Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Niech cię ręka boska broni. Jeśli wywalisz profil monitora z XP i zastąpisz go profilem sRGB, to CM w Photoshopie dojdzie do wniosku, że przestrzeń twojego monitora odpowiada przestrzeni sRGB, co w przypadku CG241W megadalekie jest od rzeczywistości. Jeśli chcesz uniknąć bandingu, renderuj zdjęcia do AdobeRGB (CG241 kalibrowany do gamma 2,2 jest tej przestrzeni najbliższy), lub skalibruj gradację monitora do natywnej TRC przestrzeni sRGB. Jeśli przerzucisz się na ProPhoto to już wogóle będziesz w burakach, bo ProPhoto jest oparta na gammie 1,8 i dopiero ona będzie konkretnie bandingować (chyba, że skalibrujesz monitor do gammy 1,8). Niezależnie od wszystkiego tak czy owak na końcu musisz skonwertować zdjęcia do labu na sRGB, lub do przestrzeni labu, jeśli masz jego profil.
    zrobiło się poważnie - nie wszystko rozumiem co piszecie
    w konfiguracji PS pomógł mi Janusz Body - w ACR mam ustawione ProPhoto 16bit i tak obrabiam zdjęcia
    na koniec konwertuje do profilu labu i 8bit

kalibracje monitora robie i1d2 na 2.2/100cd/6500K

czy to znaczy ze robie błąd?
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    zrobiło się poważnie - nie wszystko rozumiem co piszecie
    w konfiguracji PS pomógł mi Janusz Body - w ACR mam ustawione ProPhoto 16bit i tak obrabiam zdjęcia
    na koniec konwertuje do profilu labu i 8bit

kalibracje monitora robie i1d2 na 2.2/100cd/6500K

czy to znaczy ze robie błąd?
    Jeżeli pracujesz w ProPhoto (za czym przemawiają pewne argumenty), to dobrze jest skalibrować monitor do gammy 1,8 - o ile oczywiście masz monitor z LUT > 8bit.

Uprawnienia umieszczania postów