Strona 48 z 378 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898148 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 471 do 480 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Dysponuję taką możliwością w W-wie, gdyby chciał się Pan pofatygować.
    dziękuje za propozycję, niestety na razie wyjazd do Wa-wy nie wchodzi w grę.

Próbowałem odrobić lekcję. Byłem znowu w sklepie i oglądałem tego NECa 2690WUXi. Generalnie to obszar roboczy jest cudownie duży, to naprawdę spory telewizor, bardzo mi to przypadło do gustu.

Monitor wyświetlając tła w Viscie uwidaczniał niewielkie jak na mój gust zaciemnienie wzdłuż krawędzi, nieco większe po bokach, co chyba na panoramkę jest raczej naturalne. Nie było to coś zakłócającego odbiór. Co ciekawe obraz po prawej stronie wykazywał lekkie pionowe prążkowanie, pasu ciemniejsze szer ok 1cm rozdzielone pasami jasnymi szerokości ok. 3mm. Tylko z jednej strony monitora. W programie testującym Nokia coś tak nie było tego efektu, to pewnie jakaś cudowna cecha Visty.

Kolorów nie ocenię, ani nie potrafię za bardzo ani nie było jak sprawdzić. Są bardzo żywe - to na pewno. Zmiana kąta patrzenia nie dewastuje jakości obrazu, następuje głównie przyciemnienie tylko po bokach kolory zaczynają się zmieniać przy dużych kątach patrzenia.

Monitor specjalnie nie wypalał mi oczu, a czarny wydawał się przyjemnie ciemny. Być może dlatego, że ja na moim monitorze mam podbite wszystko na maksa, i kontrast i jasność, bo inaczej nic nie widzę (a poza tym lubię mocne świecenie, pewnie zboczenie od długoletniego stosowania słabszego sprzętu od CRT zaczynając).

Na niemiłą niespodziankę jednak się natknąłem, monitor posiadał dead piksela w centralnej części obrazu (w zasadzie to chyba nie był dead, świecił raczej na czerwono). W sprzęcie tej klasy za te pieniądze to raczej niemiła obserwacja, ale skąd ten monitor był - nie wiem i to może być przyczyna.

Z ciekawostek: zaraz po mnie ktoś kupował Eizo 1921 na wyprzedaży, w cenie 1300pln. Mają ich tam kilka. Przy testowaniu obraz wykazywał spore nierówności podświetlenia, zdecydowanie większe niż te w NEC'u, i w dodatku nie jedynie wokół krawędzi a na całym obszarze. Zaciemnienie występowało wyraźnie dodatkowo w postaci elipsy, czy może obwarzanka. Czyli było tak: ciemne brzegi rozświetlone punktowo w kilku miejscach, następnie jasna elipsa, w środku kolejna nieregularna ciemna, po lewej zdecydowanie ciemniejsza, a centralnie znowu jaśniej. To co prezentował NEC to było kilka klas wyżej jeśli chodzi o podświetlenie.

Dumam.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli to było na św. Krzyża, to niestety, tam warunki do oceny monitorów są średnie (sklep oczywiście oświetlają świetlówy). W takich warunkach H-IPS A-TW ustawiony na w miarę wysoką jasność będzie prezentował się rewelacyjnie. Z drugiej strony - jeśli lubisz pracować na dość jasno ustawionym monitorze, to jego ew. mankamenty nie powinny być specjalnie widoczne.

Ciekawostka z tym 1921 - te, które widywałem po wystawach wyglądały zupełnie przyzwoicie (choć zwykle były to 1931 -1932).
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 21-05-2008 o 19:05

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to było na Conrada, bardzo dużo miejsca i wysokie oświetlenie oraz sporo światła z zewnątrz. Ten Nec robi mi wodę z mózgu. Jest zajefajnie wielki.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    to było na Conrada, bardzo dużo miejsca i wysokie oświetlenie oraz sporo światła z zewnątrz. Ten Nec robi mi wodę z mózgu.
    Czyli sklep obstawiłem dobrze, tylko trafiłeś do drugiego, nowszego salonu. Jak się podoba - to brać, nie jest to napewno zły monitor, a w Stanach to już wprost kultowy - upodobały go sobie tamtejsze colormanagementowe tuzy.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Jest zajefajnie wielki.
    Masz szczęście, że nie ma jeszcze wqrvixów i się na niego nie nadziałeś - To jest dopiero bydlę - 30", jeszcze większy gamut, podobno równie dobry jak 2690. Niestety troszeczkę droższy

Uzależniony Awatar miklo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    A miłośnikom monitorów typu "cud nad Wisłą" jak zwykle złośliwie zaproponuję, by zerknęli na mojego "rzeźnika":
    http://members.chello.pl/m.kaluza/rzeznik_lcduf.png
    Odpaliłem. Coś na kształt Twojego Szajsunga mam - czyli delikutaśno tęczowo ;-) Na razie sobie tłumaczę, że nic lepszego nie jest mi potrzebne, ale nie wiem ile czasu tak mogę sam siebie przekonywać ;-)

Coś już napisał Awatar Jacek Kidoń
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pytanie do Tom01. Mam CE240W, chcę kupić i1display2 (OS XP64). Co ma mnie zmotywować do wyłożenia 200 pln za dodatek eizo na końcu nazwy produktu w Mastiffie. Opis identyczny. Swego czasu w innym wątku, w czasie namysłu nad wyborem monitora uzyskałem odpowiedź: Wersja "dla Eizo" ma w cenie wsparcie techniczne oraz nieco rozszerzoną gwarancję obejmującą poprawne działanie czujnika w najgłębszych cieniach.. Bardzo proszę o jaśniejszą dla amatora odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez Jacek Kidoń ; 07-06-2008 o 00:47 Powód: łączenie wpisów
    5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jak wiadomo jest coś takiego jak rozrzut fabryczny. Przy monitorach, które oferują zakres dynamiczny bliski możliwościom kalibratorów, lub nawet je przekraczający, zdarza się, że pierwszy lepszy z półki kalibrator, daje dziwne wyniki. Na tyle często obserwuję takie zjawisko, że firma zdecydowała się na sprowadzanie lepszych partii tych kalibratorów. Oferowanie są, przede wszystkim do monitorów z bardzo niskimi punktami czerni, czyli również do CE240W.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Mam pytanie do znawców tematu (sporo poszperałem po sieci ale nic konkretnego nie znalazłem).

Otóż nabyłem kilka dni temu Eizo S2100 (udało mi się znaleźć za 2,5 tys)
    Mam na razie podpiętego analogowo, bo mój komp ma już z 4 lata i karta nie ma wyjścia DVI.
    I teraz pytanko - czy warto do tego monitora szukać karty z DVI (pod AGP, bo całej płyty nie będę zmieniał). Teraz mam Radeon 9200 SE AGP 128 MB.
    Czy rzeczywiście odczuję różnicę, czy może ta moja karta nie jest zła i na kablu EIZO na tym monitorze różnicy nie zobaczę?

Zaznaczam że jestem tylko hobbystą i monitor ma służyc do oglądania i obróbki własnej twórczości (obróbka Raw, PP itp)

i drugie pytanie - czy fabryczne ustawienie sRBG w EIZO trzyma parametry, czy na potrzeby jakie opisałem niezbędna jest kalibracja? (jakiś spyder albo coś takiego, czy w ogóle można sobie darować)

Pozdr,
    Marek

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M&M Zobacz posta
    Czy rzeczywiście odczuję różnicę, czy może ta moja karta nie jest zła i na kablu EIZO na tym monitorze różnicy nie zobaczę?
    A teraz jest zła? Jest nieostrość, cienie za literami? Jeśli nie, to wielkiej różnicy nie będzie.

Cytat Zamieszczone przez M&M Zobacz posta
    i drugie pytanie - czy fabryczne ustawienie sRBG w EIZO trzyma parametry, czy na potrzeby jakie opisałem niezbędna jest kalibracja? (jakiś spyder albo coś takiego, czy w ogóle można sobie darować)
    Spydera można sobie darować w ogóle. Co do kalibracji, to monitor teraz świeci przypadkowo, a na oko Pan go nie ustawi.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

A co myślisz o monitorach firmy iiyama?
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Strona 48 z 378 PierwszyPierwszy ... 3846474849505898148 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów