychczas rżnął klientów na kasę i oficjalnie umożliwiał sprzętową kalibrację wyłącznie w monitorach serii Spectraview.

Tak czy owak - nowy Nec wydaje się obecnie znacznie ciekawszą propozycją niż konkurencyjne Eizo. Jedyną niewiadomą jest jakość podświetlenia matrycy, dlatego byłbym podczas zakupu cholernie ostrożny i na pewno odbierał osobiście z kontrolą przed zakupem. Tym bardziej, że model ten niestety nie jest wyposażony w elektroniczną kompensację jednorodności wyświetlania.