Witam od niedawna jestem posiadaczem nowego monitora Della 2407WFP. Zajmuje sie fotografia i grafika od klilku lat. Zdjecia wczesniej obrabialem na monitorze crt wiec teraz zdjecia obrabiam na tym nowym monitorze. Moje zdjecia z Canona 40d wygladaja tragicznie na tym nowym monitorze widze tylko w ciemnych miejscach, plamy, linie i brak przejscia tonalnego tak samo jest z profesjonalnym aparacie Canona 1ds III gdzie wogule nie pownien robic brzydkie zdjecia w ciemnych miejsach. Nie wiem co jest powodem tego wszystkiego. Monitor byl skalibrowany. W systemie mam ustawione 32 bity w ps tez 16 bity i zdjecia robie w rawach a potem zapisuje jako Tiffa 16 bitow. Karta graficzna to Geforce 8500 GT 512mb. Nawet jak wezme grafike w ps to wezme czarne tlo i na czarnym tle niebieski gradient radial to wychodza paskudne linie jakby saturna. Tak samo jest z pedzlem, jesli wezme miekki pedzel niebieski i pomaluje troche na czarnym tle to zamiast gladkosci widze paskudne linie, plamy. Moj znajomy powiedzial mi, ze jest to wina monitora z powodu malej liczby 8 bitowej i matrycy TN.

Interesuja mnie dwa modele Eizo, ktory byscie polecali?

http://www.eizo.pl/pl/domowe.html/id=94/FlexScan_S2401W
http://www.eizo.pl/pl/graficzne.html...lorEdge_CE240W

Czy na takich monitorach tez moga wystepowac problemy? jak wyzej opisalem

Na stronie Eizo przeczytalem, ze 14 bitow powinno wszystkie problemy rozwiazac, szczegolnie w ciemnych miejscach na zdjeciu jak i grafiki gradientu a pisza tak.

14-bitowe przetwarzanie informacji o kolorze
Układy elektroniczne wbudowane w monitory ColorEdge konwertują 8-bitowy sygnał z komputera do postaci 14 bitowej, dokonują jego obróbki, a następnie ponownej konwersji do 8-bitowej informacji z doskonale odwzorowaną krzywą gamma. Pozwala to na uzyskanie idealnych tonalnych przejść pomiędzy kolorami.

14-bitowe przetwarzanie zapewnia wyświetlanie wyjątkowo gładkiej skali szarości, nawet w sprawiających do tej pory dużo problemów, ciemnych obszarach obrazu. Wartość współczynnika gamma może być zmieniana przez użytkownika w zakresie od 1,4 do 3,0, ze skokiem co 0,2. Przy 14-bitowej korekcji krzywej gamma informacja o kolorze jest przetwarzana z 16-krotnie większą dokładnością niż przy 10-bitowej korekcji.

Wierzyc temu?

Moze ktos ma monitor Eizo i sprawdzil jak wyglada obraz w ciemnych miejscach? Szukam w Łodzi sklepu gdzie byla by mozliwosc przetestowania monitorow Eizo. Czy ktos zna dobry sklep z mozliwoscia testownia urzadzenia? kota w worku nie kupie

Z gory Dziekuje!