Strona 87 z 378 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137187 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Invidia Zobacz posta
    Aby kupić porządny monitor trzeba by wydać ok. 5-7 tys. [...] Jeśli jest taka przepaść jakościowa to co będzie widać na takim kiepskim sprzęcie? Ktoś może zarzucić, że zdjęcie jest do bani bo u niego będzie wyglądało rzeczywiście do bani... Nie powiem przecież: Kup pan monitor za 5000zł. to będzie ładnie zdjęcie wyglądało... No chyba, że się mylę i zdjęcia będą dobrze wyglądały.

Do tej pory pracuję na monitorze CRT - ustawiłem go tak aby zdjęcie przypominało jak najwierniej zdjęcie wywołane i jak na razie wszyscy są zadowoleni. Czy inwestycja w tak dobry monitor nie zaowocuje problemem z wyświetlaniem zdjęć na monitorach dużo słabszych...??
    Po pierwsze, to są tam propozycje kosztujące znacznie mniej niż 5-7 tys zł.
    Po drugie lab i inne monitory to dwie różne sprawy.

Jeżeli lab ma prawidłowo skalibrowane maszyny, to otrzymane odbitki powinny być zbliżone kolorystycznie do tego, co widać na skalibrowanym, przyzwoitym monitorze.

Natomiast to, co zobaczą Twoi znajomi na swoich biurowych, nieoprofilowanych monitorach jest oczywiście loterią, niezależnie od tego, na jakim sprzęcie zdjęcia były przygotowywane.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

ale te tańsze były określone jako do użytku domowego więc jeśli chce się pracować na dobrym sprzęcie to trzeba by jednak więcej wydać - tak zrozumiałem.
    Co do labu - czytałem niedawno, że aby wiernie drukował zdjęcia powinien być kalibrowany dość często(kilka razy dziennie a nawet niekiedy przed każdym użyciem). Z mojego doświadczenia wynika, że taka dbałość o kalibrację to marginalny przypadek graniczący z cudem...

No i właśnie o tą loterię pytałem bo klienci również nie posiadają profesjonalnych monitorów - standardem jest Dell, samsung, LG...

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale te tańsze były określone jako do użytku domowego więc jeśli chce się pracować na dobrym sprzęcie to trzeba by jednak więcej wydać - tak zrozumiałem.
    To wszystko zależy od tego, jak bardzo krytyczna jest dla Ciebie wierność odwzorowywania barw na monitorze.
    Co do labu - czytałem niedawno, że aby wiernie drukował zdjęcia powinien być kalibrowany dość często(kilka razy dziennie a nawet niekiedy przed każdym użyciem).
    Bez przesady. Kalibracja powinna się odbywać, jeśli zachodzą okoliczności, które mogą wpływać na odwzorowanie barw (zmiana papieru, chemii itd.) oraz raz na "jakiś" czas. Ale to "jakiś" to nie jest kilka razy dziennie

No i właśnie o tą loterię pytałem bo klienci również nie posiadają profesjonalnych monitorów - standardem jest Dell, samsung, LG...
    Ta loteria była jest i będzie. Nie masz na to wpływu, niezależnie od tego, na jakim sprzęcie Ty pracujesz. Jeden klient będzie widział niebieski zafarb, inny na tym samym zdjęciu na innym monitorze czerwony. To się od zmiany Twojego monitora nieszczególnie zmieni.

Za to, jak trafisz klienta, który ma oprofilowany monitor, to będzie widział względnie to samo co i Ty.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 03-01-2009 o 18:09
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Samsunga SM2243BW... To tani monitor i chciałem zasięgnąć opinii fachowca. Według podawanych parametrów jest dość dobry jak na swoją cenę(duży kontrast, szerokie kąty widzenia, stosunkowo szybki czas reakcji)
    Należy odróżnić parametry "handlowe" od "użytkowych". Podawana wartość kontrastu nie ma znaczenia o ile nie wiadomo jak jest osiągnięty. Matematycznie jest to poziom bieli podzielony przez poziom czerni. Jaka jest praktyczna wartość wysokiego kontrastu, osiągnięta przez absurdalnie wyżyłowaną jaskrawość bieli? Kąty widzenia są podawane przy bardzo płynnych kryteriach pomiaru i na dodatek definicyjnie nie mają kompletnie nic wspólnego ze zmianą koloru, co jest zasadnicze w naszej branży. Zdarza się notorycznie, że monitor z podanymi kątami niemal 180 st, zmienia kolor skóry już przy lekkim odchylaniu głowy. Czas reakcji to następny, nałogowo manipulowany parametr. Nie ma żadnego użytkowego znaczenia.

W przypadku tego samsunga jest podane, że wyświetla paletę 16,7mln kolorów(to samo znalazłem przy opisie Eizo ale nie wiem czy o to chodzi).
    Wynika to z prostych obliczeń. Teoretycznych oczywiście. 256 poziomów jasności dla każdego z kanałów RGB daje właśnie 16,7 mln kombinacji. Jednak matryca LCD jest wredna i pokazuje odcień jaki jej się podoba. Podawanie sterowania kolejnych kroków odcieni może wcale nie dawać żadnej zmiany, a ni z tąd ni z owąd może dać na ekranie duży skok jasności. Efekt jest na dodatek różny dla każdego z kanałów. Słowem matryca szaleje jak chce i 16,7 mln kolorów jest czysto teoretyczne. Monitory bardziej skomplikowane, wyposażone w moduły sterowania z zaawansowaną elektroniką potrafią okiełznać zapędy matryc LCD i pokazać znacznie więcej poprawnych odcieni z teoretycznej palety. Jak się łatwo domyślić są sporo droższe.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 03-01-2009 o 18:12
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Poszukałem trochę i znalazłem taki model firmy Eizo S2231W. Kosztuje niecałe 2500zł. Czy taki monitor można już nazwać rozsądnym i kupić bez obawy o usterki, które Pan właśnie wymienił(problemy z kontrastem, odcieniami, itp.). Czy będzie to dobry zakup do pracy ze zdjęciami?

Co do tych kątów to nie sądziłem, że tak oszukują(myślałem, że to maksymalne kąty przy których dobrze widać to co jest na monitorze).

Po zapoznaniu się z tematem i nabyciu nowej wiedzy zaczynam się poważnie zastanawiać nad wyborem monitora...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

To dobry monitor na poziomie amatorskim. W swojej klasie, zakup jak najbardziej sensowny.

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Dziękuję za informacje, już mi się wyklarowała sytuacja co do monitora Pozdrawiam

Domyślnie

hmm od jakiegoś czasu borykałem się z wyborem odpowiedniego dla mnie monitora. Ezio za drogo, dlatego też zainteresował mnie model DELL 2408WFP, dlaczego? miałem okazję wcześniej popracować na jego starszych "braciach" i jak dla mnie było bardzo dobrze. Osobiście polecam i myślę, że czasem warto spojrzeć na inne marki niż tylko te na samej górze.
    pozdrawiam
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszczepnik Zobacz posta
    DELL 2408WFP, (...) dla mnie było bardzo dobrze.
    Ma względnie małe błędy, jak na swoją klasę (masówka), ale przy jaskrawości takiej, że wypala oczy. Powyżej 200cd/m^2. Jeśli się zmniejszy, zaczyna się kalibracyjny koszmar.

Nie ma zresztą nic ambitnego wymagać, jak od całej produkcji Benq.

Domyślnie

fakt faktem, że trochę za jasny, ale coś kosztem czegoś, zawsze mam dwie lampki obok skierowane na ścianę i jakoś wyrównuję to świecenie.
    p.s nie wiedziałem, że Dell-a produkuje Benq
    "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Strona 87 z 378 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137187 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów